Hoppa till huvudinnehåll

Blåvita bandet

 • Bertil Blom

  Kusten är klar – Bertil summerar

  26.08.2014Resa
  Paddlingsresan längs finska kusten är klar. Bertil Blom summerar äventyret. - Den sex veckor långa paddlingsresan blev en stor utmaning, en stark skönhetsupplevelse, en övning i att leva i nuet och den har lärt mig mycket om mig själv, skriver han.
 • Blåvita bandet.

  Blåvita bandets besättning byts en sista gång

  22.08.2014Resa
  I Uleåborg steg Leif Lunabba i land efter att ha paddlat en vecka från Jakobstad. Det blev en vecka med regn och sol, stiltje och blåst, med- och motvindar.
 • Fören på en träbåt

  Håkan Nyman och hans "Marakatto"

  12.08.2014Resa
  Det är inte varje dag man hör ljudet av en gammal Olympiamotor på sjön, men häromdagen utanför Iskmo Lillön i Korsholms skärgård stötte jag på Håkan Nyman.
 • Hans Hästbacka

  Gula löv och få insekter

  08.08.2014Resa
  Paddlingen längs Finlands kust förde oss till biologen och författaren Hans Hästbackas skäristuga i Närpes skärgård. Värmen och torkan blev det stora samtalsämnet.
 • genial paddelsparare i användning

  En genial paddelsparare - GPS

  05.08.2014Resa
  Låt oss introducera GPS:en som ingen paddlare kan klara sig utan. Den är genial i sin enkelhet, fungerar alltid och är mer eller mindre gratis. Den kan hittas utanför ishallar eller för några euro på ett loppis.
 • Sören Kjellkvist vid norska kusten med kajak och liten krabba.

  Sören paddlade den norska kusten utan mat och pengar

  29.07.2014Resa
  Den norska kustlinjen från Sverige till Ryssland är inte bara lång, 2900 km, den är också dramatisk och storslagen. Svensken Sören Kjellkvist gjorde utmaningen ännu större genom att paddla helt utan medhavd mat och pengar.
 • Marinbiologen och dykaren Juha Roope

  De tysta hemligheterna i havet

  26.07.2014Vetenskap
  Paddlingsäventyret Blåvita bandet och Bertil Blom kom på lördag 26 juli till Tvärminne där han på den zoologiska stationen träffade marinbiologen och dykaren Juha Roope som tillsammans med dykgruppen Badewanne arbetar med forskning av krigstida vrak.
 • Älgö (Rödjan).

  Älgö - ön som gav oss en OS-guldmedaljör

  24.07.20141Västnyland
  På vår väg genom Ekenäs ytterskärgård paddlade vi i paddlarlegenden Thorvald Strömbergs fotspår. Han föddes på Kalvön i mars 1931, men växte upp på Rödjan (den södra delen av Älgö). De här vattnen var hans hemmavatten och träningsrundorna gick kring öarna här i det som i dag är Ekenäs skärgårds nationalpark.
 • Sjöbevakare vid Porkala udd.

  Ökad bevakning vid varmt väder

  23.07.20143Inrikes
  På sjöbevakningsstationen vid Porkala udd har man lagt märke till att det vackra vädret har lockat ut folk på sjön. Samtidigt har tillbuden varit något fler den senaste veckan.
 • Familjen Hermonen-von Bonsdorff trivs i Borgåskärgården.

  Ett sommarparadis i Borgå skärgård

  19.07.2014Resa
  På Storudden i Sondby, utanför Borgå har familjen von Bonsdorff-Hermunen sitt sommarställe. Bertil Blom träffade dem under sin paddlingstur längs med den finländska kusten och frågade dem vad sommar på stugan går ut på.
 • Sverre Slotte.

  Sverre paddlade Blåvita bandet redan år 1997

  15.07.2014Resa
  Han ville göra en längre expedition och dessutom göra den inom ramen för en normal semester. Och till det passade den finländska kusten utmärkt.
 • Blåvita bandet

  Unikt att få paddla Blåvita bandet

  13.07.2014Resa
  Bertil Bloms utmaning sommaren 2014 stavas Blåvita bandet – det vill säga hela den finländska kusten. Målet är att paddla från Vederlax vid ryska gränsen och upp till Torneå vilket beräknas ta fem till sex veckor. Reportageresan kan man hela tiden följa här på Svenska.yle.fi.
 • Vy från vit kajak på öppet lugnt hav.

  Paddling längs med finländska kusten

  02.06.2014Österbotten
  I sommar ska Svenska Yle göra en reportageresa med kajak längs den finländska kusten, från Vederlax vid ryska gränsen till Torneå i Sverige. Lyssnare och läsare får följa med äventyret via Radio Vega och webben. Redaktör är Bertil Blom.
 • Sjökort och kartor på ett bord

  Här är de blåvita paddlarna

  02.06.2014Resa
  Fem paddlare gör Bertil Blom sällskap när han i sin kajak tar sig längs hela den finländska kusten från Ryssland till Sverige
 • Vy från vit kajak på öppet lugnt hav.

  Blåvita bandet

  02.06.2014Resa
  Vi gör en 5-6 veckor lång äventyrsresa som i realtid kan följas på svenska.yle.fi och i Radio Vega. Starten sker den 14 juli i Vederlax vid den ryska gränsen.