Hoppa till huvudinnehåll

Vems är spåren i snön - fråga Naturväktarna

Ställ din fråga om djur och natur till Hans Hästbacka.

Lyssnarnas frågor om djur och natur besvaras 8.1.2020 kl. 9.16–11.00 av Hans Hästbacka. Du kan delta och ställa frågor via formuläret här, per e-post: natur@yle.fi eller genom att ringa 0600 11 12 13.

Harsyran är vintergrön

De syrliga bladen kan ätas året runt.

Många har smakat på harsyrans syrliga blad. De innehåller oxalsyra som också finns i rabarber. Bladen är klöverlika, trebladiga och man kan äta dem året runt, för de är vintergröna. Bladen är omvänt hjärtlika bladen viker ihop sig när det blir kväll, men också när det regnar. Därför har man kallat harsyran för skogarnas barometer. Den fina, lilla blomman uppenbarar sig i april-juni.

Bofinken, en energisk sångare

Bofinken sjunger en fallande drill med sluttrudelutt.

Bofinkens ljudliga sång hörs nästan över allt om våren. De första bofinkarna anländer i mars. Sången börjar man oftast höra i april. Ibland övervintrar bofinken i Finland. Bofinken, Fringilla coelebs, och lövsångaren, Phylloscopus trochilus, är de två vanligaste fågelarterna i Finland. Kännetecken: Bofinken är lätt att känna igen på sina dubbla vita vingband.

Friluftsliv

Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

Vi drar till skogs registrerade 775 996 skogsbesök under två veckor!

Här har flest skogsbesök gjorts

Jakt & fiske

Lokalt live: Hagabäckens rör rasar in och signalkräftan invaderar bäckens nedre lopp

Vi sänder live kl. 15.15 och 16.00 på måndagen.

Hagabäcken är en öringbäck mitt i centrala Helsingfors - men fiskarna hotas av giftiga utsläpp, invasiva arter och av att rören som bäcken leds genom håller på att falla sönder. Klockan 15.15 tar vi en titt på röret vid Krämertsskogsvägen och en spricka i den - 16.00 jagar vi signalkräftor i Köpingsparken.

Nyligen publicerat - Natur