Hoppa till huvudinnehåll

Kallt och vått

 • Tom Nylund och Veikka Gustafsson i paddlingsäventyret.

  Kallt och vått: Paddlingsäventyret

  06.12.2014Yle Fem
  Jag har många bekanta som är engagerade i Finlands Fyrsällskap. De arbetar med att restaurera och i största allmänhet se till att finlands fyrar är i gott skick.
 • Tom Nylund paraglider.

  Kallt och vått: Paraglidingäventyret

  29.11.2014Yle Fem
  Det är säkert många som har drömt om att själva kunna flyga. En del har gått så långt att de skaffat sig en flyglicens. Men de flesta människors drömmar om att, likt en fågel, sväva i det blå stannar vid det.
 • Tom Nylund harpunfiskar på Island.

  Kallt och vått: Harpunfiskeäventyret

  22.11.20143Yle Fem
  En harpun är ett vapen som ger många associationer. Många föreställer sig den stora harpunen som satt i fören på de ångdrivna valfiskebåtarna, monterad på en kraftig svängande lavett och fast i ett tjockt hamprep.
 • Tom Nylund på Island för Grottäventyret.

  Kallt och vått: Grottäventyret

  15.11.2014Yle Fem
  Många av mina inlägg skulle kunna vara skrivna av Jules Verne, även det här. Det är väl givet att jag har läst en hel del Jules Verne. En av mina favoritböcker är till jordens medelpunkt.
 • Tom Nylund fridyker vid Silfra på Island,

  Kallt och vått: Fridykningsäventyret

  08.11.2014Yle Fem
  Jag läste på YLEs vetenskapsnyheter om en fisk som är en förfader till oss. Den börjar sitt liv som yngel med gälar. Då den blivit vuxen andas den med lungor. Hur otroligt är inte det?
 • Fiske i Lofoten.

  Kallt och vått: Fiskeäventyret

  01.11.2014Yle Fem
  Att vara fiskare är att dra företagande till sin spets. Först av allt måste du investera i all utrustning. En båt är inte billig, näten kostar mycket och de slits fruktansvärt fort.
 • Isklättrinsäventeryret med Tom Nylund snart vid målet

  Kallt och vått: Isklättringsäventyret

  25.10.2014Kultur och nöje
  Klättring är en sport som är trevlig att utöva i Finland. Vi har en otroligt bra berggrund och därför också bra klippor. De är kanske inte lika höga som klipporna i södra Europa men bra är de trots allt.
 • Tom Nylund med hundar på Grönland.

  Kallt och vått: Hundspannsäventyret

  18.10.2014Kultur och nöje
  I arktiska förhållanden hittar vi ett av de bästa exemplen på Darwins evolutionslära. De djuren som inte har kunnat anpassa sig har oundvikligt dött ut.
 • Tom Nylund på Grönland

  Kallt och vått: Glaciäräventyret

  11.10.2014Yle Fem
  Varför fascineras vi av glaciärer? Som finländare är det exotiskt att besöka en glaciär. Vi har ju inte så många andra glaciärer än de inne i frysboxen, att stoltsera med.
 • Tom Nylund tar sig till Pyhä för att testa att åka offpist för första gången och åker in i skogen.

  Kallt och vått: Offpistäventyret

  04.10.2014Kultur och nöje
  Tom Nylund är en storkonsument av skid- och snowboardfilmer. Folk som gör dem kan sin sak. Åkarna dammar på i puder för kung och fosterland, musiken är medryckande och kameramännen får allt att se bra ut.
 • Tom Tom lär sig göra en igloo för att han sedan skall kunna skida ut i fjället och övernatta utan tält.

  Kallt och vått: Iglooäventyret

  27.09.2014Kultur och nöje
  Vinteräventyr är tyngre än sommaräventyr. Utrustning tar mer plats och väger mer. Mitt vintertält, till exempel, väger fyra och ett halvt kilo medan det vindskydd som jag använder på sommaren bara väger knappt ett kilo.
 • Kallt och vått

  Kallt och vått: Skidäventyret

  20.09.20141Yle Fem
  Fjällmiljön är majestätisk och får skidturen att kännas som ett stort äventyr. Samtidigt är miljön också farlig, så det gäller att vara försiktig.
 • Tom Nylund tillsammans med en renskötare som tävlar och har kamera på hjälmen

  Kallt och vått: Renraceäventyret

  13.09.2014Titta och lyssna
  I Finland har vi inte många cowboyer. Nu menar jag inte gubbar som går med stetsonhatt och jeans och sysslar med linedance på torsdagskvällar, utan riktiga cowboyer med boskap. Det närmaste vi kommer i Finland är renskötare.
 • Kallt och vått

  Ett äventyrsprogram så som det skall se ut

  05.09.2014Titta och lyssna
  I programserien Kallt och vått åker Tom Nylund till flera platser i Norden och till Grönland i jakt på kalla och våta äventyr. Det utlovas strapatser, storslagen natur, oförglömliga upplevelser och väder som inte alltid visar sig från sin bästa sida. Ett äventyrsprogram så som det skall se ut.
 • Kallt och Vått - Tom Nylund

  Hellre Kallt & vått än varmt och skönt

  31.01.2014Titta och lyssna
  Tom Nylund är en mediepersonlighet och äventyrare som trivs bäst i kallt väder och lite våtare före. Hans äventyr har fört honom runt omkring Norden på skidor, till fots och i kajak. Nästa höst ska Tom resa på nya äventyr i Norden i tv-programmet Kallt & vått där han utsätter sig för extrema väder och situationer.