Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Mitt jobb

Huvudinnehåll

fotograf i hamnen

Chatt: Vad händer i arbetslivet?

Arbetslösheten stiger och med den osäkerheten på alla jobb.

Traktor på väg

Här är slutsatserna av #MittJobb

Vi har fått in nästan hundra tips och berättelser och hundratals kommentarer i den öppna granskningen #MittJobb. Det råder nu ingen tvekan om att arbetslivets förändringar berör många.

pojke med händerna för ögonen och mittjobb-stämpel

Att bli mobbad på jobbet

Arbetsplatsmobbning är något som allt för många tvingas uppleva varje dag. Vad innebär det, och vad ska du göra om du upplever det på din arbetsplats? Myteriet har svaren.

bild på sekretere med mitt jobb-stämpel

Berättelse 20: Chefer som mobbar

När chefen mobbar kan det vara svårt att komma åt problemet. I den här läsarberättelsen valde offret att säga upp sig hellre än att konfrontera chefen.

Anders Ekholm och Nina Wessberg i studion.

Så här räddas jobben

Hur ska Finland ta sig ur den ekonomiska krisen? Nina Wessberg på Metallförbundet och Anders Ekholm på tankesmedjan Libera har medicinkuren klar.

Pappersbruk

Hur beroende är din ort av en bransch?

För orter är ett likriktat näringsliv ofta en riskfaktor. Jobbar alla inom samma bransch kan det räcka med ett bakslag för att hela orten ska gå dåligt. Vår räknare visar läget i ditt postnummerområde!

svartvitt foto på gummianka med mittjobb-logo i förgrunden

Berättelse 19: Nya ägarna förfinskade bolaget

En läsare som har skrivit till #MittJobb blev av med sitt jobb efter 35 år. Han upplever att bolagets nya ägare diskriminerar finlandssvenskar.

städare, företagslogon

Sporrar sjukpensionsavgifterna rätt?

ISS-koncernen undviker höga pensionsavgifter genom att flytta sjukliga anställda till mindre sjukservicebolag. Konkurrenten Lassila & Tikanoja har däremot infört en sjukförsäkringskassa som är obligatorisk för alla anställda.

Forskningsprofessor Guy Ahonen, Arbetshälsonstitutet

Guy Ahonen: Kryphål i sjukpensionsavgifterna

En del storföretag använder konstgjorda arrangemang för att minska sina sjukpensionsavgifter. Forskningsprofessor Guy Ahonen vid Arbetshälsoinstitutet säger att det finns kryphål i det nuvarande sjukpensionssystemet.

Johanna Metso hemma

Ägarförändring i R-kiosk bekymrar arbetstagare

Johanna Metso trivs som försäljare i en R-kiosk. Ändå oroas hon av en kommande förändring i ägarstrukturen. Snart ska nämligen alla kiosker drivas av egenföretagare.

Mari Lindman filosoferar om arbete

Mari Lindman: Allt arbete är inte bra

Mari Lindman filosoferar om arbetet i samhället

arbetssökande med mitt jobb-logo

Berättelse 18: Fick vänta tre år på arbetsintyg

Efter en lång karriär på ett statligt bolag visade det sig mycket svårt att få ett korrekt arbetsintyg. Men utan arbetsintyg är det svårt att hitta nytt jobb.

Daniel Åkermark

Jobbsök som 50-plussare - utmanande men inte omöjligt

Det går också att hitta jobb som 50-plussare, säger Daniel Åkermark, verksamhetsledare vid Resurscentret Föregångarna. Ett exempel är Isabella Juselius. Efter hundratals ansökningar blev det till sist napp.

Mikael Crawford arbetar för Svenska Yle som redaktionschef för Radio Vega Östnyland.

Mikael Crawford: Flyg sommarfågel, flyg!

Februari hör till de mera spännande tiderna i en regionchefs liv. Det är då ansökningarna för sommarjobb strömmar in

Lotta Westermarck

Kvinnor på männens arena

Jämställdhetsdebatten går het då det gäller arbetslivet men hur ser verkligheten ut på arbetsplatserna? Vi har träffat två kvinnor i traditionellt mansdominerade yrken som delar med sig av sina erfarenheter från arbetslivet.

Läkare studerar patientuppgifter

Inga jobb för den som inte kan använda en dator

I dag finns det inga eller ytterst få jobb som man kan klara utan att alls använda en dator. På de flesta arbetsplatser förväntas också att man ska vara bra på att samarbeta med andra. För många betyder det att de inte klarar av ett jobb där själva arbetsuppgiften inte är ett problem, men där bristen på datakunskap sätter käppar i hjulet.

Ludo van Rouge

Arbetsmarknaden svår för utlänningar - "Man känner sig värdelös"

Många utlänningar har svårt att integrera sig i Finland och få arbete. Ludo van Rouge fick snabbt ett uppehållstillstånd men på arbetsmarknaden har det varit svårare.

En tecknad bild på en hålkortsstansare.

Piercaren är inte den du tror - och andra jobb som försvunnit

Visste du att det funnits hissflickor, biltankare och hålstansare?

Tsygarin Oleg, busschaufför i Helsingfors.

Invandrare räddade Helsingfors från busschaufförsbrist

I dag är busschaufförsbristen i Helsingfors ett minne blott. Det här tack vare att Helsingfors Busstrafik sänkte språkkraven för chaufförerna och rekryterade personal från utlandet.

Biljettautomater

Konduktörerna känner sig utrotningshotade

Inom den närmaste framtiden kommer yrken att försvinna och ersättas av andra i en rasande takt, i alla fall om man får tro på forskarna. Det här är något som skrämmer tågkonduktörerna, de är rädda att de står näst i tur.

En operationsrobot demonstreras vid universitetssjukuhuset i Halla, Tyskland

Kolla om robotar tar ditt jobb!

Här kan du kolla om ditt jobb är i farozonen!

Second hand-butik i Kronohagen

"Politikerna borde trygga småföretagens framtid"

Det är svåra tider för småföretag. Köpcentrum och stora kedjor tar över marknaden samtidigt som hyrorna stiger och mängden kunder minskar. Också Arja Rinne, ägare till en second hand-butik i Kronohagen i Helsingfors, har lidit av den dåliga ekonomin.

mjukvarurobot

Robotarna som kan ta över ditt kontorsjobb

Om du tror att en robot inte kan hjälpa dig i ditt kontorsjobb, eller i förlängningen helt och hållet ta över, så tror du kanske fel. Särskilda dataprogram kan redan i dag ta hand om vissa monotona arbetsuppgifter, till exempel inom ekonomiförvaltningen.

Journalisten Helena von Alfthan.

Helena von Alfthan: Jag vill inte vara en skön snubbe

Personlighet är överskattat i arbetslivet tycker Helena von Alfthan. Kompetens och ett gott uppförande borde väga tyngre än att vara en skön snubbe.

Kasper Peterzens

Sitter löst i kundtjänsten

Jobbet på kundtjänsten ger Kasper Peterzens ett välbehövligt tillskott vid sidan om studierna. Men så fort hans arbetsgivare förlorar en offertrunda kan han flyga ut.

Studio med #Mittjobb-logo

Berättelse 17: "Ingen anställer en med knagglig finska"

Haltande finska har satt stopp för karriären, skriver en medianom till #Mittjobb. Det har också visat sig svårt att få jobb utanför den egna branschen.

städmopp med mittjobb-logo

Berättelse 15 & 16: Usla löner för krävande jobb

Låga löner och ofta dåliga arbetsvillkor.

Krittavla och en svamp

Berättelse 14: Aldrig för sent att börja tänka i andra banor

En läsare som varit i kontakt med #MittJobb bytte bransch efter 30 år. Hon ville pröva på att jobba bland unga och fick jobb som elevassistent.

Victoria Larragneguy

"Det hade hjälpt mig mer att lära mig finska"

Argentisk jurist får inte jobb inom egen bransch.

Blankett

Berättelse 13: Nya yrket gav bättre lön

Också 50-plussarna kan hitta nya jobb, skriver en läsare till #MittJobb. Hans sambo blev arbetslös i samband med en konkurs men hittade ett nytt jobb som dessutom gav bättre lön.

Handikappforum rf:s generalsekreterare Pirkko Mahlamäki

Arbetsmarknaden extra svår för funktionshindrade

Det kärva ekonomiska läget höjer tröskeln för funktionshindrade att komma in i arbetslivet. Handikappforum rf:s generalsekretare Pirkko Mahlamäki säger att det också förekommer regelrätt diskriminiering.

Butikskassa

Berättelse 12: För sent att byta arbete i åldern 45-50

Flexibilitet på arbetsmarknaden innebar otillräckligt med timmar och obekväma arbetstider för en person som skrivit in till #MittJobb. Att byta arbete i åldern 45-50 visade sig också vara omöjligt.

Person som står på strand

Berättelse 11: Jag känner mig som en B-klassens människa

Vad händer om du inte klarar av att jobba så många timmar som du skulle vilja? En läsare som skrivit in till #MittJobb är i den situationen och känner att hon står utanför samhället.

Skola

Berättelse 10: Utmanande för äldre arbetstagare

En läsare som skrivit in till #MittJobb berättar om sin situation som arbetslös lärare. Nu jobbar hon deltid utanför sin egen bransch.

Person som håller i en penna

Berättelse 9: Cheferna sopar mobbning under mattan

Det finns arbetsplatser i Svenskfinland som ryktas vara oaser för mobbning, skriver en läsare till #MittJobb. Mobbarna får härja fritt utan att cheferna tar tag i saken.

Närvårdare Heidi Hilden anklagar Synskadades centralförbund rf för diskriminering

Diskrimineras synskadade i sitt eget förbund?

Närvårdare Heidi Hildén jobbade på Synskadades centralförbund rf i fyra år. Hon blev arbetslös då arbetet gjordes om till ordinarie tjänst.

Rita Asplund

"De som jobbar får ta smällen"

Alternativen för att sätta sprutt på ekonomin är få. Det enda instrument vi fortfarande har makt över i Finland är arbetskraften, säger forskningsdirektör Rita Asplund på Etla.

tobaksrökning på jobbet

Får rökare fler pauser på jobbet?

Låt oss säga fyra minuter sju gånger per dag mer egen tid än andra. Så kan det te sig när rökare tar pauser på jobbet. Men vad hindrar att en ickerökare lika ofta tar sig en paus av annat slag?

Shoppingcentrum

"Jag är fastanställd men jobbar extra på nätterna"

Redan utsatta flexar neråt i arbetstid och lön när arbetsmarknaden kräver flexibilitet. Många som redan har låga inkomster erbjuds dessutom bara deltidsjobb. I det långa loppet blir det ohållbart, säger en person i den här situationen.

Tony Karlsson, Robert Stolpe och Petteri Niittymäki vid Aboa Mare.

De hjälper sjömän ut på havet

Den finska sjöfarten lever i svåra tider. Det här oroar sjömän i Finland, som har hört av sig till Svenska Yles granskning av arbetsplatser.

Personer på en arbetsplats

Berättelse 8: Arbetarskyddet hjälpte inte

En konfliktfylld skilsmässa förorsakade trubbel på arbetsplatsen för en läsare som varit i kontakt med #MittJobb. Trots en anmälan lät arbetarskyddet bli att ta itu med saken.

Petra van Marwijk från Holland söker jobb i Finland

"Se dig i spegeln om du är arbetslös!"

Det här med lågkonjunktur, det tror inte holländska Petra van Marwijk på, den finns bara i folks huvuden. Hon väljer att tro på möjligheter och på hårt arbete.

Servitris med #Mittjobb-stämpel

Berättelse 7: "Kunderna ville köpa sex"

I sommarjobben som servitris på Åland mötte hon sexuella trakasserier från kunderna. Men arbetsgivarna var likgiltiga och det fanns ingen facklig representant att vända sig till.

Barnskötare Maria Grahn jobbar på Hakalax daghem i Karleby.

Hon fick fast anställning efter 15 års snuttjobb

Efter 15 år som barnskötare på tidsbundna kontrakt har Maria Grahn fått fast anställning. Karleby stad börjar året med att tillsvidareanställa 18 dagvårdare.

svartvit bild av vårdare vid säng

Berättelse 6: Min arbetskamrat bröt mot tystnadsplikten

Kolleger som inte följde reglerna och en chef som inte kunde ta itu med problemen blev för mycket. En läsare som som skriver in till #MittJobb fick till sist nog och bytte jobb.

Ronja Kaunisto jobbar på bensinstation i Helsingfors

Hotfulla situationer vardag i servicebranschen

Över hundratusen arbetstagare utsätts årligen för våld eller hot av sina kunder. Ronja Raunisto arbetar på en bensinstation och hör till dem som har upplevt hotfulla situationer. Störst är risken kvällar och nattetid.

Arbets- och närinbsbyråns dörr

Rekordmånga arbetssökande - kolla läget i din kommun

Svenska Yle publicerar detaljerade uppgifter.

Svartvit bild av kassa

Kommentar på berättelse 2

Framtida studier är ingen laglig orsak för att förbigå en deltidsanställd. Mia Suominen på servicefacket PAM kommenterar en läsares frågeställning till #MittJobb.

Rose-Marie Sundström

Rose-Marie Sundström: Jag vägrar ta bort piercingen på jobbet

Man kan gå med på mycket för att få ett jobb. Men när arbetsgivaren krävde att Rose-Marie Sundström skulle ändra sitt utseende vägrade hon.

Minna Rönnberg-Nordström

Piercingar får inte synas om du jobbar på Stockmann

Piercingar och hudsmycken kan fortfarande bli en stötesten för dem som jobbar inom kundservice, fastän piercingar har blivit allt vanligare.

Arbete på laptop med #MittJobb-stämpel.

Berättelse 4: Tre nollavtal och ganska nöjd

Anders har tre nollavtal - och är rätt nöjd med sin situation. Han delar med sig av sina erfarenheter på #MittJobb.

Affärsman med portfölj

Berättelse 5: "Varför sparar företagen inte när det går bra?"

Företagen sparar på fel sätt. Vanliga anställda sägs upp men mellancheferna blir kvar, skriver en läsare till #MittJobb.

Johanna Ilves

Rätt utbildning men inget jobb

Att man kommer in på sin drömutbildning, betyder inte att man automatiskt får sitt drömjobb. Det här är något som många nyutexaminerade som poliser tvingas inse. En av dem är Johanna Ilves.

Inge Ekholm

Deltid – frihet till priset av lön och trygghet

Inge Ekholm hör till den växande grupp människor som jobbar deltid och pusslar med olika uppdrag för att få det att gå ihop.

Matias Wik vid skrivbord

Omöjligt att driva byggföretag utan inhoppare

Matias Wik driver ett byggföretag. En utmaning är att se till så att jobbmängden och antalet arbetare går jämt ut. Då är det viktigt att det finns flexibilitet i arbetsstyrkan.

#Mittjobb

Berättelse 3: Utsatt utan utbildning

En skolrelaterad depression ledde ut på arbetsmarknaden men det var svårt att ta sig fram utan betyg. Så skriver en läsare till #MittJobb.

Svartvit bild av kassa

Berättelse 2: Ska man vara "värd" ett bättre avtal?

Utgör planer på studier senare under året en orsak till att ge ett sämre avtal? Det frågar en läsare som berättar om sina erfarenheter vid en stor matvarubutik i Österbotten.

plånbok

Berättelse 1: "Nollavtalet räddade vårt företag"

För oss var alternativet att jobba ihjäl oss eller anställa någon på så kallat nollavtal, skriver en arbetsgivare till #MittJobb. För henne som arbetsgivare blev nollavtalet en räddning. Hon kunde ta ledigt då migränen slog till.

skogshuggare

Hjälp oss granska jobben

Det råder en stor osäkerhet på arbetsmarknaden. Svenska Yle behöver din hjälp för att kartlägga förändringarna.

Tre arbetare vid ett bygge

Tiotusentals lever med osäkra nollavtal

Åtminstone 30 000 personer uppskattas ha nollavtal.

Linus Lång, Johan Gullmets, Malin Ekholm och Peter Sjöholm

Om oss

#MittJobb har fyra reportrar som i jobbar med projektet.

Pratbubbla med ett frågetecken i

Frågor och svar om #MittJobb

Hur använder ni mitt tips? Hur stor är chansen att ni rapporterar om det? Får jag tipsa anonymt? Här svarar vi på frågor om #MittJobb.