Hoppa till huvudinnehåll

Fokus på

Titta & lyssna på Arenan

 • Två musiker i solnedgången

  Monica Eklund: Den finlandssvenska musiken - en form av kulturell incest?

  26.09.20171Kultur och nöje
  Den finlandssvenska kulturen är mitt hem och mitt jag. Finlandssvensk musik borde alltså också ha en självskriven plats i mitt hjärta. Ändå tenderar jag att välja bort den till förmån för musik från andra delar av världen. Varför?
 • Låttext som blivit censurerad.

  I dödskallarnas värld – musikcensur från kära mor till fuck you

  24.09.2017Kultur och nöje
  Idag har det nästan blivit ett självändamål att artister vill provocera med sina texter. För det mesta handlar det om sexuella anspelningar och ibland är det nästan som om de skulle tävla om att överträffa varandra i fräckhet. Samtidigt har censuren tagit sig märkvärdiga uttryck under årens lopp.
 • Häxjesus

  Peter Lüttge: Hur den finlandssvenska musiken hjälpte mig att bli finlandssvensk

  21.09.20177Kultur och nöje
  Assimilation sker först och främst via språket. Men också musiken kan ha en avgörandet betydelse. Att lyssna på finlandssvenska låtar kan mycket väl vara ett sätt att påskynda integrationen.
 • Richard Clayderman spelar på sin flygel

  Pianisten som älskas av diktatorer

  20.09.20173Kultur och nöje
  Musiken har ett egenvärde i sin skönhet. Men därtill har musiken använts för att tvinga eller leda oss till ett önskvärt beteende. Det har handlat om så vitt skilda syften som att få oss att känna trygghet i hissar, (där av namnet hissmusik) konsumera mera eller rentav få oss att strida tapprare.
 • Per Gessle

  Hitlåtar i 37 år men hur bra känner du till Per Gessle?

  21.08.20171Kultur och nöje
  Han är popkungen i Sverige. Med tre lyckade karriärer har han en CV som omfattar 37 år av hitlåtar. Men hur bra känner du till honom? Testa dina kunskaper här.
 • Roxette

  Gessle tyckte Roxette var ett idiotiskt namn

  10.08.20173Kultur och nöje
  Efter Gyllene Tider och en soloskiva så var Per Gessles karriär på dalande men den riktigt stora framgången stod och lurade bakom knuten. Och det blev en utbyteselev från USA som blev den sista nyckeln till världssuccén för Roxette. Men det var inte alltid så lätt för honom att få Marie Fredriksson med på noterna.
 • Per Gessle tillsammans med Gyllene Tider.

  Skolpsykologen befriade Gessle från armén

  02.08.20172Kultur och nöje
  Idag har han garaget fullt med lyxbilar och i sina bolag har han ett eget kapital på ca 300 miljoner kronor. Faktum är att han lär vara lika förmögen som Björn Ulveaus. Men det har inte alltid varit så. En tid fick han livnära sig som gatumusiker och leva på sin fru.
 • Per Gessle fotograferad framför gammal amerikansk bil.

  Per Gessle var kommunalt anställd trubadur och väckte folk ur koma

  26.07.2017Kultur och nöje
  Han är en musiknarkoman. Han har levt och andats musik sedan han var barn. Per Gessle är dessutom den enda artisten som har klarat av att hålla tre olika karriärer på gång samtidigt och han har lyckats med dem alla. I synnerhet om man ser på skivförsäljningen. Han startade med Gyllene Tider och då de gör sina comeback konserter så fyller de stora stadionarenor i bästa Springsteen stil.
 • Bild från Senatstorget i Helsingfors under finalen av ESC 2007

  ESC 2007 – när helvetet frös och det blev hett om öronen

  11.05.2017Kultur och nöje
  Efter Lordis seger i Aten stod det klart att Finland skulle få en möjlighet att arrangera tävlingen för första gången. Den 12 maj 2007 dundrade Charpentiers Te Deum ut från högtalarna i Arenan i Helsingfors och spänningen var stor.
 • 13-åriga Henrik Creutz år 1987 sminkad som Gene Simmons i Kiss framför Kiss-plansch

  Henrik är värvad av Kiss Army för livet

  05.05.2017Musik
  Åttiotalets Kiss hade tvättat bort sminket men via hitlåtar som Heavenś on fire och Tears are falling hittade en generation tonåringar det amerikanska bandet som redan då var veteraner i gamet. En värld av svartvit smink, blod, bomber, granater, konfetti och litet under bältet-humor satte sina spår för livet. Nu som förälder gäller det att lära nästa generation glädjebudskapet om världens hetaste band när de är i stan; KISS.
 • Kiss alla album med Paul Stanley live

  Rösta! Vilken är Kiss bästa skiva?

  25.04.20177Kultur och nöje
  Mellan 1973 och 2012 har Kiss sålt äver 100 miljoner skivor och i mängden finns klassiker, unplugged-skivor, fyra soloalbum, floppar, symfoniskivor, samlingar och liveskivor. Men vilket är bandets allra bästa album genom tiderna?
 • Lasse Grönroos med liveskivor på väggen

  Lasse Grönroos: Liveskivan är död!

  17.04.201713Musik
  Skakiga mobilvideor på YouTube och hafsigt brända turnésouvenirer på en cd eller minnessticka när du går ut ur hallen är förstås orsakerna till att den klassiska liveskivan inte längre är på tapeten. Men är det en bra eller en dålig sak, frågar sig Lasse Grönroos.
 • Fresk föreställande Jesus Kristus.

  Jesus inspirerar många musiker

  14.04.2017Vega
  Det sägs att rockmusiken är djävulens musik. Ändå har Jesus varit inspirationskällan för många artister och grunden till många odödliga låtar.
 • Niklas Rosström framför nybygge i Böle

  Niklas Rosström höll på att gå under med Popkalaset

  13.04.20171Kultur och nöje
  Han har en CV på åtta sidor som är fullspäckad med de största evenemangen som man arrangerat i Svenskfinland under de senaste 20 åren. Han umgås med Elvis Presleys sista sambo och då han besöker London bor han hos musiker som spelar med Robbie Williams och andra storheter. Niklas Rosström är en artistisk kameleont som är arrangör, producent, musiker, låtskrivare och artist.
 • Ami Aspelund dansar.

  Dagen då Ami Aspelund blev upptäckt

  24.03.20171Kultur och nöje
  Ami Aspelund var en glad amatör då hon 1972 lite motvilligt klev upp på scenen för att sjunga en sång med Dannys band. Då anade hon inte att det skulle bli startskottet för en lång och framgångsrik karriär i musikbranschen.
 • Lisa Ekdahl på väg på turné.

  Lisa Ekdahl längtar efter att få odla

  23.03.20171Kultur och nöje
  Året var 1994 då låten Vem vet blev något av en landsplåga i Sverige och över en natt var Lisa Ekdahls namn på allas läppar. Det var många som förutspådde att karriären skulle ta ett snabbt slut men så gick det inte.
 • Aretha Franklin sjunger

  Aretha Franklin lägger av – efter 50 år på toppen!

  17.03.2017Kultur och nöje
  Inför sin nära förestående sjuttiofemårsdag har soulens okrönta drottning meddelat att hon drar sig tillbaka från offentligheten och ämnar sluta uppträda och turnera. En ny skiva utlovas ändå inom det närmaste halvåret.
 • Irina Milan vid ett piano.

  Irina Milan har sjungit på över 2000 låtar men hon var för blyg för The Beatles

  03.03.20172Kultur och nöje
  Enligt musikorganisationen Gramex har hon medverkat på 2283 inspelningar och är den kvinna som finns med på de flesta låtar som har spelats i Finland. Och även om den mest hektiska perioden inföll under 70-talet är hon idag fortfarande aktiv och kommer att ha en roll i musikalen Cats i Tammerfors i höst.
 • Thomas G:son som har haft över 40 bidrag till Melodifestivalen och skrev Euphoria för Loreen.

  Han är kung över Mello

  22.02.2017Kultur och nöje
  Som kompositör kan man kalla Thomas G:son för Kung Melodifestival. Sedan 1999 har han haft hela 47 låtar med i tävlingen. Också i år har han ett bidrag med i finalen. Men han startade karriären i ett heavy-band.
 • Sångerskan Adele tog storslam när musikbranschens Grammypriser delades ut i Los Angeles, USA den 12 februari 2017.

  Adele och Bowie största Grammyvinnarna

  13.02.2017Kultur och nöje
  Adele och David Bowie vann båda fem Grammypriser. Även årets gala drabbades av tekniska problem och missöden.

Relaterade ämnen