Hoppa till huvudinnehåll

Boktid

 • kjell westö

  Gränsen mellan fakta och fiktion kan vara en mållinje

  21.10.2013Kultur och nöje
  I sin bok Hägring 38 beskriver Kjell Westö en liten scen där löparen Salomon Jary som kommer etta i mål i ett hundrameters lopp tilldelas en fjärdeplacering. I verkligheten fick Abraham Tokazier vänta 75 år på att korsa mållinjen som vinnare.
 • hannele mikaela taivassalo

  När skönheten kom till byn då spreds döden omkring

  14.03.2013Kultur och nöje
  Boktid ägnar sig år vampyrer och förundrar sig över den utveckling dessa monster genomgått under de senaste tvåhundra åren.
 • Boktid

  Skrivbordskrigare, från tanke till handling?

  07.03.2013Svenska.yle.fi
  Boktid inleder säsongen med Lisa Bjurwald som skrivit om högerkrafter på nätet. I tidigare böcker har hon undersökt hur terrorister använder nätet för att rekrytera nya jihadister och motiven bakom rasistiska förföljelser.
 • Romanen på divanen

  21.12.2012Artikel
  Boktid. I Per Naroskins roman Fuskaren som försvann får läsaren bli bekant med terapeuten Martin och följa hans tankegångar. Det ger en inblick i arbetet som terapeut, men läsaren får också erfara att Martin själv inte är riktigt på det klara med sina motiv. Vad hände med hans vän terapeuten Danny och varför är han så arg på honom?
 • Pixel

  Fienden finns inom oss

  05.12.2012Kultur och nöje
  Boktid har träffat den svenske författaren Jonas Hassen Khemiri vars roman Jag ringer mina bröder är en reaktion på självmordsbombdådet i Stockholms centrum i december 2010. Romanens huvudperson Amor vandrar runt i centrala Stockholm och försöker bete sig normalt, undvika misstänksamma blickar och inte sticka ut. Tills slut börjar han misstänka att han i alla fall är skyldig.
 • Boktid

  Linn Ullmann i Boktid

  30.11.2012Kultur och nöje
  Vi måste prata om det här, hör man titt och tätt i amerikanska serier. Men är prat överskattat? Och vad är i så fall dyrbarare än ord? I sin femte roman Det dyrbara skriver Linn Ullmann om en familj i upplösning, om vår oförmåga att kommunicera och om berättelsernas helande kraft.
 • Fantasy och myter

  23.11.2012Kultur och nöje
  Boktid öppnar dörrarna till den gemensamma mytens landskap.”Science-fiction är den moderna världens mytologi”, skriver Ursula K.Le Guin. Myter är ett försök att förklara i rationella termer saker som ännu inte kan förklaras rationellt.
 • Livet är oberäkneligt

  16.11.2012Kultur och nöje
  Finlandiaprisnominerade Ulla-Lena Lundberg i Boktid. Alltsedan barnsben har Ulla-Lena Lundberg hört historierna om sin far prästen. Nu sex decennier senare har hon i romanen Is formulerat sin version av det som hände på "Örarna" strax efter kriget.
 • Gud visar sitt ansikte – och hon är vacker!

  09.11.2012Kultur och nöje
  Boktid handlar om hur handlöst man kan falla in i en religiös världssyn och hur handlöst man även kan falla ur den igen. Ayad Akhtars roman Apelsinskalen beskriver en ung mans religiösa väg så att läsaren förstår den längtan som leder honom.
 • Tsar Putin

  02.11.2012Kultur och nöje
  Man har sett honom släcka bränder, skjuta tigrar, dyka, simma och flyga stridsplan. I mer än tio år har Vladimir Putin varit Rysslands starke man. Men vad tycker folket om sin superhjälte och hur stor är hans makt egentligen? I boken Tsar Putin- Myter, makt och despotism skriver journalisten Anna Arutunyan om mytbildningen och om landsfadern Putin som styr sitt land som en tsar.
 • Boken utvidgar verkligheten

  26.10.2012Kultur och nöje
  Helsingfors bokmässa samlar bokvänner till att diskutera och lyssna till diskussioner om litteratur och därigenom alla stora frågor i livet. För det finns väl inte många ämnen som inte någon någonstans har skrivit en bok om, antingen som fakta eller fiktion.Boktid träffar deckarförfattarna Hjorth & Rosenfeldt, Robert Åsbacka, men också Svenska Yles litteraturprisvinnare för i år.
 • Boktid

  Boktid: Hem till Gränby

  19.10.2012Kultur och nöje
  Kaj Korkea-aho har i romanerna Gräset är mörkare på andra sidan och Se till mig som liten är placerat historien i den fiktiva österbottniska byn Gränby. Det är en plats där religiositeten och trångsyntheten genomsyrar det mesta. Där den som lyssnar på fel sorts musik eller blir förälskad i fel sorts personer bara kan hoppas att skolåren ska passera snabbt och utan alltför stora trauman.
 • ”Vi ses i min nästa bok!”

  28.10.2010Kultur och nöje
  På torsdag inleds bokmässan i Helsingfors och då kommer gräddan av Finlands författare plus en hel del utländska författare att berätta inför publik om sina strävanden och motivationer.
 • Böckerna ligger i högar på golvet i biblioteket i Ingå.

  Hur demonstrera sin beläsenhet?

  11.05.2010Kultur och nöje
  En stor process är på gång i våra hem. I mitt hem syns den här utvecklingen som ett tomrum i vår bokhylla… Ursprungligen var det meningen att där skulle placeras en stor, fet platt-tv, men den planen är skrinlagd. För jag märkte att jag vill läsa ifred i sovrummet.