Hoppa till huvudinnehåll

Pia-Maria Lehtola: Förväntningar inför slottsbalen

Hur klär finländarna sig på röda mattan i år.

På Självständighetsdagens festmottagning på slottet vill alla klä sig fint för att hedra vårt land. Hur festkreationerna kommer att se ut i år kan man förutspå. Tygaffärerna har sålt mest blåa tyger, en trygg favorit bland finländare. En ny trend är de längre ärmarna, sammet, starka färger och paljetter.

På gång

I Svenska Yles serie om julmusik: Tomtarnas julnatt

Tomtarnas julnatt är en av våra mest älskade julsånger.

En av våra käraste julsånger kan spåras tillbaka till 1850-talet då lille Alfred Smedberg en julnatt smög ut i köket och på det redan dukade julbordet tyckte sig se små tomtar. Många år senare gav det här minnet upphov till Tomtarnas julnatt.

Musik

Den populäraste svenska jullåten föddes på gatan

Tänd ett ljus är den populäraste svenska jullåten.

Av alla svenska jullåtar var Tänd ett ljus den mest spelade på radion i Sverige 2015. Det dröjde dock ett tag innan låtskrivaren Lasse Lindbom lyckades hitta melodin. Men plötsligt fanns refrängen där då han tog en promenad i Stockholm.

Beställ inte den här låten till ditt bröllop

I will always love you har ofta blivit misstolkad.

I will always love you har framförts på många bröllop men tittar man närmare på texten så är den aningen malplacerad vid ett sådant tillfälle. Dolly Parton skrev ursprungligen låten 1974 som en hyllning till en kollega och mentor men det blev Whitney Houston som gav den ett nytt liv 18 år senare.

Veckans filmer

Lasso

Alva Strang: Kampsånger är pop

Musiken kan uppmuntra unga till politiskt engagemang.

Kampsånger, vilken effekt har de på människor? Hur ser kampsånger ut i populärkulturen idag, och vad behövs för att engagera dagens ungdom i politiska frågor, frågar sig Alva Strang.

Filosofi

Scenkonst

Litteratur

Kulturmannen får Helsingforspriset

Finland har fint litteraturpris i romanen Hustrun.

Meg Wolitzers roman Hustrun utspelar sig under ett besök i Finland. Den uppburne amerikanske författaren Joe Castleman har förärats Helsingforspriset och har kommit tillsammans med sin hustru Joan för att emotta hedersbetygelsen.

Tema:Poesi

Fördjupningar

Rasputin - En mytomspunnen kameleont

Rasputin-tsarfamiljens andlige ledare och omstridd mystiker.

Få personer är lika omdebatterade som Grigorij Jefimovitj Rasputin. Han var bl.a mystiker, predikant, helbrägdagörare och den sista tsarfamiljens andlige vägvisare. Dessutom ryktades det om att han hade ett inte helt platoniskt förhållande med tsaritsan Alexandra.

Kulturpoddar

Sandströmpodden: November - en skitmånad

Ny syskonpodd om ångest och kattungar.

Då man är 46 år är livet som värst, efter det blir det bättre. Ann-Sophie och Peter Sandström talar mörka familjeminnen, ångest, får besök och uppfostrar kattungar.

Mode och design

Mode och design som hyllar den finländska kvinnan

Klädråd inför festsäsongen.

Modeskaparen Katri Niskanens festkreationer är de mest fotograferade på Slottsbalen. Mitt uppe i årets mest stressiga tid med flera halvfärdiga skisser på sitt bord, hade hon ändå tid att öppna en utställning i Helsingfors.

Dokumenterat

Erotik i stället för Gud hos Agnes von Krusenstjerna

Författaren von Krusenstjerna kom att bli en föregångare.

Den mellankrigstida författaren Agnes von Krusenstjerna kom att bli en föregångare. Själv levde hon ett turbulent liv där hon reagerade emot gudfruktighet och kvinnolivets kringskurenhet. Samtidigt kämpade hon emot sin psykiska sjukdom och för sin rätt att uttrycka sig så frigjort som hon ville. Nu har hennes brev kommit ut i urval av litteraturprofessorn Anna Williams.

Konst

Terrorrattacken i Paris blev ett konstfoto

Fotografen Ann Pelanne ställer ut i Paris-salongen.

Den finländska fotokonstnären Ann Pelanne har för andra gången blivit vald till Salon d´Automne, Höstsalongen i Paris, som i år går av stapeln 13 - 16 oktober. Hennes konstverk föddes under terrorrattacken i november i fjol, då hon råkade vara i Paris.

När hårresande nyheter ovandlas till konst

Sublima tolkningar utforskar känsloframkallande medier.

Det tvärkonstnärliga projektet “Sublima tolkningar” reagerar på känsloframkallande nyheter med poesi, videoverk, bilder och broderi. Jolin Slotte och Pauliina Pesonen tänker fortsätta med projektet i minst tio år.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje