Hoppa till huvudinnehåll

Grillsäsongen

Ketchup - såsernas sås

"Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

Framtiden blir grå och fylld med luft

"I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

Strömsö

Tror du att du är en trädgårdsguru? Testa dina kunskaper i Puoli seitsemäns stora trädgårdstest

Testet som skiljer amatörer från riktiga trädgårdsnördar.

Har du den frodigaste trädgården i grannskapet? Ger ditt trädgårdsland skörd för hela vintern? Eller hör du till dem som lyckas få även de enklaste örtodlingar att vissna direkt? I Puoli seitsemäns stora trädgårdstest kan du kolla hur det är med dina kunskaper om trädgårdsskötsel.

Forskning

Köttallergi av fästingbett allt vanligare

Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

Vegetariskt

Närmat

En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

Klarade sig Micke Björklund på närmat?

Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Utbudet av ekologisk hårvård ökar i Österbotten

    Hårfärgning med växtfärg är den populäraste behandlingen.

    Peter Bergfeldt, som driver Salon Peter & Jina, var en av deltagarna i den nya tilläggsutbildningen för ekofrisörer vid Yrkesakademin (YA) i Österbotten och kan nu titulera sig ekofrisör. Han har jobbat som frisör i 33 år och blev nyfiken på vad en ekofrisörutbildning kunde erbjuda.

  • "Ta en erfaren vän med till svampskogen"

    Här ger svampexperten sina tips för en lyckad skogsutfärd.

    Hösten svampskörd börjar växa fram i de östnyländska skogarna. Känner du dig osäker på hur du ska gå till väga? Här ger svampexperten sina tips för en lyckad skogsutfärd.

  • Evira: Insektgiftet fipronil används inte i Finland

    Läkemedel övervakas mycket noga i Finland.

    Enligt livsmedelsverket Evira är det omöjligt att med säkerhet säga om nederländska giftägg kommit in på den finländska marknaden. Sannolikheten att en liknande äggskandal som i Nederländerna skulle ske här är ändå mycket liten, enligt Evira.

  • Sjöscouter förbereder sig för jätteläger i Lovisa

    Omkring 2 800 scouter väntas delta i Nothamn VII 2018.

    I Rönnäs i Lovisa ordnar sjöscoutkårerna Seaboys och Sailors ett gemensamt läger. Men redan nu riktas blicken mot nästa år. Då ordnas Nothamn VIII, en av de största händelserna för Finlands svenska sjöscouter.

  • Taggiga kvistar och rosor åt en död älskarinna

    Trädgårdsskötsel är en givande men tidskrävande hobby.

    Rosor med historia, egen nypotatis och det sköna i att få riva upp ogräs då man har en dålig dag lockar trädgårdsentusiaster. Trädgårdsskötsel är en givande men tidskrävande hobby. Det vet medlemmarna i Borgå trädgårdsförening.

  • Villa Elma renoveras med varsam hand

    Villan deltar i evenemanget Lovisa historiska hus.

    Michael Vuojärvi och Jaana Kolu-Vuojärvi har renoverat Villa Elma på Pernågatan i Lovisa redan i ett år, och en hel del arbete kvarstår. I samband med evenemanget Lovisa historiska hus i slutet av augusti kan allmänheten kika in i huset som renoveras med omsorg.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.