Hoppa till huvudinnehåll

Fokus på

Titta & lyssna på Arenan

 • Bild från Senatstorget i Helsingfors under finalen av ESC 2007

  ESC 2007 – när helvetet frös och det blev hett om öronen

  11.05.2017Kultur och nöje
  Efter Lordis seger i Aten stod det klart att Finland skulle få en möjlighet att arrangera tävlingen för första gången. Den 12 maj 2007 dundrade Charpentiers Te Deum ut från högtalarna i Arenan i Helsingfors och spänningen var stor.
 • 13-åriga Henrik Creutz år 1987 sminkad som Gene Simmons i Kiss framför Kiss-plansch

  Henrik är värvad av Kiss Army för livet

  05.05.2017Musik
  Åttiotalets Kiss hade tvättat bort sminket men via hitlåtar som Heavenś on fire och Tears are falling hittade en generation tonåringar det amerikanska bandet som redan då var veteraner i gamet. En värld av svartvit smink, blod, bomber, granater, konfetti och litet under bältet-humor satte sina spår för livet. Nu som förälder gäller det att lära nästa generation glädjebudskapet om världens hetaste band när de är i stan; KISS.
 • Kiss alla album med Paul Stanley live

  Rösta! Vilken är Kiss bästa skiva?

  25.04.20177Kultur och nöje
  Mellan 1973 och 2012 har Kiss sålt äver 100 miljoner skivor och i mängden finns klassiker, unplugged-skivor, fyra soloalbum, floppar, symfoniskivor, samlingar och liveskivor. Men vilket är bandets allra bästa album genom tiderna?
 • Lasse Grönroos med liveskivor på väggen

  Lasse Grönroos: Liveskivan är död!

  17.04.201713Musik
  Skakiga mobilvideor på YouTube och hafsigt brända turnésouvenirer på en cd eller minnessticka när du går ut ur hallen är förstås orsakerna till att den klassiska liveskivan inte längre är på tapeten. Men är det en bra eller en dålig sak, frågar sig Lasse Grönroos.
 • Fresk föreställande Jesus Kristus.

  Jesus inspirerar många musiker

  14.04.2017Vega
  Det sägs att rockmusiken är djävulens musik. Ändå har Jesus varit inspirationskällan för många artister och grunden till många odödliga låtar.
 • Niklas Rosström framför nybygge i Böle

  Niklas Rosström höll på att gå under med Popkalaset

  13.04.20171Kultur och nöje
  Han har en CV på åtta sidor som är fullspäckad med de största evenemangen som man arrangerat i Svenskfinland under de senaste 20 åren. Han umgås med Elvis Presleys sista sambo och då han besöker London bor han hos musiker som spelar med Robbie Williams och andra storheter. Niklas Rosström är en artistisk kameleont som är arrangör, producent, musiker, låtskrivare och artist.
 • Ami Aspelund dansar.

  Dagen då Ami Aspelund blev upptäckt

  24.03.20171Kultur och nöje
  Ami Aspelund var en glad amatör då hon 1972 lite motvilligt klev upp på scenen för att sjunga en sång med Dannys band. Då anade hon inte att det skulle bli startskottet för en lång och framgångsrik karriär i musikbranschen.
 • Lisa Ekdahl på väg på turné.

  Lisa Ekdahl längtar efter att få odla

  23.03.20171Kultur och nöje
  Året var 1994 då låten Vem vet blev något av en landsplåga i Sverige och över en natt var Lisa Ekdahls namn på allas läppar. Det var många som förutspådde att karriären skulle ta ett snabbt slut men så gick det inte.
 • Aretha Franklin sjunger

  Aretha Franklin lägger av – efter 50 år på toppen!

  17.03.2017Kultur och nöje
  Inför sin nära förestående sjuttiofemårsdag har soulens okrönta drottning meddelat att hon drar sig tillbaka från offentligheten och ämnar sluta uppträda och turnera. En ny skiva utlovas ändå inom det närmaste halvåret.
 • Irina Milan vid ett piano.

  Irina Milan har sjungit på över 2000 låtar men hon var för blyg för The Beatles

  03.03.20172Kultur och nöje
  Enligt musikorganisationen Gramex har hon medverkat på 2283 inspelningar och är den kvinna som finns med på de flesta låtar som har spelats i Finland. Och även om den mest hektiska perioden inföll under 70-talet är hon idag fortfarande aktiv och kommer att ha en roll i musikalen Cats i Tammerfors i höst.
 • Thomas G:son som har haft över 40 bidrag till Melodifestivalen och skrev Euphoria för Loreen.

  Han är kung över Mello

  22.02.2017Kultur och nöje
  Som kompositör kan man kalla Thomas G:son för Kung Melodifestival. Sedan 1999 har han haft hela 47 låtar med i tävlingen. Också i år har han ett bidrag med i finalen. Men han startade karriären i ett heavy-band.
 • Sångerskan Adele tog storslam när musikbranschens Grammypriser delades ut i Los Angeles, USA den 12 februari 2017.

  Adele och Bowie största Grammyvinnarna

  13.02.2017Kultur och nöje
  Adele och David Bowie vann båda fem Grammypriser. Även årets gala drabbades av tekniska problem och missöden.
 • Niklas Nylund spelar gitarr i sin studio i Borgå.

  Musikens mångsysslare tror på det finlandssvenska

  09.02.2017Kultur och nöje
  Han är producent, musiker, arrangör, mixare och dessutom var han trummis i ett av de mest legendariska banden i Finland. För de flesta är Niklas Nylund gitarristen i Pappas Eget Band men i kulisserna har han varit en diversearbetare inom musiken.
 • Porträtt av Stan Getz med saxofon

  Stan Getz – geni eller buse?

  01.02.20172Kultur och nöje
  Ibland är det svårt att veta hur man skall förhålla sig till en artist vars privatliv inte tycks stämma överens med bilden av konstnärskapet. Stan Getz var en gudabenådad jazzsaxofonist men en usel familjefar. Han misshandlade hustru och barn och var en livslång alkoholist och drogmissbrukare.
 • Spice Girls står på scen och sjunger.

  Spice Girls uppmuntrade tjejerna att våga vara tuffa, sexiga och ta kontroll

  27.01.20171Kultur och nöje
  För 20 år sedan tog popfenomenet Spice Girls och hitlåten Wannabe världen med storm. Gruppen som visade sig bli det mest framgångsrika flickbandet genom tiderna, banade väg för en kultur där också tjejer fick ta för sig.
 • Dan Tigerstedt bakom mixerbordet i kontrollrummet.

  Tigerstedt har receptet på hitlåtar

  19.01.2017Kultur och nöje
  Dan Tigerstedt är en av de stora okända inom den finländska pop- och rockbranschen. Men faktum är att han från 1976 framåt har jobbat med närmare 500 inhemska skivproduktioner. Ibland som ljudtekniker, ibland som mixare men också som producent.
 • Janne Hansson i Atlantis studion som en gång i tiden hette Metronome.

  Abbas flygel väntar på ny ägare i en källare

  29.12.2016Kultur och nöje
  Precis som The Beatles gjorde Abbey Road studion känd för hela världen så vallfärdar turister nu till Metronome-studion i Stockholm. Allt sedan 1959 har den före detta biografen producerat både svenska och internationella hitlåtar som spelas än idag.
 • Manhattan Transfer på estraden i Montreux 2001. Fr.v.: Tim Hauser, Janis Siegel, Alan Paul och Cheryl Bentyne.

  Taxijobbet räddade Manhattan Transfer

  07.12.2016Kultur och nöje
  Låtar som Chanson d'Amour, Tuxedo Junction och Operator gjorde sånggruppen Manhattan Transfer världsberömd i mitten av sjuttiotalet. Men början av karriären gick inte på räls. Hade Tim Hauser inte blivit tvungen att köra taxi för att klara livhanken hade gruppen kanske aldrig slagit igenom.
 • Montage av tre bilder av Cher från olika årtionden

  Fågel Fenix i nätstrumpor – Cher på toppen i 50 år

  24.11.2016Kultur och nöje
  Under sin mer än femtio år långa karriär har Cher blivit känd för sin enastående förmåga att ständigt förnya sig och följa de musikaliska trenderna. Som spektakulär scendiva, modeikon och filmstjärna har hon blivit en symbol för den eviga ungdomen.
 • Den finländska schlagerkungen Danny fotograferad på Rivoli november 2016.

  Danny skulle ha varit värd något bättre

  17.11.20163Kultur och nöje
  Han är rent ut sagt förbannad på de lögner som skandalpressen skriver om honom och han har inte heller mycket övers för dagens talangjaktstävlingar. Men vid 74-års ålder håller schlager-ikonen Danny fortfarande full fart. Han är just nu aktuell med en ny bok, ny film och en turné.

Relaterade ämnen