Hoppa till huvudinnehåll

Skatteparadis används till att gömma pengar för ex-frun

Högar med mynt på ett bord.
Högar med mynt på ett bord. Bild: Creative commons/Stocksnap.io slant

I och med skilsmässan är det parternas sak att berätta hur mycket de egentligen äger. Finns det inte papper på att pengarna existerar kan det vara kört.

En kvinna som tagit kontakt med Yle Spotlight berättar om hur hennes ex-man har gömt undan pengar i utländska bolag. Inte bara för att smita undan skattebjörnen utan även för att gömma undan pengarna för henne.

Först när skilsmässan blev ett faktum för några år sedan gick det upp för kvinnan, som vi kan kalla Stina, att hennes man blandat ihop sina affärer med familjens ekonomi via företag i utlandet. Företag som han placerat i så kallade skatteparadis.

För att bryta förmögenhetsförhållandet använde sig paret av en skiftesman. Men då mannen vägrade att uppge sina tillgångar för skiftesmannen fick Stina på egen hand försöka reda ut ex-makens komplicerade företagsstrukturer.

Ett papper som ligger hemma väl framme har jag alltid ansett att man kan kopiera utan att göra sig skyldig till ett brott.― Advokat Ulf Månsson

Enligt kvinnan har mannen i samband med skilsmässan börjat undanröja sina tillgångar och låtsas vara medellös för att inte bli tvungen att dela med sig.

Att få ut information om mannens offshorebolag är i princip omöjligt för Stina eftersom bolaget ligger i ett så kallat skatteparadis med noll insyn i företagsregistren.

Stina har uppfattningen att mannen har flyttat sitt företag till ett annat skatteparadis då det klarnat att hon var honom på spåren.

Brottsligt att undanhålla egendom

Advokat Ulf Månsson som är specialiserad på arvsfrågor och familjerätt säger att han har stött på några fall med liknande ingredienser. Enligt honom är den avgörande frågan om det finns dokumentation på den gömda egendomen.

Precis som i Stinas berättelse används ofta en skiftesman som hjälper makarna att dela upp den gemensamma egendomen i samband med en skilsmässa. Skiftesmannen har inga befogenheter att på egen hand skaffa uppgifter från myndigheter eller banker.

– Parterna har en skyldighet att uppge all egendom, oberoende var den finns. Ifall man undanhåller egendomen gör man sig skyldig till ett brottsligt förfarande, säger Ulf Månsson.

Men att bevisa att den andra parten inte berättar hela sanningen är svårt om det inte finns något papper på pengarna.

– Så mycket mer än att upplysa parterna om deras skyldigheter kan en skiftesman inte göra.

Hur kan man då skaffa bevis utan att göra intrång i den andras privatliv? Enligt advokat Ulf Månsson får du inte ta din partners kvitto eller kontoutdrag och spara det.

– Men ett papper som ligger hemma väl framme har jag alltid ansett att man kan kopiera utan att göra sig skyldig till ett brott.

Kan misstänkas för bedrägeri

Om det finns dokumentation och den andra parten fortfarande hävdar att pengarna inte finns kan man be polisen utreda vad som hänt.

– Då misstänker man den andra parten för att ha undanhållit egendom från avvittringen, det vill säga gjort sig skyldig till bedrägeri.

Ulf Månsson berättar om ett dödsbo där pengarna försvann helt och hållet. Till skillnad från en skiljeman har en boutredningsman rätt att få information från myndigheter och banker oberoende av sekretessen.

– I det fallet hade man gömt undan pengar i ett skatteparadis, jag tror att det var i Singapore. Men man lyckades inte få dem tillbaka utan de försvann.

Det finns alltså en risk att gömda pengar kan gå upp i rök.

Fått tillbaka en del pengar

Rättegången har hittills gått bra för Stina. Tingsrätten har ålagt hennes ex-man att betala henne flera hundra tusen euro. Det här anses vara hennes egna pengar som blivit i hans ägo. Men hovrätten får antagligen ta sig an domen och därmed får historien en fortsättning.

Stina är frustrerad över det faktum att så kallade skatteparadis tillåts så att det i princip är omöjligt att få någon insyn i de bolag som är registrerade där.

Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight tipssida. Här kan du läsa tipset som artikeln bygger på.

Tipsa Spotlight

Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight. Det är inte längre möjligt att skicka in tips här, var god gör det via svenska.yle.fi/respons