Hoppa till huvudinnehåll

Höst

Vinterförvaring av krukväxter

Krukodlade växter kan med fördel övervintras i kallförråd.

Krukodling är en av dagens trender inom trädgård. Krukodlade växter kan med fördel övervintras i källare eller kallförråd. Den stora fördelen är att växterna kommer igång snabbare på våren.

Strömsö

Blommor på en skida till fest

En skida med blommor på blir en kul dukning.

En gammal träskida, blompinnar en borrmaskin, lite kvistar och blommor - det är ungefär vad som behövs för en bordsdekoration som säkert väcker uppmärksamhet hos middagsgästerna.

Närmat

En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

Klarade sig Micke Björklund på närmat?

Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

NÄRMAT liveblogg - från Michael Björklunds matresa

Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

I Svenska Yles pilotprojekt NÄRMAT testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med. Här kan du läsa om hur veckan gick

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Honungsrostad palsternacka med kolasås

    Palsternackans sötma och kryddighet passar väl för dessert.

    Rotsaker har vi tillagat i desserter även tidigare, rödbetskaka, potatiskaka och söta potatisplättar för att nämna några. Nu är det dags för palsternackan! Den har en naturlig sötma samtidigt som den ger desserten en kryddig ton. Vi väljer att smaksätta vaniljglassen med ett uns av en lite ovanlig ingrediens, tonkabönan.

  • Vildsvin kan sprida afrikansk svinpest

    Om sjukdomen når Finland drabbas köttindustrin hårt.

    Antalet vildsvin ska begränsas i Finland för att undvika att grisar smittas med den fruktade afrikanska svinpesten. Svinpesten finns inte ännu i Finland, men om den sprider sig hit får det omfattande konsekvenser för köttindustrin.