Hoppa till huvudinnehåll

Lucia kom med ljus och hopp

Lucias uppdrag är att göra motstånd.

Finlands lucia 2016 Ingrid Holm har krönts i Helsingfors domkyrka. Lucias uppdrag är att göra motstånd mot cynism och egenkärlek, säger journalisten Anna-Lena Laurén.

Lucia i Åbo domkyrka - och i virtualkyrkan

Åbolucian Casandra Heininen med tärnor uppträder 17.30.

Åbolucian Casandra Heininen med tärnor uppträder i Åbo domkyrka på tisdag kväll med början klockan 17.30. Efter andakten åker Åbolucian med följe med häst och kärra över Dombron vidare mot centrum.

Svartvita ögonblick med stämningsfull lucia

Se filmer från luciatåg 1954-1972.

Folkhälsan startade en luciainsamling 1949 och i samband med det ett luciatåg i Helsingfors centrum. Från första början blev luciatåget en succé och skapade en luciatradition för finländarna. Här får vi se svartvita filmer från 1954 till 1972.

Tindrande lucior på dagis

Söta barn lussar 1976-1987.

Vad värmer väl ett hjärta mera än söta barn som lussar på daghem? Det är mycket som ska förberedas då man firar lucia på dagis. Vi får följa med luciafester på fyra daghem 1976-1987.

Lucias Via Dolorosa

Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.

5 nya sätt att fira Lucia på

Ted Forsström revolutionerar luciafirandet.

Finns det något mer omodernt och förlegat än traditionellt luciafirande? Nej, säger Ted Forsström, och rekommenderar samtidigt fem helt nya innovativa sätt att fira denna händelsefattigaste av ceremonier.

Nyligen publicerat - Lucia