Hoppa till huvudinnehåll

Dok

 • Foto från sidan på en gråsvart katt som tittar på en gammal liten tv med antenn. Man ser inte vad som syns på skärmen.

  Yle Arenan är fullspäckad med dokumentärer – men var ska man börja? Här är några förslag för alla smaker

  28.03.20202Kultur och nöje
  Behöver du något annat att grunna på än ditt eget liv? Vill du lära dig förstå ett komplicerat sammanhang, göra en djupdykning i svunna tider eller lära känna en helt fantastisk person? Svenska Yle Kultur listar dokumentärer att se på Yle Arenan.
 • man undervisar mängdlära vid svarta tavlan

  Matematiklektionerna vi gärna glömmer - Sputniken var startskottet för mängdläran

  11.03.201812Kultur och nöje
  Hur många minns mängdläran i skolan? Tänkte väl det. Mängdläran var ett minst sagt udda sätt att lära sig matematik. När den infördes i skolans läroplan på 1970-talet resulterade det i ett totalt fiasko. Men vems var felet att både elever och lärare skulle plågas av mängdläran? Svaret finns i rymden. I stjärnornas krig mellan USA och Sovjet.
 • Mor och dotter vid fönster, Karin och Sara Broos

  Mor och dotter - ibland en eldfängd relation

  14.05.2017Kultur och nöje
  Det viktiga för en mamma är att alltid vara lyhörd, tålmodig, speglande. Det betyder att man ska se sitt barn som en egen varelse, inte som en förlängning av sig själv, säger Marica Brandt-Pihlström, psykoterapeut.
 • flicka i Kina hänger upp kopia av van Goghs solrosor

  Kopians dilemma är att det blir för mycket av det goda

  20.04.20171Kultur och nöje
  Vi lever i en värld full av kopior. Har du en klocka på armen eller en tavla på väggen får du ofta frågan, är den äkta eller en kopia? En av de mest kopierade konstnärerna är Vincent van Gogh.
 • Susanna Gröndahl lutar hakan mot sin hand.

  På Pixnekliniken hjälper man människor att finna sitt värde

  25.03.201716Kultur och nöje
  Att vara missbrukare handlar inte om att vara svag, säger Alex Granqvist. Han, Susanna Gröndahl och Maria Hagberg berättar om sina erfarenheter om missbruk och den hjälp de fått på Pixnekliniken i en ny radiodokumentär.
 • ryggen av Alvar Gullichsen på vernissage i galleri i Helsingfors, trummare i bakgrunden

  Med Bonk i bagaget ritar Alvar Gullichsen en ny karta

  05.02.2017Kultur och nöje
  I Alvar Gullichsens ateljé hänger en bild på en hök med blicken riktad mot hans abstrakta, exakta, geometriska målningar i starka grundfärger. Han talar om “hökkultur”, inte högkultur.
 • Doktor Erik Erichsen har flytt Sverige till en ort där sammanhållningen är bättre.

  Lev lycklig, ensam och övergiven

  24.11.2016Yle Fem
  För många människor runt om i världen är den nordiska välfärdsmodellen en idealbild - en topp i civilisationernas historia, ett gyllene exempel för andra att följa. Varför är det då så många som bor i ensamhushåll och dör övergivna?
 • Kirurgen Paolo Macchiarini i arbete.

  Paolo Macchiarini - galen kirurg eller geni?

  19.11.2016Yle Fem
  Året 2015 blev inte som stjärnkirurgen Paolo Macchiarini hade tänkt sig. Han har hunnit bli anklagad, nästan fälld och friad för forskningsfusk. Han har anklagats för att använda dödligt sjuka personer som försökskaniner, och hans operationer utreds av polis och åklagare, med misstanke om vållande till annans död.
 • Maria Teresa Larrain hjälper en man på gatan i filmen När världen sakta suddas ut.

  Att bevara sin värdighet i en värld som suddas ut

  17.11.2016Yle Fem
  I ett litet filmediteringsrum i Toronto håller filmskaparen Maria Teresa Larrain långsamt på att förlora synen. Den autobiografiska dokumentären När världen sakta suddas ut följer hennes resa in i mörkret och följer hennes kamp för att bevara sin integritet och hennes röst som konstnär.
 • En vuxen man och en pojke står med utsträckta armar framför en skoltavla med finska ord

  Rasande och förtvivlade medborgare skriver till statsministern

  16.11.2016Kultur och nöje
  Under år 2016 har Finlands asylpolitik gradvis skärpts till en nivå som hör till de strängaste i Europa. Över 700 brevskrivare har vänt sig till statsministern och vädjat om att Finland ska respektera de mänskliga rättigheterna.
 • Mai Zetterling under en filminspelning

  Zetterling ville mer och bröt ny mark

  06.11.2016Yle Fem
  Mai Zetterling höll sig inte på mattan. Hon var kaxig och trampade in på ett manligt område. Kanske är det just därför hennes betydelse "glömts bort" i den svenska filmhistorien.
 • Noam Chomsky blickar tillbaka på sitt liv som aktivist och politiskt aktiv.

  Chomsky och slutet på "The American Dream"

  03.11.20162Yle Fem
  I dokumentären Requiem for the American Dream följer vi Noam Chomsky när han funderar over fördelningen av makt och rikedom i vår tid. Vi står vid ett vägskäl där både medelklassen och demokratin kan vara hotad.
 • Sjöwall Wahlöö fotograferade på en parkbänk 1975.

  Martin Becks skapare berättar

  29.10.2016Yle Fem
  Yle Fem visar en dokumentär om och med Maj Sjöwall. För första gången berättas hela historien om hur böckerna om Martin Beck kom till. I grunden fanns en kärlekshistoria och ett ungt par som ville berätta om orättvisorna i samhället.
 • En ung Zlatan ler brett

  Zlatans första steg in i fotbollshistorien

  27.10.20161Yle Fem
  Dokumentären Den unge Zlatan speglar de avgörande åren i fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovics liv, berättat med hjälp av arkivmaterial där en ung Zlatan reflekterar öppet om livet och utmaningarna.
 • Scen ur dokumentären Närmare varann, mamma Ann sitter insvept i en rullstol.

  Sista chansen till familjeuppgörelse

  13.10.2016Yle Fem
  Dokumentären Närmare varann är en berättelse om lojalitet, brustna drömmar och förlåtelse. Filmaren Karen Guthrie tar oss med när hon något motvilligt tar ett utdraget farväl av sina föräldrar. Familjen som aldrig riktigt pratat med varandra skall nu ta sista chansen.
 • Flicka som köar till Anne Franks hus i Amsterdam

  Starka känslor i kön till Anne Frank

  07.10.2016Yle Fem
  Året runt ringlar sig en oändlig kö av människor som väntar på att få besöka Anne Franks Hus i Amsterdam. Vilka är de? Varifrån kommer de? Varför är de här?
 • Eva Vitija fotograferad i unga år med en kamera framför ansiktet.

  Var är bilderna på det som var tabu?

  06.10.2016Yle Fem
  Eva Vitija fick i vuxen ålder en film av sin pappa, filmaren Joschy Scheidegger. Filmen som handlade om henne själv gjorde henne vansinnig. Hela sin barndom försökte hon undvika hans kamera.
 • Rudy Kurniawan under en vinauktion.

  Dyra viner med en bitter eftersmak

  29.09.20162Yle Fem
  Innan finanskrisen 2008 i USA fanns det gott om köpare av exklusiva viner. De som hade det gott ställt ekonomiskt, investerare, fastighetsmoguler, kändisar och entreprenörer köpte viner som om de vore investeringar för framtiden. Bland lycksökarna i branschen är det en som höjer sig över mängden, Rudy Kurniawan.
 • Linnéa Mynttinen i sin trädgård.

  Också Linnéa måste fly från sitt hem

  23.09.20163Kultur och nöje
  Linnéa Mynttinen kräver att vår tids flyktingar bemöts med respekt. Hon har smärtsamma minnen av sin egen emigration från Porkalaområdet.
 • Ingrid Bergman badar tillsammans med sina barn

  Ingrid Bergman nära in på livet

  22.09.2016Yle Fem
  Våren 2011 träffar regissören Stig Björkman Ingrid Bergmans dotter Isabella Rossellini. Hon föreslår att han ska "göra en film om mamma". Genom Isabella får Stig tillgång till en av filmhistoriens största skådespelerskor, och möjligheten att berätta Ingrid Bergmans historia med hennes egna ord och bilder.

Redaktörer

Dokumentärer också på Radio Vega

Kolla vilka program som sänds i radio