Hoppa till huvudinnehåll

Drömmen om TeaterStockholm

Möt fyra finlandssvenska skådespelare i Stockholm.

Teaterstockholm lockar finlandssvenska skådespelare som aldrig förr. Tomas Jansson träffar en kvartett som söker nya utmaningar och miljöer.

Svenska Yles serie om julmusik: Snart kommer änglarna att landa

Den nya versionen gjorde susen.

Det är sällan en artist gör en ny version av en egen låt. Men det gjorde Ulf Lundell och tur var det för annors skulle det antagligen finnas en svensk julklassiker mindre. Ulf Lundell var 30 år då första versionen av Snart kommer änglarna att landa utkom 1979. Han hade debuterat fyra år tidigare med skivan Vargmåne och tre år tidigare med boken Jack som blev en enorm succe´.

På gång

Guns n’ Roses kommer: Var du på plats 1991?

Svenska Yle samlar anekdoter och minnen om Guns n' Roses.

Guns n' Roses "Not in this lifetime"-världsturné kommer nästa sommar till Finland när de spelar i Tavastehus den 1.7. Inför biljettsläppet 9.12 samlar vi in anekdoter av er som var på plats när bandet första gången uppträdde i Helsingfors 1991.

Bokrecension: En cykelfärd genom minnenas flyktiga landskap

Nalle Valtiala skriver om cykelfärd som framkallar minnen.

Vad är han på jakt efter, mannen som trampar 800 km från San Francisco till Los Angeles med solen ”som en knytnäve i skyn”? Försiggår hans resa i nutid eller i det förflutnas flyktiga landskap, eller både och?

I Svenska Yles serie om julmusik: Happy X-mas (War is over)

Ursprungligen handlade låten om en kapplöpningshäst.

En av de populäraste julsångerna var ursprungligen en protest mot kriget i Vietnam. Dessutom lånade John Lennon melodin från en engelsk folksång som handlade om en kapplöpningshäst. 1971 skrev han tillsammans med livspartnern Yoko Ono, Happy Xmas (War is over) på ett hotellrum i den nya hemstaden.

Lasso

Musik

Svenska Yles serie om julmusik: Blue Christmas med Elvis

Elvis gillade egentligen inte Blue Christmas.

Det är säkert många som har missat det mest intressanta i Blue Christmas. Då Elvis Presley spelade in den så gjorde körsångerskan Millie Kirkham något extra som det alltid skall finnas med i en hitlåt. År 1957 så var Elvis Presley redan ett stort namn. Under året spelade han in filmerna Lovin' You och Jailhouse Rock.

Veckans filmer

Tre myter om svensk film på finsk bio

Hur stort är ditt intresse för svensk film?

Det händer att folk beklagar sig över att det så sällan går upp svensk film på våra biografer. Jag hör själv till dem som gått omkring och känt mig förfördelad. Plågad av misstanken om att långa rader av Änglagårdar går mig förbi. Men hur är det med den saken?

Scenkonst

Litteratur

Bokrecension: Lyrik med glimt och splint i ögat

Gunnar Högnäs är aktuell med ny diktsamling.

Gunnar Högnäs diktsamling Milstolpar i gärdsgårdsserien är en givande läsupplevelse – inte minst tack vare författarens uppenbara kärlek till språket och en smittande fascination för ordens valörer och konnotationer.

Kulturmannen får Helsingforspriset

Finland har fint litteraturpris i romanen Hustrun.

Meg Wolitzers roman Hustrun utspelar sig under ett besök i Finland. Den uppburne amerikanske författaren Joe Castleman har förärats Helsingforspriset och har kommit tillsammans med sin hustru Joan för att emotta hedersbetygelsen.

Filosofi

Fördjupningar

Kulturpoddar

Sandströmpodden: November - en skitmånad

Ny syskonpodd om ångest och kattungar.

Då man är 46 år är livet som värst, efter det blir det bättre. Ann-Sophie och Peter Sandström talar mörka familjeminnen, ångest, får besök och uppfostrar kattungar.

Mode och design

Mode och design som hyllar den finländska kvinnan

Klädråd inför festsäsongen.

Modeskaparen Katri Niskanens festkreationer är de mest fotograferade på Slottsbalen. Mitt uppe i årets mest stressiga tid med flera halvfärdiga skisser på sitt bord, hade hon ändå tid att öppna en utställning i Helsingfors.

Dokumenterat

Erotik i stället för Gud hos Agnes von Krusenstjerna

Författaren von Krusenstjerna kom att bli en föregångare.

Den mellankrigstida författaren Agnes von Krusenstjerna kom att bli en föregångare. Själv levde hon ett turbulent liv där hon reagerade emot gudfruktighet och kvinnolivets kringskurenhet. Samtidigt kämpade hon emot sin psykiska sjukdom och för sin rätt att uttrycka sig så frigjort som hon ville. Nu har hennes brev kommit ut i urval av litteraturprofessorn Anna Williams.

Konst

Terrorrattacken i Paris blev ett konstfoto

Fotografen Ann Pelanne ställer ut i Paris-salongen.

Den finländska fotokonstnären Ann Pelanne har för andra gången blivit vald till Salon d´Automne, Höstsalongen i Paris, som i år går av stapeln 13 - 16 oktober. Hennes konstverk föddes under terrorrattacken i november i fjol, då hon råkade vara i Paris.

När hårresande nyheter ovandlas till konst

Sublima tolkningar utforskar känsloframkallande medier.

Det tvärkonstnärliga projektet “Sublima tolkningar” reagerar på känsloframkallande nyheter med poesi, videoverk, bilder och broderi. Jolin Slotte och Pauliina Pesonen tänker fortsätta med projektet i minst tio år.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Saara Aalto i elden - sänds direkt i Finland

  Spännande kväll för de tre finalisterna i X Factor.

  Saara Aalto sjunger Tears for Fears gamla hit Everybody wants to rule the world i X Factor-finalen i kväll. Hon sjunger dessutom en duett. Finalen direktsänds på Sub tv och på Katsomo med start kl. 22. Resultatet presenteras på söndag kväll efter kl. 22.

 • Nu har Lovisa ett artotek igen

  Artoteket har öppnat i Almska gården i Lovisa.

  Stödföreningen för Lovisa konstcentrum har igen öppnat ett artotek i Almska gården i Lovisa efter en paus på ett par år. Konstnärerna är entusiastiska.

 • "För självsäker" och "evig tvåa" - Saara Aaltos långa väg till nationalhjältinna

  Det här är berättelsen om Saara Aaltos genombrott.

  Efter att ha blivit kallad “crazy” och fått stämpeln evig tvåa i finska nöjespressen har Saara Aalto gjort succé och hittat vägen till det finska tv-folkets hjärtan. Aaltos hisnande uppträdanden i brittiska X-Factor har utmanat jantelagen och fått finländarna att tänka om. Det här är berättelsen om hennes genombrott.

 • Svenska Yles serie om julmusik: Snart kommer änglarna att landa

  Den nya versionen gjorde susen.

  Det är sällan en artist gör en ny version av en egen låt. Men det gjorde Ulf Lundell och tur var det för annors skulle det antagligen finnas en svensk julklassiker mindre. Ulf Lundell var 30 år då första versionen av Snart kommer änglarna att landa utkom 1979. Han hade debuterat fyra år tidigare med skivan Vargmåne och tre år tidigare med boken Jack som blev en enorm succe´.