Hoppa till huvudinnehåll

Gurkan - folkkär och meningslös

Vår lust till näringsfattig favorit ändras inte.

Den inhemska handeln har drabbats av gurkbrist och importen blir vår räddning. Istället för att vandra omkring hålödga bland hyllorna i butiken i jakten på finska gurkor som inte finns, kan vi nu trösta oss med varianter från andra länder. Men vad är bättre egentligen?

Strömsö

Tovningstips

Är du nyfiken på tovning? Här finns teknik- och produkttips.

Man kan tova med vatten och såpa för hand eller låta en tvättmaskin göra jobbet. Vill man inte tova vått så kan man tova torrt med en nåltovingsnål. Här finns länkar samlade till olika tovningsprojekt och tovningstekniker, bara att välja det som intresserar mest.

Vegetariskt

Tiina Grönroos: Min månad som vegan

Gör veganmaten mig till en piggare människa?

Dag 1. Kära Yle Vega. Eller Yle Vegan. För ungefär tio minuter sedan gick jag med i vegaanihaaste, det vill säga veganutmaningen. Det betyder att jag i januari ska avstå från allt animaliskt. Det här betyder inget kött, ingen fisk, inga mjölkprodukter och inga ägg.

Stor skillnad på mjölk och mjölk

"Hur näringsrika är växtdryckerna?"

Personer som varken kan eller vill dricka komjölk har en bred uppsättning växtdrycker med mjölkliknande egenskaper att välja mellan. Dryckerna är till exempel gjorda på soja, havre, kokos eller mandel. Hur skiljer de sig från komjölk och är de värda sitt literpris?

Stor skillnad på vege och vege

"En titt på nya vegetariska produkter."

Ny vegetarisk färdigmat lanseras varje månad och i diskarna finns produkter med underliga namn som Härkis och Nyhtis och Oumph! Hur bra känner du till dem och har du någon aning vad du kan laga av dem? Här får du några tips.

Efter nio

Confiterad anka med stuvad rödkål

Ankconfit på burk är världens snabbaste och godaste färdigmat. Räkna ett anklår per person. Den stuvade rödkålen passar lika bra till anka som till julskinka.

Christmas pudding - plumpudding

Christmas pudding serveras på juldagen i engelsktalande länder. Julpuddingen är kraftig och innehåller torkade frukter som russin och nötter. Många lagar puddingen flera veckor före julen, men vid servering ångas den och toppas med brandy som flamberas.

Närmat

En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

Klarade sig Micke Björklund på närmat?

Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Större utbud av färdigmat - nu får också vegetarianer skräpmat

    Spenatplättar och spenatsoppa fortfarande populära.

    Intresset för vegetarisk kost syns tydligt också bland färdigmaten - nu finns det både smalmat och skräpmat för vegetarianer. Spenatplättar och spenatsoppa fortfarande populära alternativ för dem som vill äta grönt.

  • Veganförbundet vill slå hål på myten om råa morötter

    Veganutmaningen fokuserar på god mat och enkla recept.

    Över femtusen finländare har hittills gått med i årets veganutmaning. Veganförbundet satsar i första hand på kostrådgivning. Djurens rätt och miljöfrågor kommer i ett senare skede när vegankosten känns mera bekant.