Hoppa till huvudinnehåll

Från jord till bord

Titta & lyssna på Arenan

 • Får på bete

  Lamm - milt i smaken och i hjärtat

  17.06.20164Strömsö
  Gräset är högt, det surrar i luften av flugor och sländor. Luften står alldeles stilla och det doftar högsommar i hagen. Rasslet från ämbaret med foder får lammen att bräka i kör. På tackans signal rusar flocken i samlad tropp mot det välbekanta ljudet.
 • Signalkräfta på träbord.

  Kräfta - tio ben och stor stjärt

  26.05.20162Strömsö
  När sommarkvällarna blir mörkare kommer kräftorna. Vi ror ut när månskenet glittrar på den spegelblanka ytan. Mjärdarna fylls med bete och sänks försiktigt ner till botten. Imorgon skall sensommarens röda delikatess avnjutas tillsammans med rostat bröd, dill och snaps på den traditionella kräftskivan.
 • Kokta flodkräftor

  Halstrade kräftor med fänkålssallad

  26.05.2016Recept
  Filip Langhoffs snabbrätt med lätt kokta och halstrade kräftor tillsammans med syrlig majonnäs och fånkål.
 • Klar kräftsoppa

  Soppa på kräftor

  26.05.2016Recept
  Filip Langhoff tar vara på kräftskalen från gårdagens skiva och lagar en soppa med smak av tomat, fänkål och vitt vin.
 • Arroz caldoso och örtsnaps

  Arroz caldoso - ris i buljong på kräfta

  26.05.2016Recept
  Arroz caldoso är en typisk spansk rätt som påminner om en våt risotto. Den serveras ofta med skaldjur. Filip Langhoff lagar sin nordiska version med kräftor.
 • Kokta kräftor med majonnäs och bröd, dill och fånkålskokta potatisar

  Kokta kräftor med majonnäs och potatis

  26.05.2016Recept
  Filip Langhoffs lätta mellanmål på kokt kräfta. Här ger spansk körvel toner av anis och lakrits, medan majonnäsen ger kyla och syrlighet.
 • Äpplen i korg.

  Äpple - allt annat än förbjuden frukt

  19.05.20161Strömsö
  Korridoren av träd verkar aldrig ta slut. Så långt ögat kan se bågnar grenarna av äpplen i röda, gröna och gräddgula färger. När man plockar ett faller några andra till marken och korgen fylls i ett nafs. Pressen från musteriet hörs på avstånd, men de här apelfrukterna skall bli äppelpaj till eftermiddagskaffet.
 • Äppel och charkuterier

  Äppel och charkuterier

  17.05.2016Recept
  Filip Langhoffs tilltugg där fruktens syrlighet bryter med fettet från charkuterierna. Skivade äpplen med syltade senapsfrön och äppelbitar kokta i söt äppelvinäger.
 • Grissida med äpple

  Äppel och glaserad gris

  17.05.2016Recept
  Filip Langhoffs ugnsstekta grissida är glaserad med äppelblomssirap och serveras med nykål och äpplen. Påbörja rimning föregående dag, det övriga lagas som litet finare husmanskost.
 • Tilslørte bondepiker i serveringsskålar

  Tilslørte bondepiker - äpplen med havreflingor och crème crue

  17.05.2016Recept
  Tilslørte bondepiker är en norsk efterrätt med äppelsylt, brynta, söta brödsmulor och vispgrädde. Filips version är något mer raffinerad med havreflingor och syrad grädde. Svenskarna lagar en motsvarande rätt som kallas änglamat.
 • Äpple med lakritssås och karamelliserade havreflingor

  Äppel med lakritssås och karamelliserat havre

  17.05.2016Recept
  Filips Langhoffs kokta äpplen med lakritssås och karamelliserat havre är en efterrätt med snudd på fine dining, där nivån för njutning har höjts med flere smakenheter.
 • Nyfällda gräsänder

  Gräsand - fet favorit bland sjöfåglar

  11.05.201610Strömsö
  Kamouflerad från topp till tå sitter jägaren i vassen och ber om största möjliga tystnad. Retrivern som ligger vid hans fötter spanar uppåt och följer med minsta rörelse. När skotten avfyras rör sig öronen en aning. När signalen kommer försvinner hunden blixtsnabbt ut i vattnet och hämtar den feta draken. Det går en svag höstbris över fjärden morgonen när jakten på gräsand inleds.
 • Stekta andhjärtan med lök och granskott.

  Stekt gräsandshjärta

  11.05.2016Recept
  Rimmat och stekt hjärta är en riktig delikatess vare sig det är fråga om sjöfågel eller större vilt. Med varsam hantering är stekt andhjärta lika gott som bättre styckningsdelar, t ex inre filé.
 • Stekt andbröst, rilette på andlår, inlagda gurkor och morötter.

  Rilette på gräsand

  11.05.2016Recept
  Rillette eller rillettes är kött som kokats i fett, finfördelats och kryddats. Denna paté introducerades i det franska köket på medeltiden. Filip Langhoffs rilette är tidsdryg, men en mycket fin sidorätt på en tallrik med stekt andbröst.
 • Stekt gräsand med rovor

  Stekt gräsand med rovor

  11.05.2016Recept
  Filip Langhoff snabbrätt på stekt gräsand med rovor, syrliga vinbär, crème fraiche och sockerlag med gransmak.
 • Helstekt gräsand med konjakssås och palsternackor

  Helstekt gräsand med konjakssås och palsternackor

  11.05.2016Recept
  Filip Langhoffs helstekta gräsand med konjakssås och palsternackor, där såsen görs på skrovet och smaksätts med konjak, vitt vin, enbär och grädde.
 • En massa kantareller.

  Kantarellen - skogens guld och snapsglas

  03.05.2016Strömsö
  Den lyser klar och gul mellan löven som fallit från de omgivande träden i skogsdungen, den som ingen annan vet om. Favoritplatsen är hemlig för alla andra utom släktens medlemmar och skogens invånare. Kantarellen kallas skogens guld och det är med respekt men stor iver vi plockar den med oss hem.
 • Kantarell och knäckebröd

  Kantarellknäckebröd med trattkantarellmajonnäs

  03.05.2016Recept
  En läcker munsbit med trattkantarell på kantarell. Den här snabbrätten på speltknäckebröd är utmärkt som mellanmål eller när grannen bjuder i sig på kaffe.
 • Kantarellrisotto

  Kantarellrisotto

  03.05.2016Recept
  Risotto hör till de klassiska, italienska rätterna som skall vara krämig och fyllig. I Filip Langhoffs recept är den dessutom kronad med umami och den läckraste skogssvamp.
 • Inlagda kantareller på bröd

  Inlagda kantareller på bröd

  03.05.2016Recept
  Svampar är inte bara goda som färska och stekta i smör, utan också som inlagda. Här är Filip Langhoffs rekommendation på kantareller i salt- och sockerlag.

Relaterade ämnen