Hoppa till huvudinnehåll

Söderkullaborna kan få nybyggd hälsostation om 1,5 år – hälsovård ges antagligen i Nickby till dess

En tom korridor i en hälsocentral. I taker finns en skylt där det står väntrum.
Invånarna i södra Sibbo har fått sina hälsovårdstjänster i Nickby nu under coronaepidemin. Så kommer det antagligen att fortsätta ett tag framöver. Arkivbild från Nickby social- och hälsocentral. En tom korridor i en hälsocentral. I taker finns en skylt där det står väntrum. Bild: Yle / Mira Bäck hälsostationer,hälsocentraler,nickby social- och hälsostation

Söderkulla hälsostation har stängts och kommer antagligen att förbli så också efter coronakrisen. Det är meningen att Söderkullaborna ska få en splitterny hälsostation istället, men det kan dröja till slutet av nästa år.

Sibbo social- och hälsovårdsutskott ska ta ställning till saken nästa tisdag.

När coronakrisen slog till stängde man hälsostationen i Söderkulla för att kunna flytta personalen till Nickby och stärka verksamheten där.

Situationen har inte förbättrats och en del av personalen har svårt att jobba där― social- och hälsovårdsdirektör Leena Kokko om inneluftproblemen på Söderkulla hälsostation

Också utan coronaåtgärderna skulle en stängning ha kunnat bli aktuell ganska snart.

– På Söderkulla hälsostation har det varit problem med inomhusluften i flera år och man har med olika åtgärder försökt få det bättre. Situationen har inte förbättrats och en del av personalen har svårt att jobba där, säger social- och hälsovårdsdirektör Leena Kokko.

Kommunen har försökt hitta tillfälliga lokaler dit man kunde flytta verksamheten, men det har inte blivit av.

– Vi har samtidigt under de här senaste åren letat efter en lämplig byggplats i centrala Söderkulla där vi kan bygga en ny social- och hälsostation, säger Kokko.

En sådan plats verkar man nu ha hittat. Fastighetsaktiebolaget Söderkullan liikekeskus planerar bygga ett komplex med bostäder och företagsutrymmen på tomten där taxistationen fanns tidigare.

Söderkulla taxistation i Sibbo
Den nya hälsostationen skulle ligga i ett hus som byggs på tomten där Söderkulla taxistation fanns tidigare. Arkivbild. Söderkulla taxistation i Sibbo Bild: Yle/Sune Bergström taxistationer,söderkulla taxi

Hälsostationen skulle uppta hela andra våningen i byggnaden. Apoteket skulle antagligen flytta in i en del av första våningen.

– Förhandlingarna har framskridit så långt att vi kommer att behandla ett föravtal, säger Kokko.

Om allt framskrider som tänkt kunde den splitternya hälsostationen stå klar någon gång i slutet av 2021.

– Byggnadsarbetena skulle starta ännu i år, säger Kokko.

Tillfällig centralisering till Nickby

Nästa tisdag ska social- och hälsovårdsnämnden behandla ett förslag om att stänga Söderkulla hälsostations nuvarande lokaler för gott och tills vidare centralisera verksamheten till Nickby social- och hälsostation.

Tanken är att verksamheten skulle flytta tillbaka till Söderkulla bara den nya hälsostationen står klar.

– Så har vi tänkt i det här skedet. Vi får se hur det lyckas och vad kommuninvånarna tycker. Det är klart att man kan fundera på andra tillfälliga alternativ, men att hitta tillfälliga lokaler i Söderkulla har inte tills vidare lyckats, säger Kokko.

Ur en ekonomisk synvinkel skulle det dessutom bli billigare för kommunen att sköta all hälsovård i Nickby tills den nya hälsostationen är klar.

Söderkulla hälsocentral
Söderkulla hälsostation kommer knappast att öppnas mer. Arkivbild. Söderkulla hälsocentral Bild: YLE/Mikael Kokkola Söderkulla,Sibbo,söderkulla hälsostation

Enligt kommunens önskemål skulle de nya lokalerna vara cirka 1 000 kvadratmeter stora och ha utrymme både för socialsidan och hälsovården.

– I den planeringen beaktas alla nya arbetssätt och så vidare, säger Kokko.

Det har tidigare funnits planer på en mycket större social- och hälsocentral i Söderkulla, men nu när man utgår från att mycket kan skötas via digitala lösningar så behövs mindre utrymmen.

Hur mycket projektet skulle kosta är oklart.

– Men det finns uppskattningar kring att om kommunen köper lokalerna så skulle priset vara mellan 3 och 3,5 miljoner euro. Det finns också möjlighet att hyra utrymmena, säger Kokko.

Vad det ska göras med den gamla hälsostationsbyggnaden är ännu oklart. Kokko gissar på att den antagligen ska rivas eftersom den är i så dåligt skick.