Hoppa till huvudinnehåll

Alla vinner på kulturåtervinning i Pargas

Kulturparlamentet i Pargas inleds miljövänligt på onsdag.

Kulturparlamentet i Pargas inleds på onsdag den 24 augusti. Enligt Pargas kulturchef Fia Isaksson vet man aldrig vad som händer och vem som dyker upp på Culture Recycled.

ABC i Eurodance: X som i Maxx

Kort och intensivt, så var karriärsutvecklingen för Maxx.

Den tyske rapparen Boris Köhler kom, såg och segrade. Låten "Get-A-Way" blev en succé, men något mer bestående intryck på Eurodance-genren gjorde Maxx inte.

ABC i Eurodance: Alla tiders bästa låt? Rösta!

Rösta och påverka, svenskfinlands Eurodance-omröstning.

Alla som var med på 1990-talets dansgolv har säkert en. Den ultimata låten som triggar just exakt rätt minnen och värme än i denna dag. Nu kan också du vara med och påverka i ABC i Eurodance-redaktionens omröstning, där vi söker efter "alla tiders klassiker."

Bokrecension: Att acceptera sorgen, inte bära den som ett ok

Henrika Ringbom skriver om att lära sig leva med sorgen.

Under många år levde författaren Henrika Ringbom med sorg och bekymmer, sjukdom och död. I boken "elden leende" skriver hon om hur en resa till Japan lärde henne att leva med katastrofer och traumatiska erfarenheter.

Scenkonst

Teaterrecension: En profet i soptunnan

Romeo Castellucci granskar samtiden med uppdaterad Mosesmyt.

Den italienska regissörslegenden Romeo Castellucci brukar anses omutlig både i sitt förhållande till teatern och publiken men Go down, Moses snubblar ibland på sin egen anspråksfullhet.

Teaterrecension: Det immateriella arbetets olidliga lätthet

Wunderkinder är en vass satir över dagens arbetsliv.

’Vi rekommenderar att du tar livet av dig. Det finns en kniv i kopieringsrummet.’ I Teater 90°:s vassa arbetslivssatir Wunderkinder existerar bara två alternativ: att vara kreativ till döds eller begå harakiri.

Veckans filmer

Litteratur

Anne Hietanen: Blasim, jag läser nu!

Vad vet du om arabisk litteratur?

Hassan Blasims bok Irakisk Kristus skakade om hela mig så att jag föll ur sängen. Den är briljant, den är faslig, den är ostrukturerad och burdus. Ibland kliver författaren själv in i texten och pekar finger.

Bokrecension: Coco Chanel i 20-talets glada Paris

Sanna Tahvanainens nya roman handlar om Coco Chanel.

Champagne är det första ordet i Sanna Tahvanainens roman Den lilla svarta. Ett ord som mycket väl sammanfattar det pulserande och bubblande livet i ett efterkrigstida Paris på 1920-talet där modeskaparen Coco Chanel slog omvärlden med häpnad med sina revolutionerande plagg.

Musik

Rockpoliserna: Flows ballong en dödsfälla?

Rockpoliserna diskuterar Flows ballongscen

Flow-festivalens 360 graders ballongscen väcker åsikter bland rockpoliserna. Är scenen farlig och borde avskaffas eller är den en härlig symbol för Flow?

Film och tv

Kulturpoddar

Fördjupningar

Yoga med melankolins mästare

Ylva Perera går på yoga till Nick Cave.

Ylva Perera går på after work-yoga och kombinerar för första gången yoga med Nick Caves musik. Resultatet är överraskande lyckat, så länge lekfullheten får styra.

Lustfyllt vilse i sin vilda trädgård

Hannele Mikaela Taivassalo skriver om rörelse och val.

När författaren Hannele Mikaela Taivassalo ska beskriva sin relation till skrivande, speciellt när det gäller den nyutkomna romanen “In transit”, hamnar vi bland de snåriga och svåra - men också det njutbara och begärsdrivna. Utmaningen är att fortsätta skriva i en värld som faller sönder.

Sommaren i city

Sommaren i city: Marc Auléns Helsingfors

Han är soppguru, keramiker, musiker och jättetrevlig.

Han är en välkänd Helsingforsprofil: kock, restaurangägare, kokboksförfattare, fotograf, keramiker och musiker. En riktig stadin kundi, fastän han är född i Belgien. Nu är han aktuell med The Helsinki Book.

Radioteatern

Konst

När hårresande nyheter ovandlas till konst

Sublima tolkningar utforskar känsloframkallande medier.

Det tvärkonstnärliga projektet “Sublima tolkningar” reagerar på känsloframkallande nyheter med poesi, videoverk, bilder och broderi. Jolin Slotte och Pauliina Pesonen tänker fortsätta med projektet i minst tio år.

Publiken får skapa konst på Kuntsi i Vasa

Deltagare får välja verk till samlingsutställning.

Kuntsis museum för modern konst söker enskilda personer, par eller grupper till ett utställningsprojekt. I projektet får deltagarna möjlighet att välja verk till nästa års samlingsutställning.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • ABC i Eurodance: X som i Maxx

  Kort och intensivt, så var karriärsutvecklingen för Maxx.

  Den tyske rapparen Boris Köhler kom, såg och segrade. Låten "Get-A-Way" blev en succé, men något mer bestående intryck på Eurodance-genren gjorde Maxx inte.

 • Kungen från Jamaica

  Oneil Walker hade aldrig drömt om att flytta till Närpes.

  Åvägen i Närpes har många namn. Mammas gata. Allas gata. Vissa har också kallat gatan för sitt ghetto, då det samlats folk från så många olika länder där. Oneil Walker kommer från Jamaica och hans närmaste grannar är hemma från Holland, Bosnien och Vietnam. Men just han har ändå aldrig kallat gatan för ett ghetto.

 • Alla vinner på kulturåtervinning i Pargas

  Kulturparlamentet i Pargas inleds miljövänligt på onsdag.

  Kulturparlamentet i Pargas inleds på onsdag den 24 augusti. Enligt Pargas kulturchef Fia Isaksson vet man aldrig vad som händer och vem som dyker upp på Culture Recycled.