Hoppa till huvudinnehåll

På besök hos ”findianer”

Finnättlingar i indianreservat kämpar mot fördomar.

Idag arbetar "findianer", ättlingar till finska immigranter och ursprungsbefolkningen, för att komma bort från gamla stereotyper och fördomar.

Veckans filmer

Scenkonst

Fördjupningar

Sana i SKAM - tuff brud i muslimsk förpackning

Forskaren Sofia Sjö: hon öppnar för nya infallsvinklar.

Den fjärde säsongen av SKAM fokuserar på Sana och väcker många frågor. Hur skildras muslimer vanligen på film och på vilket sätt bryter Sana mot mönstret? Eller gör hon det?

Litteratur

Kontorsromanen speglar ett samhälle i förändring

Mellankrigstidens kontorsroman lyfts fram i avhandling.

Mellankrigstiden var en tid av modernisering och urbanisering, och i kontorsromanerna skildras kvinnornas nya roll i såväl samhället som familjen. Kontorsromanen ger en miniatyrbild av ett samhälle i stor omvälvning.

Konst

Att skiljas är att dö en smula

Sommarlägret Camp Solong lär ut konsten att skiljas.

Konstnärerna Dafna Maimon och Ethan Hayes-Chute organiserar ett sommarläger i Ekenäs. Camp Solong lär ut konsten att skiljas.

Jukka Rintala är modets klärvoajant

Modeskaparen Jukka Rintala firar 40-års jubileum.

Finlands Karl Lagerfeld, Jukka Rintala, har skapat flera unika aftonklänningar till Slottsbalen. Snart är han aktuell med en utställning som öppnas på Didrichsens konstmuseum i Helsingfors.

Musik

Riko Eklundh: Man blir aldrig färdig skådespelare

Eklundh berättar om skådespeleriet och livet.

Hur det känns att inte veta vem man är, det vet skådespelaren Riko Eklundh. Han har nästan 30 år på nacken inom skådespelarkarriären och har under åren hunnit spela både son och mamma. När han inte står på scen tillbringar han helst sin tid ute i skärgården, också på vintern.

Kjell Westö ville egentligen bli musiker

Kjell Westö medverkar på Musik vid havet.

Kjell Westös stora musikintresse lockar honom till evenamang där musik och litteratur kombineras. Torsdagen den 15.6 inleds kammarmusikfestivalen Musik vid havet och Westö kommer att läsa utdrag ur sina verk mellan musikstyckena på öppningskonserten Ett hundraårigt Finland.

Testa dina kunskaper om Arvingarna

Har du koll på syskonen inför säsong 3.

Den tredje och sista säsongen av Arvingarna kör snart igång på Yle Fem och Arenan. Har du koll på syskonen, vännerna kring Grønnegaard och alla turerna i serien? Gör vårt test.

Kulturpoddar

Dokumenterat

Nyligen publicerat - Kultur och nöje