Hoppa till huvudinnehåll

Lyssna på Arenan

Bråttom på akuten

Många skadar sig i halkan.

De senaste dagarna har det varit oerhört halt på våra vägar och trottoarer. Meteorologiska institutet varnar så gott som dagligen för hala trottoarer. Och det är en och annan som de senaste dagarna har skadat sig då de fallit omkull. Det har också akuten vid bland annat Vasa centralsjukhus fått känna av. Malin Hulkki träffade servicechef Ann-Katrin Brandtberg vid akuten.

Samarbete är nyckelordet för god stämning i skolan

"Inget händer över en natt, men förtroende hjälper".

Samarbetet mellan vårdnadshavare, skola, lärare och elever måste fungera för att råda bot på dålig stämning i skolan. Det anser både Folkhälsans Sarah Storm och specialläraren Mikael Nylund. - Inget händer över en natt, men förtroende hjälper. Man lägger upp mål och så jobbar man gemensamt mot det målet, säger Nylund. Enligt Storm lönar det sig inte att peka finger utan att ha en plan redan innan problemen bryter ut.

En person häktad för dråpförsök i Jakobstad

Ett misstänkt dråpförsök inträffade på gågatan i Jakobstad.

Tidigt på lördagsmorgonen misshandlades en person svårt på gågatan i Jakobstad. Nu har en man häktats på sannolika skäl misstänkt för försök till dråp.

Gränser mellan byar finns inte för lantmätaren men är viktiga för byborna: "Backgränd är en jättestor del av min identitet"

Om någon säger fel om var du bor, hur snabb är du att rätta?

Om någon säger fel om var du bor – hur snabb är du inte med att rätta? Oftast mycket snabb – det är noga vilken by eller vilket område du kommer ifrån. Gränser är en del av vår identitet, det kan bland annat Sara Wilson som bor i Backgränd i Karis intyga. Lantmätaren har ändå en annan syn på saken.

#femtioelvafrågor

Lyssna på Vega Österbotten

Program:

Laddar program...

Österbotten - radionyheter

Lyssna i efterhand på Arenan

Närbild - om händelser och mänskor i Svenskfinland. Nytt avsnitt på Arenan varje söndag kl 20.00.

Arbetaren och författaren Mathias Rosenlund om samhällsklasser: “Det etiska valet idag är att sträva neråt i klasshierarkin”

Vi lever inte så klasslöst som många tror, säger han.

Nu är dags för oss att av etiska skäl "downsizea” vår klasstillhörighet, att sträva lägre, säger författaren och arbetaren Mathias Rosenlund. Trots att många tycker vi lever rätt klasslöst så har Finland idag en stor arbetarklass, säger han. På många sätt lever den gamla sociala samhällsindelningen kvar.

Följ oss på sociala medier

Österbotten på finska

Etelä-Pohjanmaan maakunta

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Österbotten