Hoppa till huvudinnehåll

Veckans filmer

Paret Rani och Emad undviker att se varandra i ögonen.

Filmrecension: The Salesman – värd sin Oscar?

Årets bästa utländska film eller ett politiskt val?

Årets Oscarsgala bjöd på flera överraskningar, men segern i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film hörde inte till dem. Alla hade tippat att regissören Asghar Farhadi skulle vinna. Alla.

David (Jake Gyllenhaal) blinkar med ficklampa ut genom fönstret på rymdstationen.

Filmrecension: Life – allt liv är inte gott

En rymdstation och en levande varelse för mycket.

En internationell rymdstation plockar upp en kapsel från Mars och börjar undersöka materialet. Besättningen hittar en cell, de får cellen att börja röra på sig och dela sig. Det kommer sedan alla att ångra.

Lisa Ekdahl på väg på turné.

Lisa Ekdahl längtar efter att få odla

Lisa Ekdahl har gått tillbaka till sina musikaliska rötter.

Året var 1994 då låten Vem vet blev något av en landsplåga i Sverige och över en natt var Lisa Ekdahls namn på allas läppar. Det var många som förutspådde att karriären skulle ta ett snabbt slut men så gick det inte. Idag är hon lika aktuell som då.

Lasso

Omslag till Harry Martinsons Aniara

Harry Martinsons rymdepos Aniara är alltid aktuell

Ständigt förefaller den aktuell, Aniara från år 1956.

Harry Martinson rymdepos Aniara från år 1956 fortsätter att fascinera. Kolossens ensamma färd speglar nya generationers alienation och missmod, samtidigt som bokens filosofiska diskussion om konstens och religionens berättigande i en kall och hänsynslös värld, är minst lika relevant som den var på 50-talet.

Ny programserie om Tove Jansson också för unga

Tove Janssons liv i åtta nya radioprogram.

I en ny serie om Tove Janssons liv handlar det bland annat om Tove under kriget. Redaktören Kira Schroeder tänker sig att yngre som i dag ser bilder från krigsområden som Syrien, kan få perspektiv på hur det har varit också i vårt land, faktiskt för inte så länge sedan.

När diskokulturen kom till stan

Mikko Mattlar har skrivit en bok om diskohistoria.

Vem minns KY, Botta och Täffä? Eller säger dig namn som Dj Börje och Black Mike någonting? Hur gick det till när diskokulturen nådde Finland i slutet av 1960-talet. Om det, och om den tidiga dj-kulturen har Mikko Mattlar skrivit en bok, Stadin diskohistoria.

Essä: Det gör ont när kroppen brister

I några aktuella böcker står kroppen i fokus.

Hur ser vi på en kropp i förändring och hur reagerar vi inför något främmande som växer i oss? Och vad händer om vi känner oss främmande inför eller i vår egen kropp? Marit Lindqvist skriver om sin kropp och om litterära kroppar i förändring.

Litteratur

Bokrecension: Sommaridyllen spricker under press

Philip Teirs roman beskriver en kärnfamilj i kris.

Philip Teirs nya roman heter Så här upphör världen och det blir snabbt klart att världens undergång är någonting som bara pågår i romanpersonernas medvetanden. Om någon försökte övertyga dig om att miljörörelsen har misslyckats och att allt hopp för mänskligheten är ute, hur skulle det påverka dig? Finns det redan en ton som ger resonans inom dig?

En mörkhyad flicka får inte vara blåögd

Essäer om etnicitet i Finland

Ruskeat tytöt är en essäsamling med många dimensioner. Det genomgående temat är utanförskap baserat på etnicitet. Det är en intelligent diskussionsöppning som vi har all anledning att ta på allvar och uppmärksamma. Läs Ruskeat Tytöt så får du veta mera om det samhället du lever i.

Tandkräm på rymmen och bubblor som spricker

Ordkonst föder inspiration och kreativitet.

Inspiration och kreativitet är centrala begrepp när vi pratar om ordkonst. Den här veckan firas den nationella ordkonstveckan över hela landet och temat för i år är Läsandets magi. Vi har besökt en lektion i ordkonst på Drumsö förskola i Helsingfors.

Scenkonst

Operarecension: Eugen Onegins bittra insikt

Nationaloperan tolkar älskad opera ur nytt perspektiv.

Tjajkovskijs älskade opera Eugen Onegin är tillbaka på Nationaloperan i en uppsättning där ångern stiger fram i relief. I Marco Arturo Marellis iscensättning förvandlas berättelsen till huvudpersonens smärtsamma vidräkning med sina tidigare livsval.

Musik

Hur långt har du gått för att få en biljett?

Har du köat efter konsertbiljetter eller köpt dig förbi kön?

När biljetterna till Metallicas spelningar i Finland släpps på fredag väcks frågan igen om det är rejält mot fansen att ta 2399€ för en VIP-biljett. Har man inte råd att lägga ut flera hundra euro på en biljett så får man köa som alla andra, men hur var det förr när det betydde att helt fysiskt köa utanför biljettjänsten? Har du erfarenheter och minnen från gamla biljettsläpp?

Kulturpoddar

Krista Siegfrids uppräder i femte avsnittet av Nästan unplugged.

Krista Siegfrids: Drömmen är att få jobba i hela Norden!

Huvudartist i veckans säsongens femte Nästan unplugged.

Krista Siegfrids har ända sedan barnsben velat bli artist! Hon stod redan som liten flicka och mimade till melodifestivalen hemma i Kaskö. Carola var en av favoriterna. Som Finlands representat tog hon sig också hela vägen till Eurovision Song Contest. Nu är hon aktuell som huvudartist i Nästan unplugged och drömmer om att jobba i hela Norden.

Fördjupningar

Varför just hon? Kvinnorna som historien glömde

Femtioen kvinnors liv och gärning lyfts fram i ny bok.

”Om du kommer till en stängd dörr som inte ger med sig, ta ett steg bakåt och sparka in den. Men glöm inte att hålla upp den så andra kan följa efter” sa Muriel Siebert, den första kvinnan att ta plats på New York-börsen på 1960-talet. Hon och femtio andra kvinnor lyfts fram i boken En annan historia.

Prissättning svår konst för konstnärer

Idéer ska också få kosta.

Hur ska man bli av med gratisarbete inom konst och kultur, var en av frågorna i dagens debatt. Ett steg i rätt riktning är att konstnären själv blir bättre på att synliggöra processen bakom det egna hantverket.

Konst

Wäinö Aaltonens skulpturer.

Riksdagens skulpturer återvänder förgyllda

Efter nästan 50 år i Åbo förs de tillbaka till plenisalen.

Wäinö Aaltonens förgyllda skulpturer i skulptursviten Arbetet och framtiden återvänder till riksdagens plenisal. Fram till den 26 mars kan man beskåda dem på nära håll i Åbo.

Dokumenterat

Författaren Sirpa Kähkönen ärvde sin morfars hat

Det ärvda hatet har varit tungt för Sirpa Kähkönen.

Ideologier har spelat en högst påtaglig, avgörande roll i författaren Sirpa Kähkönens liv. In på bara huden vet hon vad det innebär och hur det kan påverka en att leva nära en person för vilken ideologin har blivit som en drog.

Mode och design

Simon nygård - modell och smyckesdesigner i Milano utanför Glam Hotell

Simon Nygård från Vasa lever modelivet på Instagram

Simon Nygård satsar på Instagram.

För att lyckas på Instagram måste du nischa dig, och ha ett intressant liv att visa upp. Simon Nygård lämnade Vasa för ett internationellt modeliv och har samlat på sig många följare på Instagram.

En målning av en dam klädd i spetsklänning och med en fjäder i handen.

Pia-Maria Lehtola: Caesar van Everdingen är min själsfrände

Den holländske 1600-talskonstnärens känsla för mode.

Bilden på damen i sommarvärmen med en bred, randig, flätad hatt i gypsy-stil pryder stadsbilden i Helsingfors. Bilden är ett läckert lockbete för utställningen av den holländske mästaren Caesar van Everdingens konst.

Filosofi

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Linnea Skog med en Jussistatyett i händerna, för bästa kvinnliga huvudroll 2016 i filmen Den lilla sparven.

  Linnea Skog vann bästa kvinnliga huvudroll – Jussistatyetterna delades ut

  Kvällens storvinnare Hymyilevä mies tog åtta statyetter.

  Priset för bästa kvinnliga huvudroll gick i år till Linnea Skog för hennes prestation i filmen Den lilla sparven (Tyttö nimeltä Varpu). Kvällens stora vinnare Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv (Hymyilevä mies) kammade hem åtta statyetter.

 • Ami Aspelund dansar.

  Dagen då Ami Aspelund blev upptäckt

  Väninnornas infall startade lång karriär.

  Ami Aspelund var en glad amatör då hon 1972 lite motvilligt klev upp på scenen för att sjunga en sång med Dannys band. Då anade hon inte att det skulle bli startskottet för en lång och framgångsrik karriär i musikbranschen.

 • Arrangörerna Sebastian Adolfsson och Riku Tuominen intervjuas inför RÅA på Kåren av Isabel Nordberg och Matilda Saarinen.

  Rockmusik för studerandepris

  RÅA bjuder på världsartisternas kändaste låtar.

  Rockföreningen vid Åbo Akademi har sin traditionsenliga välgörenhetskonser på Kåren i kväll. Det vinnande konceptet som hållit på i cirka tjugo år är immitation av världskända band.