Hoppa till huvudinnehåll

Essä: Någonting hände på vägen hem från månen

Månfärderna skulle ju vara början på en era, inte slutet.

Neil Armstrongs "lilla steg för en människa / stora kliv för mänskligheten" visade sig leda rätt in i en betongvägg. "Vi behöver nya gemensamma projekt för mänskligheten", skriver Marcus Rosenlund. "Eller ens en minsta gemensam nämnare."

I dödskallarnas värld – musikcensur från kära mor till fuck you

Låtar som blivit bannlysta.

Idag har det nästan blivit ett självändamål att artister vill provocera med sina texter. För det mesta handlar det om sexuella anspelningar och ibland är det nästan som om de skulle tävla om att överträffa varandra i fräckhet. Samtidigt har censuren tagit sig märkvärdiga uttryck under årens lopp.

Veckans filmer

Synvinklar på ett tonsättarliv

Dokumentär om Sebastian Fagerlund på Yle Fem.

Sebastian Fagerlund – riktningar och möten är en dokumentär om en internationellt framgångsrik tonsättares arbete i två års tid. Vi följer med bland annat hur Höstsonaten skapas från första utkast till de första övningarna.

Scenkonst

Musik

Pianisten som älskas av diktatorer

Ljuv musik för någon, rena tortyren för någon annan.

Musiken har ett egenvärde i sin skönhet. Men därtill har musiken använts för att tvinga eller leda oss till ett önskvärt beteende. Det har handlat om så vitt skilda syften som att få oss att känna trygghet i hissar, (där av namnet hissmusik) konsumera mera eller rentav få oss att strida tapprare.

Litteratur

Bokrecension: En poetisk vandring i Berlin

I Thomas Brunells diktsamling intar Berlin en central roll.

I Li Berlin stiger Thomas Brunell ner i stadens olika tidsmässiga, topografiska, historiska och sociala skikt och skriver samtidigt in sin egen historia i den tidsaxel som löper som en osynlig tråd genom diktsamlingen.

Kan alla ha tur i kärlek?

Ingrid Tollgerdt-Andersson är aktuell med bok om relationer.

Då man står där på kyrktrappan eller i samboskapets flyttdamm är ambitionen förstås ett lyckligt slut. Vissa relationer har dock bättre förutsättningar än andra, säger Ingrid Tollgerdt-Andersson, aktuell med boken Relationer - himmel eller helvete.

Fördjupningar

Dokumenterat

Det finns bara en Richard Clayderman

Underhållningspianisten har stått i rampljuset i 40 år.

I fyra decennier har Richard Clayderman omstöpt musik i den lättlyssnade form som ibland föraktfullt kallats easy listening. Ändå tänker han inte slå av på takten. Med en vinnande attityd och ett väloljat musikmaskineri kommer han att behålla sin position som skönhetsapostel i många år till.

Konst

Graffitins väg från illegal subkultur till konstens finrum

På Kervo konstmuseum pågår en utställning med graffiti.

Att graffiti numera uppfattas som en konstform kan de flesta vara överens om. Men i samband med en utställning för graffiti på Kervo konstmuseum ställer sig också frågan om graffiti alls hör hemma på museum?

Nyligen publicerat - Kultur och nöje