Hoppa till huvudinnehåll

Svår arbetsplatskonflikt i Solf skakar Borgå stift – biskop Björn Vikström: "Ett misslyckande också för vår del"

Konflikter vanliga i stiftet. Kyrkan sårbar, tror biskop.

En flera år gammal arbetsplatskonflikt inom Solf församling drevs till sin spets då kyrkoherde Ann-Mari Audas-Willman sade upp sig. Flera anställda säger sig ha bett om hjälp upprepade gånger. Biskopen i Borgå stift Björn Vikström medger att man misslyckats med att hantera fallet.

Allt fler anmäler arbetsplatskonflikter till RFV – "De är ofta ganska allvarliga när de kommer till oss"

RFV ska säkra att spelreglerna i arbetslivet efterlevs.

Den arbetsplatskonflikt som drabbat Korsholms kyrkliga samfällighet och Solf församling drevs så långt att en av parterna anmälde fallet till Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland, ansvarsområdet för arbetarskydd. Inspektör Rosita Säisä bekräftar att de fall som når myndigheten ofta är rätt allvarliga.

Karriärens bästa världscupplacering för Andrea Julin efter trippelvurpa strax före upploppet: ”Jäklar, där låg ju en massa åkare i backen”

Slutade på 18:e plats i Otepää-sprinten.

Det blev bara en semifinalplats för de blåvita åkarna i sprinterna i Otepää på lördagen. Men nöjdast av alla var nog Andrea Julin, som slutade fyra i sitt heat trots att hon redan såg avsågad ut. Jag var redan säker på att jag skulle sluta sist, säger hon till Yle.

Lyssna på Arenan

Mångsidig repertoar på Vasa stadsteater i höst

"Romeo och Julia" sätts upp i höst.

Vasa Stadsteater bjuder hösten 2019 på både färgsprakande musikalkomedi i "Sugar" som välbeprövad klassiker i form av "Romeo och Julia". Jakob Höglund regisserar världens mest kända kärlekshistoria och vill göra den i modern tappning med mycket dans och musik. För teaterchef Erik Kiviniemi är årets höst speciell då han går i pension i augusti.

Upptäcktsresande Henrik Jacob Wikars liv ska bli musikal

Gamlakarlebybon utforskade nuvarande Sydafrika.

I samband med Karleby stads 400 års-jubileum kommer en av stadens söner att lyftas fram i form av en musikal. Det handlar om Henrik Jacob Wikar, som på 1700-talet levde hos och dokumenterade ursprungsfolken i nuvarande Sydafrika. FD Osmo Pekonen intervjuas av Kjell Vikman om projektet.

Unga läkare ger Vasa centralsjukhus toppbetyg

Också Mellersta Österbottens centralsjukhus får toppbetyg.

Vasa centralsjukhus och Mellersta Österbottens centralsjukhus i Karleby får fulla fem stjärnor av Föreningen för unga läkare för det sätt som sjukhusen handleder unga läkare i specialiseringsskedet. Det är ett betyg som de specialiserande läkarna Charlotta Gustafsson och Jaakko Koskenniemi vid Vasa centralsjukhus kan omfatta.

Landskapsdirektörer vill ha bättre och snabbare tågförbindelser

Kräver att stambanan skrivs in i regeringsprogrammet.

Landskapsdirektör Kaj Suomela vid Österbottens förbund säger att en fungerande stambana är a och o. Han och en rad andra landskapsdirektörer har gemensamt gått ut och krävt att en utveckling och reparation av stambanan skrivs in i nästa regeringsprogram.

Lyssna på Vega Österbotten

Program:

Laddar program...

Österbotten - radionyheter

Lyssna i efterhand på Arenan

Följ oss på sociala medier

Österbotten på finska

Pohjanmaan maakunta

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Österbotten