Hoppa till huvudinnehåll

Fokus på

Titta & lyssna på Arenan

 • Ami Aspelund dansar.

  Dagen då Ami Aspelund blev upptäckt

  24.03.20171Kultur och nöje
  Ami Aspelund var en glad amatör då hon 1972 lite motvilligt klev upp på scenen för att sjunga en sång med Dannys band. Då anade hon inte att det skulle bli startskottet för en lång och framgångsrik karriär i musikbranschen.
 • Lisa Ekdahl på väg på turné.

  Lisa Ekdahl längtar efter att få odla

  23.03.20171Kultur och nöje
  Året var 1994 då låten Vem vet blev något av en landsplåga i Sverige och över en natt var Lisa Ekdahls namn på allas läppar. Det var många som förutspådde att karriären skulle ta ett snabbt slut men så gick det inte.
 • Aretha Franklin sjunger

  Aretha Franklin lägger av – efter 50 år på toppen!

  17.03.2017Kultur och nöje
  Inför sin nära förestående sjuttiofemårsdag har soulens okrönta drottning meddelat att hon drar sig tillbaka från offentligheten och ämnar sluta uppträda och turnera. En ny skiva utlovas ändå inom det närmaste halvåret.
 • Irina Milan vid ett piano.

  Irina Milan har sjungit på över 2000 låtar men hon var för blyg för The Beatles

  03.03.20172Kultur och nöje
  Enligt musikorganisationen Gramex har hon medverkat på 2283 inspelningar och är den kvinna som finns med på de flesta låtar som har spelats i Finland. Och även om den mest hektiska perioden inföll under 70-talet är hon idag fortfarande aktiv och kommer att ha en roll i musikalen Cats i Tammerfors i höst.
 • Thomas G:son som har haft över 40 bidrag till Melodifestivalen och skrev Euphoria för Loreen.

  Han är kung över Mello

  22.02.2017Kultur och nöje
  Som kompositör kan man kalla Thomas G:son för Kung Melodifestival. Sedan 1999 har han haft hela 47 låtar med i tävlingen. Också i år har han ett bidrag med i finalen. Men han startade karriären i ett heavy-band.
 • Sångerskan Adele tog storslam när musikbranschens Grammypriser delades ut i Los Angeles, USA den 12 februari 2017.

  Adele och Bowie största Grammyvinnarna

  13.02.2017Kultur och nöje
  Adele och David Bowie vann båda fem Grammypriser. Även årets gala drabbades av tekniska problem och missöden.
 • Niklas Nylund spelar gitarr i sin studio i Borgå.

  Musikens mångsysslare tror på det finlandssvenska

  09.02.2017Kultur och nöje
  Han är producent, musiker, arrangör, mixare och dessutom var han trummis i ett av de mest legendariska banden i Finland. För de flesta är Niklas Nylund gitarristen i Pappas Eget Band men i kulisserna har han varit en diversearbetare inom musiken.
 • Porträtt av Stan Getz med saxofon

  Stan Getz – geni eller buse?

  01.02.20172Kultur och nöje
  Ibland är det svårt att veta hur man skall förhålla sig till en artist vars privatliv inte tycks stämma överens med bilden av konstnärskapet. Stan Getz var en gudabenådad jazzsaxofonist men en usel familjefar. Han misshandlade hustru och barn och var en livslång alkoholist och drogmissbrukare.
 • Spice Girls står på scen och sjunger.

  Spice Girls uppmuntrade tjejerna att våga vara tuffa, sexiga och ta kontroll

  27.01.20171Kultur och nöje
  För 20 år sedan tog popfenomenet Spice Girls och hitlåten Wannabe världen med storm. Gruppen som visade sig bli det mest framgångsrika flickbandet genom tiderna, banade väg för en kultur där också tjejer fick ta för sig.
 • Dan Tigerstedt bakom mixerbordet i kontrollrummet.

  Tigerstedt har receptet på hitlåtar

  19.01.2017Kultur och nöje
  Dan Tigerstedt är en av de stora okända inom den finländska pop- och rockbranschen. Men faktum är att han från 1976 framåt har jobbat med närmare 500 inhemska skivproduktioner. Ibland som ljudtekniker, ibland som mixare men också som producent.
 • Janne Hansson i Atlantis studion som en gång i tiden hette Metronome.

  Abbas flygel väntar på ny ägare i en källare

  29.12.2016Kultur och nöje
  Precis som The Beatles gjorde Abbey Road studion känd för hela världen så vallfärdar turister nu till Metronome-studion i Stockholm. Allt sedan 1959 har den före detta biografen producerat både svenska och internationella hitlåtar som spelas än idag.
 • Manhattan Transfer på estraden i Montreux 2001. Fr.v.: Tim Hauser, Janis Siegel, Alan Paul och Cheryl Bentyne.

  Taxijobbet räddade Manhattan Transfer

  07.12.2016Kultur och nöje
  Låtar som Chanson d'Amour, Tuxedo Junction och Operator gjorde sånggruppen Manhattan Transfer världsberömd i mitten av sjuttiotalet. Men början av karriären gick inte på räls. Hade Tim Hauser inte blivit tvungen att köra taxi för att klara livhanken hade gruppen kanske aldrig slagit igenom.
 • Montage av tre bilder av Cher från olika årtionden

  Fågel Fenix i nätstrumpor – Cher på toppen i 50 år

  24.11.2016Kultur och nöje
  Under sin mer än femtio år långa karriär har Cher blivit känd för sin enastående förmåga att ständigt förnya sig och följa de musikaliska trenderna. Som spektakulär scendiva, modeikon och filmstjärna har hon blivit en symbol för den eviga ungdomen.
 • Den finländska schlagerkungen Danny fotograferad på Rivoli november 2016.

  Danny skulle ha varit värd något bättre

  17.11.20163Kultur och nöje
  Han är rent ut sagt förbannad på de lögner som skandalpressen skriver om honom och han har inte heller mycket övers för dagens talangjaktstävlingar. Men vid 74-års ålder håller schlager-ikonen Danny fortfarande full fart. Han är just nu aktuell med en ny bok, ny film och en turné.
 • Jean Michel Jarre inför konserten i Helsingfors den 31 oktober 2016.

  Jean Michel Jarre gav musikmaskinerna ett ansikte

  11.11.2016Kultur och nöje
  Han har samlat miljonpublik på sina mastodontiska konserter i Paris och Moskva och är en banbrytare inom den elektroniska musiken som idag nått sin uppskattning.
 • Kent pressbild

  Kent på väg in i graven

  24.10.2016Kultur och nöje
  De har vunnit allt man kan vinna om man spelar i ett band i Sverige. Nu har de bestämt att det får vara nog och efter 21 år och 14 album tar de farväl med en turné som landar i Finland på veckoslutet.
 • Art Garfunkel och Paul Simon på konsertestraden

  Producenten förstörde låten – Simon & Garfunkel blev stjärnor

  19.10.20162Kultur och nöje
  Paul Simon och Art Garfunkel slog igenom 1965 med sången The Sounds of Silence, men inte med den version de trodde sig ha spelat in. Producenten Tom Wilson lade i hemlighet till elgitarrer och trummor för att göra låten slagkraftigare - och gjorde den till en miljonsäljare.
 • Paul Simon och Art Garfunkel uppträder i Sydney 2009

  De bästa låtarna av Simon & Garfunkel - önska här!

  17.10.20162Kultur och nöje
  Både Paul Simon och Art Garfunkel har orsak att jubilera den här hösten - Simon fyllde 75 år 13.10 och Garfunkel uppnår samma ärevördiga ålder 5.11. Båda har satt djupa och bestående spår i populärmusikens historia, både som duo och som soloartister. På onsdag 19.10 kl.21.03-22.00 spelar Camilla Kivivuori och Henrik Svahn de mest önskade låtarna ur Simon & Garfunkels låtskatt.
 • Bob Dylan i Vietnam 2011

  Den musikaliskt oberäkneliga Bob Dylan

  13.10.2016Kultur och nöje
  Det verkar som om Sverige älskar Bob Dylan. År 2000 fick han mottaga det prestigefyllda Polarpriset och idag blev det Nobelpriset i litteratur. Jackpot för Robert Zimmerman.
 • Chuck Berry med sin trogna följeslagare en Gibson.

  Chuck Berry - en av musikhistoriens stora förbrytare

  12.10.2016Kultur och nöje
  Hans karriär är kantad av skandaler. Han förändrade det amerikanska samhället med sin musik men sjöng också om brudar och bilar. Nu fyller mannen som uppfann gitarren i rockmusiken 90 år och han vägrar slutar turnéra.

Relaterade ämnen