Hoppa till huvudinnehåll

Biologi - Vetamix

 • Nukkuva ihminen

  Någon finns i ditt rum och du kan inte röra dig – sömnparalys kan vara som en skräckfilm

  26.05.20182Vetamix
  Om du vaknar och har en stark skräckfylld känsla av att någon är i rummet eller vid sängen samtidigt som du själv inte kan röra dig, har du förmodligen upplevt sömnparalys. En ofarlig men obehaglig upplevelse.
 • Henkilö Migreenissä

  Det värker så du tror att huvudet spricker - vad händer i hjärnan vid migrän?

  05.05.2018Vetamix
  När det värker som mest och du varken kan tala eller tänka kan det ändå vara bra att känna till att attacken kommer att gå över och att du blir helt normal igen. Ny forskning visar att ärftligheten vid migrän är hög.
 • Studerande räknar matteuppgifter

  Koncentrera dig på en sak i taget när du läser

  12.11.2017Vetamix
  En studieteknik som är arbetsam och tar mycket tid är inte en bra teknik. Lär dig rätt studieteknik; förbättra dina studieresultat och minska på stressen.
 • Bild med texten, vad är skolutmattning?

  Konstant stress leder till utmattning bland studerande

  12.11.20175Vetamix
  Bakom skolutmattning ligger ofta en långvarig studiestress. Utmattningen går att åtgärda bara du lär dig att hantera din stress.
 • En kvinna på en säng med en drös böcker uppkastade i luften. Symbol för stress.

  Fem fakta om stress i samband med skrivningarna

  12.11.2017Vetamix
  Hurudan stress är normal och när är det skäl att bli oroad? Vi samlade fem fakta om stress i samband med studentskrivningarna.
 • Farsor

  10 frågor om fars dag - visste du det här om pappor?

  11.11.20178Vetamix
  Vi firar fars dag en gång om året men vet du när det är och vet du varför vi firar just då? Eller vet du hur många pappor det finns i Finland? Gör vår test!
 • Solflare.

  Vårdagjämningen och den uppvaknande solen

  20.03.201727Vetenskap
  Vårdagjämningen infaller som regel på den 20 eller 21 mars. Och hur står det till med solen just nu? Solfläcksminimum har passerat, solfläckscykel 25 har kommit igång. Men uppvaknandet går långsamt, fläckarna är fortfarande få och små. Vad betyder det här för klimatet?
 • Paolo Macchiarini

  Dok: Experimenten: Stjärnkirurgen

  21.11.2016Yle Fem
  Han har visioner stora nog att rädda miljontals människor – men har anklagats för att använda dödligt sjuka människor som försökskaniner. Är Karolinskas världsberömde kirurg, Paolo Macchiarini, ett geni som är på väg att lösa en av medicinens stora gåtor?
 • Progamledaren Line Jansrud pekar på en ritning på en naken kvinnomage.

  Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  03.11.2016Vetamix
  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.
 • Närbild av skogsödla och myra

  Skogsödlan tappar svansen vid fara

  24.05.2016Vetamix
  Skogsödlan är det vanligaste kräldjuret i Finland. Skogsödlan vaknar ur vinterdvalan i april-maj. Då finner man skogsödlor som ligger och lapar sol, gärna på stenar eller stubbar.
 • animation med två personer

  Sexualupplysningsserien "Sex på kartan"

  06.04.2016Vetamix
  "Sex på kartan" är en animerad sexualupplysningsserie på sju avsnitt. I serien bekantar vi oss närmare med människans anatomi och begrepp som förälskelse, sex, onani och preventivmedel. Serien lämpar sig för högstadiet och uppåt.
 • Dykare på havsbottnen

  Östersjön under ytan

  22.03.2016Vetamix
  Östersjön är ett nedsmutsat hav. Det är ett ungt och ännu ofärdigt ekosystem som är stressat av föroreningar. Östersjön är också världens smutsigaste innanhav. Det tar emot utsläpp från en befolkning på 85 miljoner människor från tio olika länder.
 • formeln för fotosyntes

  Vad är fotosyntes?

  11.03.2016Vetamix
  Fotosyntesen är en viktig process för alla levande varelser på jorden: den sker i gröna växter som kan fånga upp solljus med hjälp av klorofyllet. Växterna omvandlar solenergi, vatten och koldioxid till druvsocker och syre.
 • En vitsippa

  Rapportera dina vårobservationer

  10.03.2016Vetamix
  Gå ut i naturen, iaktta vårtecken och rapportera vad du har sett. I år deltar Vetamix i Luontoliittos och Natur och Miljös kampanj som pågått sedan 1960-talet.
 • sångsvanar står på isen

  Sångsvanen är trogen

  10.03.2016Vetamix
  Sångsvanen, vår nationalfågel, är en flyttfågel som flyger söderut då isarna börjar lägga sig hos oss och återvänder i mars-april. De första sångsvanarna kommer redan i slutet av februari.
 • En lärka

  Lärkan drillar in våren

  10.03.2016Vetamix
  Lärkan eller sånglärkan är en av de första, efterlängtade flyttfåglarna som återvänder till vårt land. De första lärkorna kan observeras redan i början av mars, medan snön ännu ligger kvar på fälten.
 • Stare vid sitt bo

  Staren är en skicklig härmare

  10.03.2016Vetamix
  Staren hör till våra tidigaste vårfåglar. Den övervintrar främst i Västeuropa. Redan i mars kan man se starar på snöfria områden, där de delar på födan med sånglärkor och tofsvipor.
 • Tofsvipa på Söderfjärden våren 2010.

  Tofsvipan anländer tidigt om våren

  10.03.2016Vetamix
  De första tofsviporna kan vi se redan i mars, då många åkrar ännu är täckta av snö. Om det blir mycket kallt kan de ge sig av igen söderut, över Finska viken mot Estland.
 • Skrattmås vid havet

  Skrattmåsen är en tidig bortflyttare

  10.03.2016Vetamix
  Genast då våra vatten blir isfria, i allmänhet i slutet av mars, återvänder de första skrattmåsarna. Snart är hela kolonier på plats och det glada skränet fyller hela luften. Skrattmåsen kan också övervintra i Finland på t.ex. soptippar.
 • Två tranor

  Tranan dansar in våren

  10.03.2016Vetamix
  Då tranplogarna dyker upp i april kan ingen längre undvika att inse att våren är här. Plogarna är högljudda, väl synliga och rör sig långsamt framåt, så man hinner studera dem i lugn och ro.