Hoppa till huvudinnehåll

Sensommar

40 år av restaurangutbildning i Vasa

Firar med jubileumsvecka.

Utbildningen inom hotell- och restaurangbranschen i Vasa fyller 40 år och firar idag, tisdag. Utbildningen har haft många olika namn under åren och står nu inför ännu en förändring.

Närmat

En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

Klarade sig Micke Björklund på närmat?

Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

NÄRMAT liveblogg - från Michael Björklunds matresa

Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

I Svenska Yles pilotprojekt NÄRMAT testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med. Här kan du läsa om hur veckan gick

Strömsö

Yakiniku - grillat kött på japanskt vis

En grillad kötträtt, lika god varm som kall.

Grillat kött, Yakiniku på japanska, är en snabb kötträtt som fantastiskt nog är lika god varm som kall. Ingen risk att det lämnar nåt av resterna alltså! Vi serverar marinerad bok choi till, men andra grönsaker och ris passar lika bra.

Pauls grillskola - kunskap om råvarorna

Paul lär ut om grillning.

När är kycklingen klar? Går det att rågrilla alla grönsaker? Kan man grilla skaldjur? För att lyckas vid grillen är det viktigt att känna till lite om olika sorters råvaror. Här har jag gjort tabeller för stekgrader och ger tips och lite allmän vägledning kring respektive råvarugrupp.

Pauls grillskola - grilltekniker

Paul lär ut om grillning.

Direkt grillning eller indirekt grillning? Plankgrillning eller stenbakning? Det finns flera olika grilltekniker. Paul berättar vilken teknik som lönar sig att använda när.

Stuglivet

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

Nyligen publicerat - Mat och fritid