Hoppa till huvudinnehåll

Teaterrecension: Vi dansar med skammen och den dansar med oss

Festen bjuder in publiken i ett skamligt utforskande.

Scenkonstgruppen [sisko] bjuder in publiken i en spiral av skam ur vilken ingen tar sig obefläckad. "Festen" på Nicken Nu kommer inte med färdiga sanningar och färdigbearbetade trauman, utan låter föreställningen förbli ett utforskande. [sisko] består av skådespelaren Malou Zilliacus och journalisten Johanna Dikert, i den här föreställningen förstärkta av författaren Johanna Holmström och konstnären Anna-Sofia Nylund.

Sofia Öster vill bli toppmodell

Sofia Öster är en av tio som är kvar i Finlands Toppmodell.

Vackra läppar och långt hår är ett av Sofia Östers starka kort. Hon är en av tio deltagare som är kvar i den finska versionen av tv-programmet Toppmodell. Hon hoppas att deltagandet kommer att öppna dörren till en framtida plats på catwalken.

Veckans filmer

Paret Rani och Emad undviker att se varandra i ögonen.

Filmrecension: The Salesman – värd sin Oscar?

Årets bästa utländska film eller ett politiskt val?

Årets Oscarsgala bjöd på flera överraskningar, men segern i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film hörde inte till dem. Alla hade tippat att regissören Asghar Farhadi skulle vinna. Alla.

David (Jake Gyllenhaal) blinkar med ficklampa ut genom fönstret på rymdstationen.

Filmrecension: Life – allt liv är inte gott

En rymdstation och en levande varelse för mycket.

En internationell rymdstation plockar upp en kapsel från Mars och börjar undersöka materialet. Besättningen hittar en cell, de får cellen att börja röra på sig och dela sig. Det kommer sedan alla att ångra.

Lasso

Omslag till Harry Martinsons Aniara

Behöver världen människan?

Ständigt förefaller den aktuell, Aniara från år 1956.

Harry Martinson rymdepos Aniara från år 1956 fortsätter att fascinera. Kolossens ensamma färd speglar nya generationers alienation och missmod, samtidigt som bokens filosofiska diskussion om konstens och religionens berättigande i en kall och hänsynslös värld, är minst lika relevant som den var på 50-talet.

Litteratur

Raseborgs bibliotek blir invånarnas vardagsrum

Framtidens bibliotek ska involvera besökarna mera.

Biblioteket ska i högre grad involvera sina kunder samtidigt som traditionell service bibehålls. Den nya bibliotekslagen ger större flexibilitet men ställer också högre krav. Det här är en artikel i Svenska Yles serie Valfrågor.

Bokrecension: Sommaridyllen spricker under press

Philip Teirs roman beskriver en kärnfamilj i kris.

Philip Teirs nya roman heter Så här upphör världen och det blir snabbt klart att världens undergång är någonting som bara pågår i romanpersonernas medvetanden. Om någon försökte övertyga dig om att miljörörelsen har misslyckats och att allt hopp för mänskligheten är ute, hur skulle det påverka dig? Finns det redan en ton som ger resonans inom dig?

En mörkhyad flicka får inte vara blåögd

Essäer om etnicitet i Finland

Ruskeat tytöt är en essäsamling med många dimensioner. Det genomgående temat är utanförskap baserat på etnicitet. Det är en intelligent diskussionsöppning som vi har all anledning att ta på allvar och uppmärksamma. Läs Ruskeat Tytöt så får du veta mera om det samhället du lever i.

Scenkonst

Operarecension: Eugen Onegins bittra insikt

Nationaloperan tolkar älskad opera ur nytt perspektiv.

Tjajkovskijs älskade opera Eugen Onegin är tillbaka på Nationaloperan i en uppsättning där ångern stiger fram i relief. I Marco Arturo Marellis iscensättning förvandlas berättelsen till huvudpersonens smärtsamma vidräkning med sina tidigare livsval.

Musik

Dagen då Ami Aspelund blev upptäckt

Väninnornas infall startade lång karriär.

Ami Aspelund var en glad amatör då hon 1972 lite motvilligt klev upp på scenen för att sjunga en sång med Dannys band. Då anade hon inte att det skulle bli startskottet för en lång och framgångsrik karriär i musikbranschen.

Hur långt har du gått för att få en biljett?

Har du köat efter konsertbiljetter eller köpt dig förbi kön?

När biljetterna till Metallicas spelningar i Finland släpps på fredag väcks frågan igen om det är rejält mot fansen att ta 2399€ för en VIP-biljett. Har man inte råd att lägga ut flera hundra euro på en biljett så får man köa som alla andra, men hur var det förr när det betydde att helt fysiskt köa utanför biljettjänsten? Har du erfarenheter och minnen från gamla biljettsläpp?

Kulturpoddar

Tove Jansson i dokumentaristen Kalle Kultalas svartvita foto.

Ny programserie om Tove Jansson också för unga

Tove Janssons liv i åtta nya radioprogram.

I en ny serie om Tove Janssons liv handlar det bland annat om Tove under kriget. Redaktören Kira Schroeder tänker sig att yngre som i dag ser bilder från krigsområden som Syrien, kan få perspektiv på hur det har varit också i vårt land, faktiskt för inte så länge sedan.

Krista Siegfrids uppräder i femte avsnittet av Nästan unplugged.

Krista Siegfrids: Drömmen är att få jobba i hela Norden!

Huvudartist i veckans säsongens femte Nästan unplugged.

Krista Siegfrids har ända sedan barnsben velat bli artist! Hon stod redan som liten flicka och mimade till melodifestivalen hemma i Kaskö. Carola var en av favoriterna. Som Finlands representat tog hon sig också hela vägen till Eurovision Song Contest. Nu är hon aktuell som huvudartist i Nästan unplugged och drömmer om att jobba i hela Norden.

Fördjupningar

När diskokulturen kom till stan

Mikko Mattlar har skrivit en bok om diskohistoria.

Vem minns KY, Botta och Täffä? Eller säger dig namn som Dj Börje och Black Mike någonting? Hur gick det till när diskokulturen nådde Finland i slutet av 1960-talet. Om det, och om den tidiga dj-kulturen har Mikko Mattlar skrivit en bok, Stadin diskohistoria.

Essä: Det gör ont när kroppen brister

I några aktuella böcker står kroppen i fokus.

Hur ser vi på en kropp i förändring och hur reagerar vi inför något främmande som växer i oss? Och vad händer om vi känner oss främmande inför eller i vår egen kropp? Marit Lindqvist skriver om sin kropp och om litterära kroppar i förändring.

Konst

Dokumenterat

Författaren Sirpa Kähkönen ärvde sin morfars hat

Det ärvda hatet har varit tungt för Sirpa Kähkönen.

Ideologier har spelat en högst påtaglig, avgörande roll i författaren Sirpa Kähkönens liv. In på bara huden vet hon vad det innebär och hur det kan påverka en att leva nära en person för vilken ideologin har blivit som en drog.

Mode och design

Simon nygård - modell  och smyckesdesigner i Milano utanför Glam Hotell

Simon Nygård från Vasa lever modelivet på Instagram

Simon Nygård satsar på Instagram.

För att lyckas på Instagram måste du nischa dig, och ha ett intressant liv att visa upp. Simon Nygård lämnade Vasa för ett internationellt modeliv och har samlat på sig många följare på Instagram.

En målning av en dam klädd i spetsklänning och med en fjäder i handen.

Pia-Maria Lehtola: Caesar van Everdingen är min själsfrände

Den holländske 1600-talskonstnärens känsla för mode.

Bilden på damen i sommarvärmen med en bred, randig, flätad hatt i gypsy-stil pryder stadsbilden i Helsingfors. Bilden är ett läckert lockbete för utställningen av den holländske mästaren Caesar van Everdingens konst.

Filosofi

Nyligen publicerat - Kultur och nöje