Hoppa till huvudinnehåll

Sensommar

Kocka på! Matglädje för småbarn

Spännande smakäventyr för småbarn

Barnet vägrar, protesterar och skjuter ifrån sig tallriken. Du lirkar, försöker, övertalar. Totalvägran. Den gemensamma stunden vid middagsbordet blev igen något annat än du hade hoppats på. Låter det bekant?

Det här behöver du veta om mat

Lär dig mer om näring, hållbarhet och tillsatsämnen.

Att äta är roligt men vad vet du egentligen om maten du äter? Här tar vi upp grundläggande saker som vilka näringsämnen kroppen behöver, hur livsmedel skall förvaras, vad förpackningspåskrifterna betyder och varför det behövs tillsatsämnen i våra matvaror.

Strömsö

Vattlingon och fruktläder

Bären är våra nordiska superfrukter – sprängfyllda av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Vi testade att vara på höstens bär med gammeldags och alternativa metoder som bevarar vitaminerna och dessutom är helt sockerfria. Resultatet blev lingon på farfars vis och fruktläder.

Rå blåbärskaka

Alexandra och Anne bakar en smaskig blåbärspaj utan socker, spannmål, mjölkprodukter och uppvärmning, men med blåbär, nötter och dadlar. Resultatet blev en himmelskt god kaka.

Soppa på ugnsbakad zucchini och zucchinibrioche

För att få till en riktigt matig helhet serveras den med en fyllig brioche med inslag av zucchini och rödlök. Zucchini går även bra att frysa in, så passa på att ta tillvara stora som små inför vintern!

Pauls grillskola - kunskap om råvarorna

Paul lär ut om grillning.

När är kycklingen klar? Går det att rågrilla alla grönsaker? Kan man grilla skaldjur? För att lyckas vid grillen är det viktigt att känna till lite om olika sorters råvaror. Här har jag gjort tabeller för stekgrader och ger tips och lite allmän vägledning kring respektive råvarugrupp.

Pauls grillskola - grilltekniker

Paul lär ut om grillning.

Direkt grillning eller indirekt grillning? Plankgrillning eller stenbakning? Det finns flera olika grilltekniker. Paul berättar vilken teknik som lönar sig att använda när.

Stuglivet

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Eftersnack frågar: Rätt att förbjuda "burkini"?

    Ska myndigheterna blanda sig i hur man klär sig på stranden?

    Nytt resetips för alla på väg till Rivieran: Klä av dig ordentligt! Annars kan du få med polisen att göra. Det lätt absurda är alltså att polis nu patrullerar på vissa franska sandstränder för att kolla att folk (kvinnor) faktiskt är tillräckligt avklädda.

  • Price bland lokala specialiteter

    James & Adam på roadtrip genom Danmark

    De matglada bröderna James och Adam Price är redo för nya recept. Den här gången åker de på en roadtrip för att smaka på Danmark och upptäcka olika regionala gamla specialiteter.

  • Åbo satsar på inhemsk skolmat

    Nu är allt nötkött, broilerkött och griskött 100 % inhemskt.

    Arkea, som producerar skolmaten, har länge arbetat för att allt mer av maten ska vara lokalproducerad eller inhemsk. Nu är allt kött till 100 % inhemskt.

  • Nanna Vainio: Jag kom dit jag ville

    Badmintonspelaren Nanna Vainio ser framåt.

    I efterdyningarna av OS i Rio de Janeiro har det hetaste samtalsämnet främst varit Finlands brist på medaljer, men det här låter badmintonspelaren Nanna Vainio sig inte längre påverkas av.