Hoppa till huvudinnehåll

#NiVetIngenting: Tack!

Projektet tar nu slut och vi vill tacka alla som bidragit.

I en veckas tid har vi lagt fokus på de ungas virtuella liv, med särskild fokus på de kränkningar som förekommer. Vi har belyst de dåliga sidorna men också lyft fram allt det fina med webben. Nu vill vi tacka alla de ungdomar som delat med sig av sin expertis!

Vuxna i skolan: Nätmobbning vanligare men går att tackla

Vuxna i skolan ska vara lyhörda för att hantera nätmobbning

Om någon blir trakasserad eller utsatt för hat på nätet, är det i skolan det kan bubbla upp till ytan. Det gäller att ha en öppen atmosfär och goda förhållanden för att kunna tackla problem med till exempel nätmobbning. Det säger Linda Fagerudd som är kurator i Pedersöre.

Stockholmsskola har koll på näthatet

Trygghetsenkät hjälper Stockholmsskola hantera nätmobbning

På Tullgårdsskolan i Stockholm förekommer ytterst lite nätmobbning och nättrakasserier. Det säger skolans rektor, Anna Magnusson, utan att tveka. Varje månad svarar elever på en enkät med frågor om bland annat nätmobbning. Framkommer det problem tar personalen på skolan genast tag i saken.

Föräldrar: Vi måste se oss i spegeln

Vuxna kan inte heller bete sig på sociala medier

Folk skriver ju vad som helst på Facebook nuförtiden, med namn och bild under, säger Ida Fellman. Och då handlar det om fullvuxna människor!

Testa: Tänker du som en tonåring?

Bedöm fem situationer och se om 350 tonåringar tänker lika.

Bedöm fem situationer på sociala medier och svara om någon har gått för långt. Med Svenska Yles test kan du sedan jämföra dig med 350 högstadieelever. Gör du samma bedömningar som tonåringarna?

Föräldrar: Vi måste se oss i spegeln

Vuxna kan inte heller bete sig på sociala medier

Folk skriver ju vad som helst på Facebook nuförtiden, med namn och bild under, säger Ida Fellman. Och då handlar det om fullvuxna människor!

Mobilförbud ingen lösning på nätmobbning

Lagen ger inte skolor rätt att förbjuda mobiler

Skolan har en skyldighet att erbjuda en trygg miljö och aktivt förebygga mobbning, också nätmobbning. Men att förbjuda användningen av mobiler är inte okej, säger Thomas Sundell på Regionförvaltningsverket.

“Diskutera näthatet redan då barnen är små”

Olin: Ta upp problemen innan de går med på sociala medier.

Näthat och kränkningar en del av flera ungdomars vardag på sociala medier. Enligt Rebecca Olin, viceordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund, borde problemen tas upp redan innan barnen skaffar sina första konton.

Var tredje förälder vet ingenting

Yles enkät visar: Nätmobbning vardag i våra högstadier.

Hälften av tonåringarna har blivit utsatta för kränkningar på nätet men nästan ingen vände sig till en vuxen – det visar Svenska Yles enkät som över 350 finlandssvenska tonåringar svarat på.

Näthat kan i värsta fall ge fängelse

Skriver man näthat kan det ge böter eller bli en fängelsedom

Nätmobbning och nättrakasserier blir allt vanligare. Antalet polisanmälningar ökar också, men allt kommer inte till polisens kännedom. Mörkertalet är stort, säger Mikael Appel, överkonstapel på polisen i Vasa.

Benjamin: Näthatare har ett tråkigt liv

Benjamin hinner inte bry sig om näthatare nuförtiden.

Med fansen kommer också hatarna. Artisten Benjamin vet. - I början kommer jag ihåg att jag tog åt mig av vissa kommentarer, nu hinner jag inte längre göra det, säger han.

Här kan du få hjälp

Vi listar vart du kan vända dig och vilket stöd som finns.

Om du har blivit utsatt för trakasserier eller mobbning på nätet finns det många alternativ för att få hjälp.. Här har vi sammanfattat hur du kan gå till väga.

ABC för vuxna

#NiVetIngenting är en Yle-granskning där fokusen ligger på de ungas liv på nätet och i telefonapparna. Vi vill ta upp diskussionsklimatet, trakasserier och näthat. #NiVetIngenting vill visa något av den värld som de flesta vuxna just inte alls känner till.

Granskningen håller på 19-25 oktober.

Peter Sjöholm: Varför granska ungdomarnas webbvärld?

Språket är rått och andra övertramp förekommer också.

Hur mycket ska barn stå ut med är en fråga som vi ställt oss flera gånger längs med förberedelserna av Yle-satsningen #NiVetIngenting. Det förekommer övertramp på smarttelefonerna och atmosfären kan vara ytterst rå.

#NiVetIngenting - Vad händer riktigt på webben och apparna?

Yle granskar trakasserier och näthat 19-25.10.

#NiVetIngenting är en Yle-granskning som pågår 19-25.10. Fokusen ligger på de ungas liv på nätet och i telefonapparna; en värld där det förekommer trakasserier och som många vuxna har en dålig koll på.

Vi gör #NiVetIngenting

Läs hur du kan kontakta oss.

Vi är ett team på fem reportrar som jobbar med #NiVetIngenting. Här kan du läsa mera om oss och hur du ska kontakta oss.