Hoppa till huvudinnehåll
En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

"Ny tävling i nordiskt mathantverk."

Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

Strömsö

Sumpmarksträdgård

Skapa en egen sumpmark i trädgården.

Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.

Glas på glas

Camilla gör ett insynskydd med udda assietter.

Om du har några udda assietter i skåpet kan de komma till användning på ett helt nytt sätt. Har du dessutom ett gammalt fönster kan du skapa ett alldeles unikt insynskydd.

Från smocking till radiostyrning - här är en glimt av framtidens slöjd

Strömsö har samarbetat med framtida slöjdlärare.

Vad skulle framtidens slöjd kunna handla om? Allt från traditionella tekniker som karvsnitt och tovning till nymodigheter som RC-stydning och metallåtervinning, blir svaret man frågar blivande slöjdlärare. I samband med Slöjdkryssningen 2017 gjorde Strömsö ett samarbete med en grupp slöjdlärarstuderande vid Åbo Akademi. Här hittar du deras instruktioner.

Restauranger

Den ursprungliga michelingubben höjer ett glas.

Islands och Färöarnas första Michelinstjärnor

"Nu har alla nordiska länder Michelinstjärnor"

Färöarna och Island fick sina första Michelinstjärnor någonsin i restaurangerna Koks respektive Dill. Övriga nya utnämningar fördelades någorlunda jämnt över Norden, med utantag för Finland som i år kammade noll.

Vegetariskt

Närmat

En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

Klarade sig Micke Björklund på närmat?

Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

Nyligen publicerat - Mat och fritid