Hoppa till huvudinnehåll

Gårdshuset på Strömsö

Titta & lyssna på Arenan

 • Ugnen är klar och Susanna, Jim och Johan gör diskuterar det färdiga växthusprojektet

  Växthuset: Invigning och inredning

  27.02.2014Strömsö
  Vårt växthus är klart. Det tog oss ungefär ett halvår att komma så här långt. Då vi började i april fanns här inget annat än ett gammalt, förfallet utedass – allt platsen hade av värde var potential.
 • Jim och Johan hissar lyktor.

  Växthuset: Lyktor

  20.02.20141Strömsö
  Åtta fönster blir två stora lyktor som skall hänga permanent uppe under taket i växthuset. Med hjälp av block och rep hissar Jim, Johan och Susanna upp lyktorna och fäster dem i taket med kättingar.
 • Alla tre på växthusets plåttak

  Växthuset: Plåttaket

  03.02.2014Bygga och bo
  Träpanel och fönster på väggarna och ett tak av glas och plåt, det är så vårt växthus ser ut. Glas blev det självklara valet för den genomskinliga delen av huset. Den bakre delen av taket gav oss lite huvudbry, vi ville ha den täckt men alternativen var många. Efter en utflykt till Kristinestad och en taktittning från Rådhusets torn bestämde vi oss för falsad plåt.
 • Dekorativa låsmekanismer på växthuset

  Växthuset: Detaljer, dörrar och dekorationer

  29.01.20141Bygga och bo
  Växthusets dörrar görs även de av glas, men för att varken människor eller djur ska göra sig illa, läggs armeringsjärn som ett slags galler för glaset. Dörrlåsen a la Jim och Johan, är innovativa och dekorativa uppfinningar som både är roliga att se och använda.
 • Jim och Johan sätter upp fönster

  Växthuset: Fönster och glas

  23.01.20141Bygga och bo
  Nu ska 24 återvunna glas hitta sin plats i växthusbygget. En del används i sin helhet, medan resten måste skäras om. Här börjar tidspressen visa sig, men när arbetsrytmen och några viktiga beslut gjorts, flyter arbetet som en dans.
 • Jim och Johan spikar fästen för fasadbräder.

  Växthuset: Konstruktion 2

  16.01.2014Bygga och bo
  I den här artikeln får växthusets stomme sin takstol och fasadbräderna spikas fast. Takstolen målas i en nästan svart tjärbaserad färg, fasaden får en brun färg kallad grön umbra.
 • Växthuset är byggt av olika material.

  Växthuset: Materialen

  09.01.20141Bygga och bo
  När växthuset på Strömsö skulle byggas stod Jim, Johan och Susanna inför valet av material. Det blev en kombination av trä, glas, och metall. Läs här hur de tänkte om materialen.
 • Växthuset på Strömsö / foto: Amanda Bieber

  Växthuset: Planering

  08.01.2014Bygga och bo
  Oberoende av om byggnaden är liten eller stor kan man med fördel utgå från arkitekturens hörnstenar: Estetik, Funktion och Hållbarhet. Alla tre skall beaktas för att man skall kunna åstadkomma en gedigen byggnad. Här är några tankar om hur vi tänkte när vi planerade ett växthus på Strömsö.
 • Växthusets konstruktion reses.

  Växthuset: Konstruktion

  08.01.2014Bygga och bo
  Den här artikeln handlar om växthusets konstruktion, d v s hur Jim, Johan och Susanna bygger och reser moduler till stommen.
 • Lektor Jenni Reuter vid Aalto-universitetet

  Arkitekterna på Gårdshuset

  02.01.2014Bygga och bo
  Här kan du följa med de tre arkitekterna som medverkar i Gårdshusets andra säsong. Det handlar om kontakten till byggnaden och hemmet, ljud och ljus, dofter och aktiviteter.
 • Familjen Mickelsson/Kaas i Malax

  Familjerna på Gårdshuset

  02.01.2014Bygga och bo
  Här kan du följa med de fyra familjerna som medverkar i Gårdshusets andra säsong. Det handlar om inredning, arbetsfördelning och drömmar i Strömfors, Malax, Pargas och Närpes.
 • Pålar och syll för växthusets grund.

  Växthuset: Grunden och golvet

  30.12.2013Bygga och bo
  Säsongen 2013-2014 bygger Johan, Jim och Susanna ett växthus på Strömsö. Här hittar du klipp och funderingar kring grunden och golvet, d v s pålning, syllning och betongplattor.
 • Jim och Johan vandrar i Kristinestad

  Kristinestad & Kopiering

  27.11.2011Bygga och bo
  Gårdshuset besöker Kristinestad och tittar på olika objekt där man använt sig av kopiering av olika slag. Kopiering kan ibland ha en negativ klang, men vi skall försöka se kopiering ur ett positivt perspektiv.
 • Gårdshuset - bygger trappa

  27.11.2011Bygga och bo
  Gårdshuset bygger en trappa framför nya öppningen mot ”Liderbackan”. Vi gör en enkel trappa av flatjärn och trälister.
 • Värmekamera

  27.11.2011Bygga och bo
  Gårdshuset tar reda på hur en värmekamera fungerar. Det bästa och synligaste resultatet får man då temperaturskillnaden är stor.
 • Konditionsgranskning

  20.11.2011Bygga och bo
  En vanlig uppfattning är att ett 1980-tals hus är relativt nytt trots att det faktiskt är drygt 30 år gammalt. Under en så lång tid hinner det hända en hel del.
 • Mura kakelugn och eldningstips

  20.11.2011Bygga och bo
  I ett hörn i det stora egnahemshuset står en handslagen kakelugn från den senare hälften av 1800-talet. Huset i Vassor bebos av Susann Rabb och Juha Tuorila.
 • Gårdshuset - hanterar ved

  20.11.2011Bygga och bo
  Gårdshuset kör ihop ved, hanterar ved och pratar ved. När man håller på med ved är det viktigt att man har lång framförhållning och hanterar den rätt.
 • Volymhus

  13.11.2011Bygga och bo
  Gårdshuset besöker en husfabrik i Vörå som tillverkar både elementhus och volymhus. .
 • Gårdshuset - bygger rökugn

  13.11.2011Bygga och bo
  Gårdshuset bygger en enkel rökugn av en vanlig plåttunna. Sedan röker de abborre i den.

Redaktörer

Relaterade ämnen

Söndagar kl. 17.25 i Yle Fem, med repris måndagar kl. 22.00.
stromso@yle.fi