Hoppa till huvudinnehåll

Närmat

En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

Klarade sig Micke Björklund på närmat?

Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

Strömsö

Yakiniku - grillat kött på japanskt vis

En grillad kötträtt, lika god varm som kall.

Grillat kött, Yakiniku på japanska, är en snabb kötträtt som fantastiskt nog är lika god varm som kall. Ingen risk att det lämnar nåt av resterna alltså! Vi serverar marinerad bok choi till, men andra grönsaker och ris passar lika bra.

Sensommar

"Rör inte våra ostar"

Ceta-avtalet vore en ekonomisk förlust för ostproducenterna.

EU:s förhandlingar om Ceta-avtalet med Kanada upprör bland annat de franska osthandlarna, eftersom avtalet kan innebära ekonomiska förluster för dem.

Visste du det här om lingon?

Superbäret lingon motverkar bland annat urinvägsinfektion.

Det är ingen nyhet att det är hälsosamt att äta bär, men redan några deciliter bär om dagen garanterar en del av dagens behov av C-vitamin och fibrer. Bär gör också gott för fett- och sockeromsättningen, men vad gör just lingon extra hälsosamma?

Pauls grillskola - kunskap om råvarorna

Paul lär ut om grillning.

När är kycklingen klar? Går det att rågrilla alla grönsaker? Kan man grilla skaldjur? För att lyckas vid grillen är det viktigt att känna till lite om olika sorters råvaror. Här har jag gjort tabeller för stekgrader och ger tips och lite allmän vägledning kring respektive råvarugrupp.

Pauls grillskola - grilltekniker

Paul lär ut om grillning.

Direkt grillning eller indirekt grillning? Plankgrillning eller stenbakning? Det finns flera olika grilltekniker. Paul berättar vilken teknik som lönar sig att använda när.

Stuglivet

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Torka och dålig ekonomi höjer priset på kaffe

    Kaffet kan bli dyrare mot slutet av året.

    De små kaffeproducenternas ekonomiska problem och de stora producenternas viloår och torka får priset på kaffe att stiga. Arabica-bönan har sedan i somras blivit en femtedel dyrare.

  • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • "Rör inte våra ostar"

    Ceta-avtalet vore en ekonomisk förlust för ostproducenterna.

    EU:s förhandlingar om Ceta-avtalet med Kanada upprör bland annat de franska osthandlarna, eftersom avtalet kan innebära ekonomiska förluster för dem.