Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Nytt innehåll

Huvudinnehåll

Fyrfilig riskvägsförbindelse planeras mellan Laihela och Vasa

NTM-centralen i Södra Österbotten utarbetar en utredningsplan för riksväg 3 på avsnittet Helsingby–Laihela. Målet är en fyrfilig riksvägsförbindelse mellan Laihela och Vasa.

Utredningsplanen blir färdig innan utgången av 2023 och presenteras för allmänheten den 9 oktober på ett finskspråkigt möte i Laihela och på ett svenskspråkigt möte i Korsholm den 10 oktober.

Det finns ännu inte finansiering för projektet.

Säkerhetsvakter som står i ett varuhus.

Inrikesministeriets förslag: Förläng utbildningen för ordningsvakter

Arbetsgruppen tillsattes efter dödfallet i Iso Omena.

Flera elsparkcyklar parkerade i en klunga.

Att hyra elsparkcykel kan bli dyrare och mindre säkert

EU-direktiv kan ta Europas äldsta sparkcyklar till Finland.

Tampa Bays stjärnmålvakt Andrei Vasilevski opererad – missar grundseriens två första månader

Tampa Bay Lightnings stjärnmålvakt Andrei Vasilevski har opererats, och missar starten av NHL:s grundserie, berättar Lightning på sin webbplats.

Vasilevski har genomgått en ryggoperation, och rehabiliteringen väntas hålla honom borta från NHL:s grundseriematcher i cirka tio veckor.

NHL:s grundserie inleds den 10 oktober.

29-årige Vasilevski är tvåfaldig Stanley Cup-segrare med Lightning, och en av klubbens största stjärnor. Han har en gång valts till NHL:s bästa målvakt, och en gång till slutspelets mest värdefulla spelare. Under fjolårssäsongen vaktade Vasilevski målet i hela 60 av grundseriematcherna.

Jonas Johansson är andremålvakt i Lightning. Han har spelat endast 35 NHL-matcher i karriären.

Artisten Lorde uppträder live.

Musiktest: Vad heter Lordes debutalbum och vem ville rymma till Mars?

Musiktestet inleder idag en ny era! Med samma koncept, förpackning och lekfullhet som tidigare - men nu med nya quizmakare!

Bild på en slamkrabba.

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Nattens och morgonens nyheter i ett nötskal.

Porträttfoto av man i korridor

VPS kämpar om silver – Sebastian Strandvall: ”Vi är avslappnade och jobbar på med vår egen grej”

VPS har hyfsade möjligheter att knipa silver i herrarnas fotbollsliga när tre matcher återstår. Laget har vunnit smått ofattbara tolv matcher i rad och på fredag hoppas man på stort publikstöd när Inter från Åbo gästar Sandviken.

Kim Backman köper Svenska församlingshemmet i Borgå

Det är nu klart att det blir en lokal byggföretagare som köper Svenska församlingshemmet.

Gemensamma kyrkorådet beslöt att ingå ett planeringsavtal med byggföretagaren Kim Backman för fastigheten på Runebergsgatan.

Det är samtidigt ett försäljningsbeslut.

Rådet tog ställning till två anbud, varav det nu godkända var bättre.

Den slutliga köpesumman beror på hur planläggningen utfaller och varierar mellan 170 000 euro och 450 000 euro.

Köparen planerar omvandla fastigheten till kontor och bostäder.

SVT: Polisen har lista på 150 adresser i Stockholmsområdet där dåd kan ske

Polisen i Stockholm har en lista på cirka 150 adresser där man väntar sig att våldsdåd kan ske framöver, rapporterar SVT.

På adresserna bor personer som rör sig i den kriminella miljön, men också släktingar, vänner och företag som kan kopplas till dem.

Trots att polisen känner till de här adresserna har man inte möjlighet att bevaka alla, enligt polisen.

De senaste månadernas våldsdåd kopplade till de pågående gängkonflikterna har riktats mot både gängmedlemmar och deras anhöriga.

Flera utomstående personer har också dödats och skadats.

Paulus Arajuuri avslutar karriären: ”Beslutet har växt fram under säsongen”

Då division 1-säsongen går i mål i oktober tar också Paulus Arajuuris karriär slut. 35-åringen har bestämt sig för att tiden nu är inne att lägga av.

– Beslutet har växt fram under säsongen. Det har varit en hel del smärtor och även om jag kunnat spela mycket så har träningarna inte smakat bra. Jag kan inte ge allt varje dag, säger Arajuuri på HIFK:s webbplats.

Matchen mot MP den 2 oktober blir Arajuuris sista på hemmaplan. Karriärens sista match gör han några dagar senare då HIFK spelar borta mot SJK Akatemia.

Arajuuri var en stöttepelare i landslaget under många år och spelade alla matcher för Finland i EM 2021.

Backen gjorde en lång karriär utomlands och spelade för klubbar som Kalmar FF, Lech Poznan, Brøndby och Pafos. I fjol återvände han till Finland och spelade för HJK.

Åbo stad avslår klagomål av ägaren till trähus på Slottsgatan som brann ner – beslutet gällande skydd av huset håller

I juli beslöts det att det gamla skyddade trähuset på Slottsgatan i Åbo som brann ner på våren ska skyddas av Åbo stad, på ägarens bekostnad.

Ägaren har nu skickat ett klagomål till Åbo förvaltningsdomstol gällande beslutet.

Klagomålet gäller att neka beslutet och att ägarens rättegångskostnader ska ersättas.

Åbo stad ansåg att klagomålet bör avslås.

På torsdagen samlades byggnads- och tillståndsnämnden och avslog ägarens klagomål och avslog kravet på ersättning.

Tungt beväpnade poliser med kikare på hjälmarna. På en av dem kan man läsa texten "Politie" på bröstet.

Tre döda i skottlossning i Rotterdam – gärningsman gripen

Den misstänkte har tidigare dömts för djurplågeri.

En rad av små svarta lådformade byggnader med stora fönster mot skogen.

Ingå backar planerna på småhus i Bergvalla – satsar enbart på hotellet

Det är vattenförsörjningen som sätter käppar i hjulen.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida

Nyheter på Arenan

Yle Nyheter TV-nytt

Ockupationen av universitetets huvudbyggnad har fortsatt hela dagen trots försök att avbryta den. Rysslands generalkonsulat i Åbo stänger på lördag. I Sverige rekryterar gängen nu tonåringar till de kriminella nätverken. I USA håller Donald Trump håller ställningarna som den populäraste kandidaten för posten som republikanernas presidentkandidat. Hård kritik av oppositionen över gårdagens beslut i riksdagen att skjuta upp lagen om funktionshinderservice. Björn Wahlroos minns tiderna som vd i nyutkommen bok. Filmaktuella skådespelaren Timothy Spall besökte Helsingfors filmfestival.

Mera Barbie mindre Oppenheimer – så påverkar strejker och streaming Hollywood

Hollywood kan pusta ut, strejkerna börjar ta slut. Snart ångar den amerikanska filmfabriken på för fullt igen. Men filmvärldens framtid är fortfarande full av faror. Pengarna sina när publiken streamar, bakom hörnet står artificiella intelligens och lurar. Gör AI:s frammarsch skådespelarna och manusförfattarna arbetslösa? Eller kan ny teknologi rädda Hollywood från att rasa samman? Publiken kommer alltid att vilja ha bra berättelser, men det blir säkert mera Barbie och mindre Oppenheimer. Det bedömer Svenska Yles filmredaktör Johanna Grönqvist.

Berättelser från Yle Vegas dagssändningar

Nu snackar killarna - med vad pratar de egentligen om? Lyssna på vår panel

Vad pratar unga män då de träffas med sina jämnåriga? Vem har de som sina manliga förebilder? Varför är varannan 35-årig man utan barn och hur borde man ta tag i unga mäns ensamhet? Sådana frågor diskuterades i Yle Vegas familjekväll inom ramen för projektet Bra sagt, som i år har temat #nusnackarkillarna. I diskussionen Benjamin Gripenberg som medverkar i podden Män på riktigt, tvåbarnspappan Jaan Siitonen och Christian Wentzel från Stationens barn. Programledare Camilla Andelin

Varför flyttar svenskar till Finland?

Ifjol var flyttströmmen från Sverige till Finland större än åt motsatta hållet. Närmare 2600 personer flyttade hit från Sverige. Men varför flyttar svenskarna österut? Och hur går det för dem? Charlotte Stenbacka bor tillsammans med sina två barn och studerar i Vasa. Redaktör Jessica Morney

Som svensk i Finland - svårt eller lätt att hitta jobb?

Peter Byström flyttade för kärlekens skull från Sverige till Pjelax i Närpes för ett år sedan. Han har en bred yrkesbakgrund inom vägbranschen och som lärare och it-tekniker. All arbetserfarenhet borde ge goda chanser att hitta ett jobb också i Finland - även om man inte talar finska. Eller? Redaktör Jessica Morney

Hur skydda sig mot ekonomiska kärleksbedrägerier?

På Marthaförbundet märker ekonomirådgivare Matilda Hassel att romantiska bedrägerierna blivit allt vanligare. Redaktör: Jessica Morney

Att möta en romantisk bedragare online

År 2014 mådde Elina Juusola dåligt både emotionellt och fysiskt - ett typiskt offer för kärleksbedrägerier.  Redaktör Jessica Morney