Hoppa till huvudinnehåll

Himlaliv

Titta & lyssna på Arenan

 • Guy Kronqvist skrattar

  Guy Kronqvist, blyg och tillbakadragen - ändå ville han bli präst

  10.12.2017Tro
  Guy Kronqvist ser sig som en blyg, tillbakadragen typ, som inte vill besvära andra. Begreppet introvert kan passa på mig, säger han. Jag har mindervärdeskänslor och säkert också en slags känslighet ibland.
 • Roger Rönnberg gäst i Himlaliv

  Roger Rönnberg: "Prostatacancern förde mig och min fru närmare - blev inte slutet på sexlivet"

  03.12.2017Tro
  Roger Rönnberg som är kyrkoherde i Esbo, berättar om livet, tilliten och sexualiteten efter sin prostataoperation.
 • Matti Aspvik

  Matti Aspvik tvivlade: "Var det faktiskt Gud jag hade älskat? Eller bara min publik?"

  26.11.20171Tro
  En mörk tid i Matti Aspviks liv vågade han knappt gå ut till postlådan. Byggföretaget gick brant neråt och räkningarna strömmade in.
 • Nadja Kronqvist och Nathalie Lassila sitter och pratar

  Systrarna växte upp utan mamma: "Vi förstod inte varför hon plötsligt försvann"

  12.11.2017Tro
  Idag vet systrarna Nadja Kronqvist och Nathalie Lassila att deras mamma inte var nykter då de var små. Men då kunde de inte förstå varför hon plötsligt lämnade dem och varför hon kändes så otrygg då de fick träffa henne. Systrarna växte upp med sin pappa och vykorten de fick av mamman till födelsedag och jul hängde de upp på sovrumsdörren. De blev långsamt fler och fler.
 • Terese Norrvik, gäst i Himlaliv

  Terese Norrviks helomvändning i livet

  05.11.20171Tro
  Terese Norrviks hälsa fick henne att tänka om. Från att ha varit pionjär och systemplanerare på Nokia grundade hon en tygbutik. Nu studerar hon teologi.
 • Johan Fagerudd, skådespelare

  Himlaliv: Johan Fagerudd och Luther.

  30.10.2017Tro
  Varför är Luther så arg? Skådespelaren Johan Fagerudd har grävt i historia och ger sin tolkning i monologen Luther i enrum.
 • Patricia Östman gäst i Himlaliv

  Himlaliv: Gud, är det ok om jag byter kön och andra delikata frågor

  21.10.2017Tro
  Första gäst i höstens Himlaliv är Birgitta Udd, koordinator på retreatgården Snoan. I den tysta retreaten är det tystnaden som är ens vän och fiende.
 • Roland Grankulla.

  Roland väntar på att någon skulle hälsa på - "Varför är jag så ensam?"

  30.12.201615Tro
  Även om Roland Grankulla har många släktingar och vänner känner han sig ensam nästan varje dag. Bilarna susar förbi hans lägenhet i Larsmo och det är sällan någon stannar och sticker sig in. Många säger att de tänker komma.
 • Seija Henriksson.

  Att hitta det friska

  09.12.2016Tro
  Seija Henrikssons barndom präglades av otrygghet och en känsla av skam. Först i vuxen ålder kunde hon möta de obesvarade frågorna och hitta sitt eget jag.
 • Ann-Sofi Storbacka

  Acceptera att det är som det är

  02.12.20161Tro
  Min yngre gravt förståndshandikappade dotter har lärt mej att ta dagen som den kommer, inte kämpa emot det som är omöjligt att kämpa emot. Att lära sej acceptera att det är som det är! Det här säger Ann-Sofi Storbacka, präst, maka, mamma, familjeterapeut. Det är en styrka att inte ha en "normal" familj. Att mänskor vet att jag arbetarockså med svårare saker som det är svårt att behärska, kontrollera.
 • Porträttbild på May Wikström

  En kvinna med makt

  24.11.2016Tro
  May Wikström är en kvinna med makt. Hon är vd för bokförlaget Fontana Media och chefredaktör på Kyrkpressen som förlaget ger ut. Hon är en kyrklig påverkare av rang och inte rädd för att sticka ut hakan om det behövs.
 • Håkan Streng vilar på stranden

  "Hjälp, vad har jag gjort?"

  19.11.2016Tro
  I fyra år var han kär och galen. Men sen kom smällen. Vad hade han gjort? Och vem hade fått lida för hans val i livet? Håkan Streng som alltid talat för familjevärden hade plötsligt gått över sina egna gränser. Varit otrogen, lämnat sin familj, smugit sig in i en annan familj och fått en stark relation med en gift kvinna.
 • wivan kamb ler

  "Jag har ljugit för mig själv"

  04.11.20164Tro
  Wivan Kamb bor på åttonde våningen, i centrum av Jakobstad. Med den perfekta utsikten över stadskärnan har hon äntligen fått tid att tänka tillbaka på allt som hänt där nere. Roliga saker, men också saker hon förträngt. Som tiden på barnhemmet, äktenskapet med den våldsamma alkoholisten och sonen Pontus som är uteliggare idag.
 • Porträttbild på Henry Marjamäki

  Han har begravt över 1000 människor

  29.10.20161Tro
  Henry Marjamäki har varit begravningsentreprenör i 40 år. Han har varit med och begravt över 1000 människor.
 • Helena Rönnberg

  12 steg till ett sundare liv

  22.10.2016Tro
  Teologen Helena Rönnbergs liv var styrt av prestation och moralregler. Med hjälp av 12-stegs programmet hittade hon en kärleksfull Gud och en sundare inställning till sig själv. 12-stegsprogrammets syfte är att ge redskap för konsten att leva och en väg till befriande andlighet.
 • Per Henric Amadeus Schmidt

  Präst - scout - frimurare

  15.10.2016Tro
  Per Henric Amadeus Schmidt är pensionerad kyrkoherde från Pargas. Men att han som varken gått i söndagsskola eller skriftskola skulle börja läsa teologi och låta prästviga sig var ingen självklarhet. Vägen gick från tvivel och frågor till tro och övertygelse. Idag ångrar han inte det val han gjorde.
 • Bo-Sanfrid Höglund

  Planet har störtat!

  08.10.20161Yle Fem
  Den 3 januari 1961 startade Aeros flygplan från Kronoby med destination Vasa. En halv timme senare störtade planet i Kvevlax. Alla ombord, 22 passagerare och tre besättningsmän, göt en ögonblicklig död. Vid obduktionen konstaterades att flygkaptenen hade 2 promille alkohol i blodet. Bland passagerarna fanns Bo-Sanfrid Höglunds pappa.
 • Sissel Lund-Stenbäck talar om Gud som kärlek, om betydelsen av helighet och en själ som mognar.

  Under livsresan mognar själen

  03.10.2016Tro
  Som fru till en tidigare minister har Sissel Lund-Stenbäck skakat hand med kungligheter och samhällspåverkare. Bakom fasaden finns ändå mycket mer. En livsresa kantad av utlandsvistelser, gudsbrottningar och helighetslängtan.
 • Sven och Sola Mäenpää sitter i husbilen

  "Laestadianismen binder ihop oss"

  27.12.20157Tro
  För fem år sedan gick laestadianerna i Jakobstads Fridsförening igenom en omtumlande period. Det kom fram att deras predikant varit pedofil i många år och deras andliga hem, Skutnäs Bönehus, syntes på många löpsedlar under svarta rubriker.
 • maria sten vid kyrkostyrelsen

  Vid övergrepp drabbas många

  07.12.2015Tro
  Efter att de sexuella övergreppen i en församling i Esbo på 70- och 80-talet kom ut i offentligheten har församlingsarbetarna efterlyst praktiska beteenderegler. Barn ska känna sig trygga i församlingen, säger Maria Sten vid Kyrkostyrelsen.