Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnor på männens arena

Jämställdhetsdebatten går het då det gäller arbetslivet men hur ser verkligheten ut på arbetsplatserna? Vi har träffat två kvinnor i traditionellt mansdominerade yrken som delar med sig av sina erfarenheter från arbetslivet.

Inga jobb för den som inte kan använda en dator

I dag finns det inga eller ytterst få jobb som man kan klara utan att alls använda en dator. På de flesta arbetsplatser förväntas också att man ska vara bra på att samarbeta med andra. För många betyder det att de inte klarar av ett jobb där själva arbetsuppgiften inte är ett problem, men där bristen på datakunskap sätter käppar i hjulet.

Era berättelser

#MittJobb

Robotarna som kan ta över ditt kontorsjobb

Om du tror att en robot inte kan hjälpa dig i ditt kontorsjobb, eller i förlängningen helt och hållet ta över, så tror du kanske fel. Särskilda dataprogram kan redan i dag ta hand om vissa monotona arbetsuppgifter, till exempel inom ekonomiförvaltningen.

"Politikerna borde trygga småföretagens framtid"

Det är svåra tider för småföretag. Köpcentrum och stora kedjor tar över marknaden samtidigt som hyrorna stiger och mängden kunder minskar. Också Arja Rinne, ägare till en second hand-butik i Kronohagen i Helsingfors, har lidit av den dåliga ekonomin.

Videon är inte längre tillgänglig

Hotfulla situationer vardag i servicebranschen

Över hundratusen arbetstagare utsätts årligen för våld eller hot av sina kunder. Ronja Raunisto arbetar på en bensinstation och hör till dem som har upplevt hotfulla situationer. Störst är risken kvällar och nattetid.

"Det hade hjälpt mig mer att lära mig finska"

Argentisk jurist får inte jobb inom egen bransch.

Argentinska Maria är jurist, men jobbar som vikarierande skolassistent i Helsingfors. Det är svårt att hitta jobb när jag inte lärt mig finska, säger hon. Svenskan får hon heller inte öva när finlandssvenskar tycker att hon talar för långsamt.

Piercingar

Nollavtal

Om #MittJobb

Frågor och svar om #MittJobb

Hur använder ni mitt tips? Hur stor är chansen att ni rapporterar om det? Får jag tipsa anonymt? Här svarar vi på frågor om #MittJobb.

Om oss

#MittJobb har fyra reportrar som i jobbar med projektet.

#MittJobb har fyra reportrar som i huvudsak jobbar med projektet. Här kan du läsa mera om oss!