Hoppa till huvudinnehåll

Kom ihåg solskyddet i värmen

I dag är det stark strålning i hela landet.

I dag är det säkert många som kopplar av på stranden och njuter av solens värme, men det är viktigt att komma ihåg att smörja in sig. I dag är det nämligen stark UV-stålning i hela Finland.

Efterlysningen 26 juli

Bland annat bär och båtar efterlystes denna vecka.

Bland annat hallon och svarta- och röda vinbär är eftertraktade den här veckan. Dessutom behövs både en roddbåt och en eka.

Dina hemknutar

Malin Sund: Sveriges första kvinnliga professor i kirurgi

Katten avgjorde yrket, säger kirurgen Malin Sund.

När katten klämde sin tass visste Malin Sunds mamma att Malin en dag kommer att bli läkare. När kaos utbröt och alla föreslog olika sätt att ta livet av katten blev Malin analytiskt lugn, undersökte katten som också blev lugn och som sedan promenerade iväg utan besvär. I dag är hon professor i kirurgi med inriktning på cancerkirurgi.

Närpesmuseerna blir virtuella

Snart kan man hemifrån besöka museer i Närpes.

Snart kan man gå runt bland sevärdheter och museer i Närpes hemifrån vid den egna datorskärmen. I projektet "Kultur 360 grader" skapas ett virtuellt museum, eller virtuella berättarmiljöer, som ska göra det möjligt att klicka sig fram till olika besöksmål i Närpes.

Fredslöparna vägrar leva i rädsla

Springer genom Europa.

Peace Run, loppet för fred, har nått Finland och Vasa. På måndag eftermiddag körde elva personer av båten i Vasa hamn. På söndag korsar de gränsen till Ryssland.

900 hushåll var utan el i Vasa centrum

Citymarket fick täcka in frysvarorna.

Ett fel i en jordkabel orsakade ett strömavbrott i centrum av Vasa i dag. Cirka 900 kunder var utan ström i en timme. Bland annat Citymarket var utan el.

Svagt intresse för en ny diskussion om kommunsammanslagningar

Joakim Strand ser gärna en ny diskussion om gemensam kommun.

Österbotten står inför stora utmaningar med bland annat vårdreformen och jourförordningen som hotar Vasa centralsjukhus status. Vasas fullmäktigeordförande Joakim Strand ser gärna att Vasas grannkommuner återigen tar en diskussion om en gemensam strategi och kommun men i Korsholm och Malax är man inte villiga att diskutera för tillfället.

Ingen kundflykt från Anvia

Normal kundomsättning efter affären med Elisa.

Affären med Elisa ser inte ut att ha lett till någon större kundflykt från det österbottniska telebolaget Anvia. Kundomsättningen under den senaste månaden har varit normal, uppger Harri Suokko som nyligen utnämndes till Elisas regiondirektör i Österbotten.

Carola Sarén: Humor är som medicin utan biverkningar

Humor ska man ta på allvar, säger Carola Sarén.

Skådespelaren Carola Sarén ses ofta i komiska roller på Wasa Teater. Humor har alltid funnits med i hennes liv och familjen hittade på egna uttryck. Hennes mamma köpte alltid "svansbröd" i stället för franskbröd och på morgonen kunde det finnas "koks" i ögat. Men humorn är inte bara till för underhållning. Humorn finns också i allvaret för att göra livet lättare. Ja, humorn är så läkande att den kan ses som medicin utan biverkningar.

Fagerbacka - den sista fäbodbyn

I Purmo har man återskapat fäbodbyn som dog ut på 20-talet.

Fagerbacka fäbodställe i Purmo är den enda kvarvarande fäbodbyn i Österbotten. Fagerbacka ligger ungefär fem kilometer från Purmo kyrka, men hundra år tillbaka i tiden.

Följ oss på sociala medier

Nyligen publicerat - Österbotten

  • Kom ihåg solskyddet i värmen

    I dag är det stark strålning i hela landet.

    I dag är det säkert många som kopplar av på stranden och njuter av solens värme, men det är viktigt att komma ihåg att smörja in sig. I dag är det nämligen stark UV-stålning i hela Finland.

  • Dags för musikfestspel

    Flera av öppningsdagens evenemang har fritt inträde.

    Öppningskonserten äger rum i Trefaldighetskyrkan på onsdag. Innan det hinner hinner man med såväl gratis konsert som föreläsning.