Hoppa till huvudinnehåll
Linda Bondestam Närbild

Hon är den finlandssvenska bilderbokens stjärna

Linda Bondestam axlar Tove Janssons mantel.

Den finlandssvenska bilderboken lyser och mår bra och som den största stjärnan lyser illustratören Linda Bondestam. Mikaela Weurlander frågar sig varför det behövs stjärnor, och träffar både barnboksforskare och Linda Bondestam.

Bärtils bokklubb

Essä: Den farliga stolta antirasismen

En text om vit yttrandefrihet som ett hot mot icke-vita.

Det största problemet med rasism är den tysta vita majoriteten. Ungefär så hävdar författaren James Baldwin, en av postkolonialismens mest ikoniska tänkare. Jag skulle hävda att en vit majoritet som består av stolta icke-rasister kan bli ett lika stort problem, skriver Adrian Perera.

Konst

Veckans filmer

En blodig man sitter på ett operationsbord och har konvulsioner, två kvinnor försöker hjälpa honom.

Filmrecension: Alien Covenant – sjukt spännande

Fler frågor än svar men bättre än den förra filmen.

Den är här igen, den slemmiga, vasstandade och extremt aggressiva utomjordingen som använder mänskor som föda för att kunna genomgå sin metamorfos till ett ännu värre och hemskare monster.

Litteratur

Scenkonst

Teaterrecension: Det halvfärdigas estetik

Vem är objekt är frågan i Blaue Fraus föreställning.

Den övergripande frågan i Blaue Fraus Object är vem som är objekt. Publiken till utställningen och föreställningen med samma namn får närma sig frågan från flera olika vinklar. Vad gör oss till objekt, varför är vi det och för vem?

Musik

Fördjupningar

Teaterrevolutioner i Berlin

Nya Volksbühne presenterade sig.

Parallellt med festivalen Theatertreffen pågår en kontroversiell teaterrevolution i Berlin, med två klassiska teaterhus som får nya chefer. Tomas Jansson besöker Volksbühne, och kommenterar den nya chefens efterlängtade presskonferens.

Kulturpoddar

Anne Hietanen och Eva Kela

Eva Kela: Kön och makt i Italien

Eva Kela om den unkna italienska kvinnobilden.

Den här veckan diskuterar bokpodden Hietanen & Kela "Stål" av Silvia Avallone. Det är en bok, som jag har haft på min läselista i fem år. Nu fick jag äntligen tummen ur, läste den och drog Anne med i min iver.

Skam säsong 4

Lyssna på Skampodden

När du sett Skam ska du lyssna på Skampodden.

När du sett de senaste avsnitten av Skam ska du passa på och lyssna på Skampodden. I det senaste avsnittet av podden är Mia, Frida och Veikka VÄLDIGT UPPRÖRDA. De diskuterar att bli sviken, att ha ångest och och hur det känns när ens crush hånglar med nån annan. Dessutom funderar de på om Yousef är en Føkkboy.

Penseln, pennan och hjärtat

Tove Jansson i dokumentaristen Kalle Kultalas svartvita foto.

Så mycket mer än Mumin - Tove Jansson i en färsk dokumentärserie

Tove Janssons liv i åtta audioprogram.

Tove Jansson skapade för minst sju människors behov eller gjorde sju människors karriärer inom en livstid, säger en av hennes levnadstecknare. Kira Schroeder har gjort en audioserie om Tove Jansson och håller med. "Hon var så otroligt begåvad på så mycket att man baxnar", säger Kira.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje