Hoppa till huvudinnehåll

Från jord till bord

Titta & lyssna på Arenan

  • Får på bete

    Lamm - milt i smaken och i hjärtat

    17.06.20164Strömsö
    Gräset är högt, det surrar i luften av flugor och sländor. Luften står alldeles stilla och det doftar högsommar i hagen. Rasslet från ämbaret med foder får lammen att bräka i kör. På tackans signal rusar flocken i samlad tropp mot det välbekanta ljudet.
  • Signalkräfta på träbord.

    Kräfta - tio ben och stor stjärt

    26.05.20162Strömsö
    När sommarkvällarna blir mörkare kommer kräftorna. Vi ror ut när månskenet glittrar på den spegelblanka ytan. Mjärdarna fylls med bete och sänks försiktigt ner till botten. Imorgon skall sensommarens röda delikatess avnjutas tillsammans med rostat bröd, dill och snaps på den traditionella kräftskivan.
  • Kokta flodkräftor

    Halstrade kräftor med fänkålssallad

    26.05.2016Recept
    Filip Langhoffs snabbrätt med lätt kokta och halstrade kräftor tillsammans med syrlig majonnäs och fånkål.
  • Klar kräftsoppa

    Soppa på kräftor

    26.05.2016Recept
    Filip Langhoff tar vara på kräftskalen från gårdagens skiva och lagar en soppa med smak av tomat, fänkål och vitt vin.
  • Arroz caldoso och örtsnaps

    Arroz caldoso - ris i buljong på kräfta

    26.05.2016Recept
    Arroz caldoso är en typisk spansk rätt som påminner om en våt risotto. Den serveras ofta med skaldjur. Filip Langhoff lagar sin nordiska version med kräftor.
  • Kokta kräftor med majonnäs och bröd, dill och fånkålskokta potatisar

    Kokta kräftor med majonnäs och potatis

    26.05.2016Recept
    Filip Langhoffs lätta mellanmål på kokt kräfta. Här ger spansk körvel toner av anis och lakrits, medan majonnäsen ger kyla och syrlighet.
  • Äpplen i korg.

    Äpple - allt annat än förbjuden frukt

    19.05.20161Strömsö
    Korridoren av träd verkar aldrig ta slut. Så långt ögat kan se bågnar grenarna av äpplen i röda, gröna och gräddgula färger. När man plockar ett faller några andra till marken och korgen fylls i ett nafs. Pressen från musteriet hörs på avstånd, men de här apelfrukterna skall bli äppelpaj till eftermiddagskaffet.
  • Äppel och charkuterier

    Äppel och charkuterier

    17.05.2016Recept
    Filip Langhoffs tilltugg där fruktens syrlighet bryter med fettet från charkuterierna. Skivade äpplen med syltade senapsfrön och äppelbitar kokta i söt äppelvinäger.
  • Grissida med äpple

    Äppel och glaserad gris

    17.05.2016Recept
    Filip Langhoffs ugnsstekta grissida är glaserad med äppelblomssirap och serveras med nykål och äpplen. Påbörja rimning föregående dag, det övriga lagas som litet finare husmanskost.
  • Tilslørte bondepiker i serveringsskålar

    Tilslørte bondepiker - äpplen med havreflingor och crème crue

    17.05.2016Recept
    Tilslørte bondepiker är en norsk efterrätt med äppelsylt, brynta, söta brödsmulor och vispgrädde. Filips version är något mer raffinerad med havreflingor och syrad grädde. Svenskarna lagar en motsvarande rätt som kallas änglamat.
  • Äpple med lakritssås och karamelliserade havreflingor

    Äppel med lakritssås och karamelliserat havre

    17.05.2016Recept
    Filips Langhoffs kokta äpplen med lakritssås och karamelliserat havre är en efterrätt med snudd på fine dining, där nivån för njutning har höjts med flere smakenheter.
  • Nyfällda gräsänder

    Gräsand - fet favorit bland sjöfåglar

    11.05.201610Strömsö
    Kamouflerad från topp till tå sitter jägaren i vassen och ber om största möjliga tystnad. Retrivern som ligger vid hans fötter spanar uppåt och följer med minsta rörelse. När skotten avfyras rör sig öronen en aning. När signalen kommer försvinner hunden blixtsnabbt ut i vattnet och hämtar den feta draken. Det går en svag höstbris över fjärden morgonen när jakten på gräsand inleds.
  • Stekta andhjärtan med lök och granskott.

    Stekt gräsandshjärta

    11.05.2016Recept
    Rimmat och stekt hjärta är en riktig delikatess vare sig det är fråga om sjöfågel eller större vilt. Med varsam hantering är stekt andhjärta lika gott som bättre styckningsdelar, t ex inre filé.
  • Stekt andbröst, rilette på andlår, inlagda gurkor och morötter.

    Rilette på gräsand

    11.05.2016Recept
    Rillette eller rillettes är kött som kokats i fett, finfördelats och kryddats. Denna paté introducerades i det franska köket på medeltiden. Filip Langhoffs rilette är tidsdryg, men en mycket fin sidorätt på en tallrik med stekt andbröst.
  • Stekt gräsand med rovor

    Stekt gräsand med rovor

    11.05.2016Recept
    Filip Langhoff snabbrätt på stekt gräsand med rovor, syrliga vinbär, crème fraiche och sockerlag med gransmak.
  • Helstekt gräsand med konjakssås och palsternackor

    Helstekt gräsand med konjakssås och palsternackor

    11.05.2016Recept
    Filip Langhoffs helstekta gräsand med konjakssås och palsternackor, där såsen görs på skrovet och smaksätts med konjak, vitt vin, enbär och grädde.
  • En massa kantareller.

    Kantarellen - skogens guld och snapsglas

    03.05.2016Strömsö
    Den lyser klar och gul mellan löven som fallit från de omgivande träden i skogsdungen, den som ingen annan vet om. Favoritplatsen är hemlig för alla andra utom släktens medlemmar och skogens invånare. Kantarellen kallas skogens guld och det är med respekt men stor iver vi plockar den med oss hem.
  • Kantarell och knäckebröd

    Kantarellknäckebröd med trattkantarellmajonnäs

    03.05.2016Recept
    En läcker munsbit med trattkantarell på kantarell. Den här snabbrätten på speltknäckebröd är utmärkt som mellanmål eller när grannen bjuder i sig på kaffe.
  • Kantarellrisotto

    Kantarellrisotto

    03.05.2016Recept
    Risotto hör till de klassiska, italienska rätterna som skall vara krämig och fyllig. I Filip Langhoffs recept är den dessutom kronad med umami och den läckraste skogssvamp.
  • Inlagda kantareller på bröd

    Inlagda kantareller på bröd

    03.05.2016Recept
    Svampar är inte bara goda som färska och stekta i smör, utan också som inlagda. Här är Filip Langhoffs rekommendation på kantareller i salt- och sockerlag.

Relaterade ämnen