Hoppa till huvudinnehåll

Veckans filmer

Lasso

Scenkonst

Jonas Gardell, 30 år i rampljuset – folkkär och obekväm

Att lära sig mod är en vanesak - Gardell i intervju för Yle.

Har man blivit våldtagen som 14-åring så kan man ändå lära sig att bli modig. Det kräver lång övning, ”som på gym”. Och i det nya världsläget fortsätter Jonas Gardell att varna för konsekvenserna. Ingen ska känna sig för bekväm. Men vi ska också komma ihåg att skratta.

Teaterrecension: En byggkarls bekännelser

Peter Lüttges debutpjäs handlar om don och kommunikation.

Peter Lüttges, Jan Koranders och Janne Pellinens nyskrivna debutpjäs på Nicken nyskrivna debutpjäs på Nicken, Raksamonologer, är som det också anges i pjästiteln prat och tankar i pluralis, olika sekvenser om ämnen som den här byggkarln, Jan Korander, har. Donarn är lite tankfull och betänksam, men samtidigt stressad. Stressen beror på att han bygger både på dan och på natten. På dan på jobbet, och så hemma också.

Litteratur

Bokrecension: Ond bråd död i Gamla Vasa

Marita Gleisners krimroman bjuder på överraskningar.

När den pensionerade sömmerskan Cara börjar nysta i sina livstrådar framträder ett mönster som i slutändan leder fram till ett brott. Men vem är offer och vem är förövare? Marita Gleisners spänningsroman Villa Jasmin bjuder på en del överraskande vändningar.

Musik

Musik som förändrar världen: ska konsten göra alla snälla?

Åbokompositören Ulf Långbacka vill att musiken är fri.

Åbokompositören Ulf Långbacka tror att musiken kan ha en stark inverkan på enskilda människor och genom det också förändra världen. Åbos stadsorkester kommer under det här året att spela musik som man menar att kan förändra världen till det bättre under devisen "Du måste själv bli den förändring du önskar se under år 2017".

Musikens mångsysslare tror på det finlandssvenska

Han är svenskfinlands mesta musikmakare

Han är producent, musiker, arrangör, mixare och dessutom var han trummis i ett av de mest legendariska banden i Finland. För de flesta är Niklas Nylund gitarristen i Pappas Eget Band men i kulisserna har han varit en diversearbetare inom musiken.

När Kennedy köpte rymdgrisen i säcken

Urban myt och verklighet möts i underhållande "dokumentär".

Året är 1961. John F. Kennedy är desperat. Raketerna flyger inte som de ska och målet, till månen innan årtiondet är slut, verkar avlägset. Så USA köper i hemlighet hela Jugoslaviens rymdprogram. Åtminstone om man får tro programmet som sänds på Yle Fem kl. 22:00 i kväll.

Vem är tiggarna på våra gator?

Svensk dokumentärserie följer romska tiggare i Borås.

Vilka är de som tigger? Har de kommit för att stanna? Blir det bättre om man ger en peng i muggen eller borde man låta bli? Den tredelade dokumentärserien Vi kallas tiggare följer en grupp romer som tigger i Borås. Det här är deras berättelse.

Fördjupningar

Peter Sandström om fäder och söner, lycka och förnöjsamhet

I romanen Laudatur poängteras förnöjsamhet och vardagslycka.

Är livet en trädgård som vi kan planera och styra upp enligt våra egna ritningar, och hur ser lyckan ut? Detta är frågor som Peter Sandström återkommer till i den prisade romanen Laudatur som handlar om tafatta och tigande män som ofta kommer till korta.

Dokumenterat

Charlies änglar – om flickorna kring mörkrets hjärta

Varför är vi besatta av Charles Manson och hans flickor?

Den idag 82-årige Charles Manson är en rubrikernas man. I fem decennier har vi fått ta del av alla detaljer kring de bestialiska morden som Manson beordrade sina anhängare att utföra i augusti 1969. Men varför är vi så fascinerade av berättelsen om Manson och framför allt av flickorna i hans innersta krets?

Kulturpoddar

Mode och design

Filosofi

Konst

Somna i Finland - vakna i Paris

I Paris firar man Finland 100 genom att bygga finska stugor.

När Finland nu inlett firandet av sitt 100 års-jubileum, slår man på stort i Frankrike. Sex små stugor har byggts upp på Finlands Kulturinstitut mitt i Paris och kan hyras av allmänheten fram till maj månad.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje