Hoppa till huvudinnehåll

Jag föddes på rätt plats, säger Mimosa

Mimosa - skådespelare med energi och entusiasm.

Mimosa Willamo har redan hunnit med mycket, roller i tre filmer och tre tv-serier, barnprogram på både Yle och SVT, en Jussi-statyett för bästa kvinnliga biroll i filmen “Päin seinää”, “Huvudstupa”. I USA blev hon belönad för “best actress” på skräckfilmsfestivalen Screamfest LA.

Veckans filmer

Lasso

Scenkonst

Jonas Gardell, 30 år i rampljuset – folkkär och obekväm

Att lära sig mod är en vanesak - Gardell i intervju för Yle.

Har man blivit våldtagen som 14-åring så kan man ändå lära sig att bli modig. Det kräver lång övning, ”som på gym”. Och i det nya världsläget fortsätter Jonas Gardell att varna för konsekvenserna. Ingen ska känna sig för bekväm. Men vi ska också komma ihåg att skratta.

Litteratur

Bokrecension: Ond bråd död i Gamla Vasa

Marita Gleisners krimroman bjuder på överraskningar.

När den pensionerade sömmerskan Cara börjar nysta i sina livstrådar framträder ett mönster som i slutändan leder fram till ett brott. Men vem är offer och vem är förövare? Marita Gleisners spänningsroman Villa Jasmin bjuder på en del överraskande vändningar.

Musik

När Kennedy köpte rymdgrisen i säcken

Urban myt och verklighet möts i underhållande "dokumentär".

Året är 1961. John F. Kennedy är desperat. Raketerna flyger inte som de ska och målet, till månen innan årtiondet är slut, verkar avlägset. Så USA köper i hemlighet hela Jugoslaviens rymdprogram. Åtminstone om man får tro programmet som sänds på Yle Fem kl. 22:00 i kväll.

Vem är tiggarna på våra gator?

Svensk dokumentärserie följer romska tiggare i Borås.

Vilka är de som tigger? Har de kommit för att stanna? Blir det bättre om man ger en peng i muggen eller borde man låta bli? Den tredelade dokumentärserien Vi kallas tiggare följer en grupp romer som tigger i Borås. Det här är deras berättelse.

Fördjupningar

Peter Sandström om fäder och söner, lycka och förnöjsamhet

I romanen Laudatur poängteras förnöjsamhet och vardagslycka.

Är livet en trädgård som vi kan planera och styra upp enligt våra egna ritningar, och hur ser lyckan ut? Detta är frågor som Peter Sandström återkommer till i den prisade romanen Laudatur som handlar om tafatta och tigande män som ofta kommer till korta.

Dokumenterat

En underdogs klassresa i 1700-talets Åbo

Han blev tiggare för att få studera vid Kungliga Akademien.

Han blev tiggare för att få studera vid Kungliga Akademien i Åbo. Pehr Stenberg gjorde en klassresa från fattig bondpojke i Umeåtrakten till att bli prästvigd i Åbo domkyrka på 1780-talet. Underdogperspektivet genomsyrar hans självbiografi och ger också en unik inblick i östra rikshalvan på den här tiden.

Kulturpoddar

Mode och design

Filosofi

Konst

Somna i Finland - vakna i Paris

I Paris firar man Finland 100 genom att bygga finska stugor.

När Finland nu inlett firandet av sitt 100 års-jubileum, slår man på stort i Frankrike. Sex små stugor har byggts upp på Finlands Kulturinstitut mitt i Paris och kan hyras av allmänheten fram till maj månad.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

  • Museiverket tvivlar på vrakmuseum vid Salutorget

    Bärgning dyr och svår, konserveringsarbetet ännu svårare.

    Museiverkets generaldirektör Juhani Kostet ställer sig tvivlande till tanken på ett museum kring vraket Vrouw Maria. Ledamot Terhi Koulumies gjorde förra veckan en motion i Helsingfors stadsfullmäktige om att utreda möjligheten att bärga vraket och bygga ett museum på tomten vid Salutorget där Guggenheimmuseet skulle ha byggts. – Att lyfta skeppet är inte det bästa alternativet för forskarna, det bevaras bäst under havsytan där det ligger, säger Kostet.

  • Vi ser er och tillsammans ser vi fler

    Wasa Teater bjöd in till samvaro med asylsökande.

    Det var rena Konstens nattstämningen på Wasa Teater då teatern bjöd in asylsökande och österbottningar till en gemensam kväll till förmån för kampanjen We see you.