Hoppa till huvudinnehåll

Kollektivet

 • Okänd soldat, regi Edvin Laine

  Okänd soldat - kända krig

  05.12.2014Kultur och nöje
  År 2000 lades grunden för tv-traditionen att självständighetsfirandet till ära visa "Okänd Soldat". Klassikern som präglat generationer av åskådare och filmskapare. Och snart sextio år efter Edvin Laines skildring visar krigsfilmsgenren inga tecken på utmattning. Tvärtom.
 • Foto från Dibbuk - mellan två världar

  Mellan två världar

  03.12.2014Recensioner
  I föreningen Idishe vorts uppsättning av Dibbuk – mellan två världar möter det västerländska kärleksdramat den judiska berättartraditionen och resultatet är en suggestiv melodram med ockulta inslag.
 • Petter Sandelin och Mathias Nystrand åker karusell i Tuuri

  Inga köp i Tuuri

  28.11.2014Kultur och nöje
  Idag firar vi Köp inget-dagen. Följ med på en konsumtionskritisk roadtrip till Tuuri. Att göra den här resan är ungefär lika logiskt som att bygga ett kloster i en strippklubb.
 • Autolla Nepaliin - unelmien elokuva, Mikael Hautala

  Autolla Nepaliin – tre män i en bil

  28.11.2014Kultur och nöje
  Många drömmer om att påverka situationen i världen. Få gör mer än att betala en slant för att döva samvetet. Men det finns de som åstadkommer något konkret. Till dessa hör ett gäng unga män från Finland.
 • Konstverket Ceci n'est pas pas mon corps, en del av Baltic Circle teaterfestivalen år 2014.

  Det här är inte en naken kvinna

  21.11.2014Kultur och nöje
  Men vad är det? Svaret är enkelt: Det här är ett konstverk. Och när det är ett konstverk visar det inte verkligheten utan avbildar verkligheten, ger ett sken av verkligheten. Därför är det du ser inte en naken kvinna.
 • Pixadores

  Pixadores – svartvit hit

  20.11.2014Kultur och nöje
  Amir Arsames Escandaris svartvita "Pixadores" var en av fjolårets mest färgstarka bioupplevelser. Med självsäkert grepp närmade sig den debuterande regissören ett innehåll som kändes angeläget. Nu tävlar dokumentären i tre Jussi-kategorier.
 • Ulla-Maj Wideroos (Ylva Ekblad) och Ole Norrback (Håkan Omars) är två av karaktärerna i Folkets Dagblad

  Bakom kulisserna på Folkets Dagblad

  13.11.2014Titta och lyssna
  Så här går det till när Håkan Omars blir OIe Norrback. Kollektivet plockade med sig kameran och ger en bild av jobbet bakom kulisserna på Folkets Dagblad.
 • Caj bremer har valts till Årets bildjournalist

  Med Caj Bremer i köket

  13.11.2014Kultur och nöje
  Jag kan inte laga mat. Jag kan äta och jag gör det bra, men maten jag lagar är hemsk. Och varför skall jag nu börja kocka för mig själv? Dessutom har jag ingen diskmaskin och så är jag ju så trött och gammal, så tänker jag tills jag träffar Caj Bremer.
 • Återträffen, Anna Odell, regibild

  Anna Odell – proffsprovokatör

  06.11.2014Kultur och nöje
  Hon leker med gränsen mellan verklighet och fiktion. Väcker debatt och starka känslor. Först genom att fejka en psykos, sedan genom att iscensätta en mardrömslik klassträff. Som får åskådaren att obekvämt vrida på sig i biobänken.
 • Ville Andersson

  Hur började allt Ville Andersson?

  31.10.2014Kultur och nöje
  Ville Andersson får den prestigefyllda utmärkelsen ”årets unga konstnär”. För oss berättar han hur allt började, framför en bokhylla i ett tråkigt Lovisa.
 • Nightcrawler, Jake Gyllenhaal

  Nightcrawler – skrämmande satir

  31.10.2014Kultur och nöje
  Jake Gyllenhaal är utan tvekan en av de mest intressanta skådespelarna just nu. Skicklig, lyhörd och orädd. I den aktuella rollen som nyhetsfotografen Lou Bloom i ”Nightcrawler” kryper han in under skinnet på åskådaren.
 • Konstverk av Paul McCarthy

  Är det ett träd? Eller en analplugg?

  29.10.2014Kultur och nöje
  Döm själv! Enligt den amerikanska konstnären Paul McCarthy (69 år) är det ett träd. I alla fall kallade han konstverket så: tree (träd på engelska). Men helt så enkelt är det förstås inte. Paul McCarthy är känd för att skapa ett och mena annat. Och så är han känd för sina främst sexuella provokationer. Så det fanns säkert en annan tanke gömd bakom "trädet".
 • Mumin goes fashion

  28.10.2014Kultur och nöje
  Trinda mumintroll och skrangliga filifjonkor pryder Paola Suhonens nya flashiga Moomin-kollektion, som når affärerna på våren. Kollektivet erbjöd barnboksförläggaren Sara Ehnholm Hielm en klädprovning i Ivana Helsinkis showroom i Arabia.
 • Hallonbåtsflyktingen - Vadelmavenepakolainen

  Hallonbåtsflyktingen – bra eller huono?

  12.10.2014Kultur och nöje
  Boken blev en hit. Teaterversionerna gick bra. Men hur är det med filmatiseringen av historien om finnen som drömmer om att bli svensk? Hur växte den fram och vad tycker de finländska och svenska kritikerna om resultatet?
 • Arkeolog Jan Fast

  "Arkeologi kan göra en besatt"

  10.10.2014Kultur och nöje
  Jan Fast föddes till arkeolog, redan som sjuåring grävde han runt på stridsplatser från andra världskriget i Hangö. Nu efteråt skakar han på huvudet över hur farligt det egentligen var.
 • Så här packar man en kappsäck

  11.09.2014Kultur och nöje
  Med det här enkla knepet fördubblar du njutningen på resan.
 • Timshel

  Det går bra för Timshel

  09.09.2014Kultur och nöje
  Det går bra för folkrockbandet Timshel. Det svenska skivbolaget 100 Songs har plockat upp bandet, hitlåten When We Fall släpps i USA och spelas på TV.
 • Peter Lüttge galeasen Hoppets bom.

  Kollektivet är tillbaka

  05.09.2014Artikel
  Dina vänner i Kollektivet är tillbaka. Höstens första program handlar om resor. Vi möts vid teaterskeppet vid Salutorget i Helsingfors och tar sedan ekan ut i skärgården i Replot.
 • Foto från Sylvi

  Roiha tar risker

  29.08.2014Kultur och nöje
  Mikko Roiha är regissören som gett sitt namn åt en teatermodell som går ut på samarbete teatrar emellan. Minna Canths pjäs Sylvi visas nu på två olika språk i Tyskland, Finland och Sverige.
 • barockutställning

  "Vi lever som barockmänniskor"

  16.06.2014Kultur och nöje
  Barockmänniskan liknar nog dagens människa. Också kvinnorna visade starka känslor, skriver Pia-Maria Lehtola som besökt en barockutställning i Heinola.