Innehåll från Mitt jobb
Huvudinnehåll
Kommentar: Det gick inte alls som på Strömsö när Österbottens välfärdsområde skulle tillsätta ett mångkulturellt klientråd
Bara fyra ansökningar till rådet som ska ha 10–15 medlemmar.
Chatt: Vad händer i arbetslivet?
Arbetslösheten stiger och med den osäkerheten på alla jobb.
Här är slutsatserna av #MittJobb
Vi har fått in nästan hundra tips och berättelser och hundratals kommentarer i den öppna granskningen #MittJobb. Det råder nu ingen tvekan om att arbetslivets förändringar berör många.
Att bli mobbad på jobbet
Arbetsplatsmobbning är något som allt för många tvingas uppleva varje dag. Vad innebär det, och vad ska du göra om du upplever det på din arbetsplats? Myteriet har svaren.
Berättelse 20: Chefer som mobbar
När chefen mobbar kan det vara svårt att komma åt problemet. I den här läsarberättelsen valde offret att säga upp sig hellre än att konfrontera chefen.
Så här räddas jobben
Hur ska Finland ta sig ur den ekonomiska krisen? Nina Wessberg på Metallförbundet och Anders Ekholm på tankesmedjan Libera har medicinkuren klar.
Hur beroende är din ort av en bransch?
För orter är ett likriktat näringsliv ofta en riskfaktor. Jobbar alla inom samma bransch kan det räcka med ett bakslag för att hela orten ska gå dåligt. Vår räknare visar läget i ditt postnummerområde!
Berättelse 19: Nya ägarna förfinskade bolaget
En läsare som har skrivit till #MittJobb blev av med sitt jobb efter 35 år. Han upplever att bolagets nya ägare diskriminerar finlandssvenskar.
Sporrar sjukpensionsavgifterna rätt?
ISS-koncernen undviker höga pensionsavgifter genom att flytta sjukliga anställda till mindre sjukservicebolag. Konkurrenten Lassila & Tikanoja har däremot infört en sjukförsäkringskassa som är obligatorisk för alla anställda.
Guy Ahonen: Kryphål i sjukpensionsavgifterna
En del storföretag använder konstgjorda arrangemang för att minska sina sjukpensionsavgifter. Forskningsprofessor Guy Ahonen vid Arbetshälsoinstitutet säger att det finns kryphål i det nuvarande sjukpensionssystemet.
Ägarförändring i R-kiosk bekymrar arbetstagare
Johanna Metso trivs som försäljare i en R-kiosk. Ändå oroas hon av en kommande förändring i ägarstrukturen. Snart ska nämligen alla kiosker drivas av egenföretagare.
Mari Lindman: Allt arbete är inte bra
Mari Lindman filosoferar om arbetet i samhället
Berättelse 18: Fick vänta tre år på arbetsintyg
Efter en lång karriär på ett statligt bolag visade det sig mycket svårt att få ett korrekt arbetsintyg. Men utan arbetsintyg är det svårt att hitta nytt jobb.
Jobbsök som 50-plussare - utmanande men inte omöjligt
Det går också att hitta jobb som 50-plussare, säger Daniel Åkermark, verksamhetsledare vid Resurscentret Föregångarna. Ett exempel är Isabella Juselius. Efter hundratals ansökningar blev det till sist napp.
Mikael Crawford: Flyg sommarfågel, flyg!
Februari hör till de mera spännande tiderna i en regionchefs liv. Det är då ansökningarna för sommarjobb strömmar in
Kvinnor på männens arena
Jämställdhetsdebatten går het då det gäller arbetslivet men hur ser verkligheten ut på arbetsplatserna? Vi har träffat två kvinnor i traditionellt mansdominerade yrken som delar med sig av sina erfarenheter från arbetslivet.
Inga jobb för den som inte kan använda en dator
I dag finns det inga eller ytterst få jobb som man kan klara utan att alls använda en dator. På de flesta arbetsplatser förväntas också att man ska vara bra på att samarbeta med andra. För många betyder det att de inte klarar av ett jobb där själva arbetsuppgiften inte är ett problem, men där bristen på datakunskap sätter käppar i hjulet.
Arbetsmarknaden svår för utlänningar - "Man känner sig värdelös"
Många utlänningar har svårt att integrera sig i Finland och få arbete. Ludo van Rouge fick snabbt ett uppehållstillstånd men på arbetsmarknaden har det varit svårare.
Piercaren är inte den du tror - och andra jobb som försvunnit
Visste du att det funnits hissflickor, biltankare och hålstansare?
Invandrare räddade Helsingfors från busschaufförsbrist
I dag är busschaufförsbristen i Helsingfors ett minne blott. Det här tack vare att Helsingfors Busstrafik sänkte språkkraven för chaufförerna och rekryterade personal från utlandet.
Konduktörerna känner sig utrotningshotade
Inom den närmaste framtiden kommer yrken att försvinna och ersättas av andra i en rasande takt, i alla fall om man får tro på forskarna. Det här är något som skrämmer tågkonduktörerna, de är rädda att de står näst i tur.
Kolla om robotar tar ditt jobb!
Här kan du kolla om ditt jobb är i farozonen!
"Politikerna borde trygga småföretagens framtid"
Det är svåra tider för småföretag. Köpcentrum och stora kedjor tar över marknaden samtidigt som hyrorna stiger och mängden kunder minskar. Också Arja Rinne, ägare till en second hand-butik i Kronohagen i Helsingfors, har lidit av den dåliga ekonomin.
Robotarna som kan ta över ditt kontorsjobb
Om du tror att en robot inte kan hjälpa dig i ditt kontorsjobb, eller i förlängningen helt och hållet ta över, så tror du kanske fel. Särskilda dataprogram kan redan i dag ta hand om vissa monotona arbetsuppgifter, till exempel inom ekonomiförvaltningen.
Helena von Alfthan: Jag vill inte vara en skön snubbe
Personlighet är överskattat i arbetslivet tycker Helena von Alfthan. Kompetens och ett gott uppförande borde väga tyngre än att vara en skön snubbe.
Sitter löst i kundtjänsten
Jobbet på kundtjänsten ger Kasper Peterzens ett välbehövligt tillskott vid sidan om studierna. Men så fort hans arbetsgivare förlorar en offertrunda kan han flyga ut.
Berättelse 17: "Ingen anställer en med knagglig finska"
Haltande finska har satt stopp för karriären, skriver en medianom till #Mittjobb. Det har också visat sig svårt att få jobb utanför den egna branschen.
Berättelse 15 & 16: Usla löner för krävande jobb
Låga löner och ofta dåliga arbetsvillkor.
Berättelse 14: Aldrig för sent att börja tänka i andra banor
En läsare som varit i kontakt med #MittJobb bytte bransch efter 30 år. Hon ville pröva på att jobba bland unga och fick jobb som elevassistent.
"Det hade hjälpt mig mer att lära mig finska"
Argentisk jurist får inte jobb inom egen bransch.
Berättelse 13: Nya yrket gav bättre lön
Också 50-plussarna kan hitta nya jobb, skriver en läsare till #MittJobb. Hans sambo blev arbetslös i samband med en konkurs men hittade ett nytt jobb som dessutom gav bättre lön.
Arbetsmarknaden extra svår för funktionshindrade
Det kärva ekonomiska läget höjer tröskeln för funktionshindrade att komma in i arbetslivet. Handikappforum rf:s generalsekretare Pirkko Mahlamäki säger att det också förekommer regelrätt diskriminiering.
Berättelse 12: För sent att byta arbete i åldern 45-50
Flexibilitet på arbetsmarknaden innebar otillräckligt med timmar och obekväma arbetstider för en person som skrivit in till #MittJobb. Att byta arbete i åldern 45-50 visade sig också vara omöjligt.
Berättelse 11: Jag känner mig som en B-klassens människa
Vad händer om du inte klarar av att jobba så många timmar som du skulle vilja? En läsare som skrivit in till #MittJobb är i den situationen och känner att hon står utanför samhället.
Berättelse 10: Utmanande för äldre arbetstagare
En läsare som skrivit in till #MittJobb berättar om sin situation som arbetslös lärare. Nu jobbar hon deltid utanför sin egen bransch.
Berättelse 9: Cheferna sopar mobbning under mattan
Det finns arbetsplatser i Svenskfinland som ryktas vara oaser för mobbning, skriver en läsare till #MittJobb. Mobbarna får härja fritt utan att cheferna tar tag i saken.
Diskrimineras synskadade i sitt eget förbund?
Närvårdare Heidi Hildén jobbade på Synskadades centralförbund rf i fyra år. Hon blev arbetslös då arbetet gjordes om till ordinarie tjänst.
"De som jobbar får ta smällen"
Alternativen för att sätta sprutt på ekonomin är få. Det enda instrument vi fortfarande har makt över i Finland är arbetskraften, säger forskningsdirektör Rita Asplund på Etla.
Får rökare fler pauser på jobbet?
Låt oss säga fyra minuter sju gånger per dag mer egen tid än andra. Så kan det te sig när rökare tar pauser på jobbet. Men vad hindrar att en ickerökare lika ofta tar sig en paus av annat slag?
"Jag är fastanställd men jobbar extra på nätterna"
Redan utsatta flexar neråt i arbetstid och lön när arbetsmarknaden kräver flexibilitet. Många som redan har låga inkomster erbjuds dessutom bara deltidsjobb. I det långa loppet blir det ohållbart, säger en person i den här situationen.
De hjälper sjömän ut på havet
Den finska sjöfarten lever i svåra tider. Det här oroar sjömän i Finland, som har hört av sig till Svenska Yles granskning av arbetsplatser.
Berättelse 8: Arbetarskyddet hjälpte inte
En konfliktfylld skilsmässa förorsakade trubbel på arbetsplatsen för en läsare som varit i kontakt med #MittJobb. Trots en anmälan lät arbetarskyddet bli att ta itu med saken.
"Se dig i spegeln om du är arbetslös!"
Det här med lågkonjunktur, det tror inte holländska Petra van Marwijk på, den finns bara i folks huvuden. Hon väljer att tro på möjligheter och på hårt arbete.
Berättelse 7: "Kunderna ville köpa sex"
I sommarjobben som servitris på Åland mötte hon sexuella trakasserier från kunderna. Men arbetsgivarna var likgiltiga och det fanns ingen facklig representant att vända sig till.
Hon fick fast anställning efter 15 års snuttjobb
Efter 15 år som barnskötare på tidsbundna kontrakt har Maria Grahn fått fast anställning. Karleby stad börjar året med att tillsvidareanställa 18 dagvårdare.
Berättelse 6: Min arbetskamrat bröt mot tystnadsplikten
Kolleger som inte följde reglerna och en chef som inte kunde ta itu med problemen blev för mycket. En läsare som som skriver in till #MittJobb fick till sist nog och bytte jobb.
Hotfulla situationer vardag i servicebranschen
Över hundratusen arbetstagare utsätts årligen för våld eller hot av sina kunder. Ronja Raunisto arbetar på en bensinstation och hör till dem som har upplevt hotfulla situationer. Störst är risken kvällar och nattetid.
Rekordmånga arbetssökande - kolla läget i din kommun
Svenska Yle publicerar detaljerade uppgifter.
Kommentar på berättelse 2
Framtida studier är ingen laglig orsak för att förbigå en deltidsanställd. Mia Suominen på servicefacket PAM kommenterar en läsares frågeställning till #MittJobb.
Rose-Marie Sundström: Jag vägrar ta bort piercingen på jobbet
Man kan gå med på mycket för att få ett jobb. Men när arbetsgivaren krävde att Rose-Marie Sundström skulle ändra sitt utseende vägrade hon.
Piercingar får inte synas om du jobbar på Stockmann
Piercingar och hudsmycken kan fortfarande bli en stötesten för dem som jobbar inom kundservice, fastän piercingar har blivit allt vanligare.
Berättelse 4: Tre nollavtal och ganska nöjd
Anders har tre nollavtal - och är rätt nöjd med sin situation. Han delar med sig av sina erfarenheter på #MittJobb.
Berättelse 5: "Varför sparar företagen inte när det går bra?"
Företagen sparar på fel sätt. Vanliga anställda sägs upp men mellancheferna blir kvar, skriver en läsare till #MittJobb.
Rätt utbildning men inget jobb
Att man kommer in på sin drömutbildning, betyder inte att man automatiskt får sitt drömjobb. Det här är något som många nyutexaminerade som poliser tvingas inse. En av dem är Johanna Ilves.
Deltid – frihet till priset av lön och trygghet
Inge Ekholm hör till den växande grupp människor som jobbar deltid och pusslar med olika uppdrag för att få det att gå ihop.
Omöjligt att driva byggföretag utan inhoppare
Matias Wik driver ett byggföretag. En utmaning är att se till så att jobbmängden och antalet arbetare går jämt ut. Då är det viktigt att det finns flexibilitet i arbetsstyrkan.
Berättelse 3: Utsatt utan utbildning
En skolrelaterad depression ledde ut på arbetsmarknaden men det var svårt att ta sig fram utan betyg. Så skriver en läsare till #MittJobb.
Berättelse 2: Ska man vara "värd" ett bättre avtal?
Utgör planer på studier senare under året en orsak till att ge ett sämre avtal? Det frågar en läsare som berättar om sina erfarenheter vid en stor matvarubutik i Österbotten.
Berättelse 1: "Nollavtalet räddade vårt företag"
För oss var alternativet att jobba ihjäl oss eller anställa någon på så kallat nollavtal, skriver en arbetsgivare till #MittJobb. För henne som arbetsgivare blev nollavtalet en räddning. Hon kunde ta ledigt då migränen slog till.
Hjälp oss granska jobben
Det råder en stor osäkerhet på arbetsmarknaden. Svenska Yle behöver din hjälp för att kartlägga förändringarna.
Tiotusentals lever med osäkra nollavtal
Åtminstone 30 000 personer uppskattas ha nollavtal.
Om oss
#MittJobb har fyra reportrar som i jobbar med projektet.
Frågor och svar om #MittJobb
Hur använder ni mitt tips? Hur stor är chansen att ni rapporterar om det? Får jag tipsa anonymt? Här svarar vi på frågor om #MittJobb.