Hoppa till huvudinnehåll

Kraft

 • Ingela West lagar hälsosamt morgonmål åt Kraft

  Grön smoothie ger morgonenergi

  11.08.2014Hälsa
  Ingela West är kommunikationsproffs och försöker balansera det intensiva arbetet framför datorn med en hälsosam livsstil. Hälsoprogrammet Kraft spelade ett program om hälsohets i hennes kök där hon bjöd på sund frukost med gröt på chiafrön en salladssmoothie. Här kommer recepten!
 • Reklamforskare Nina Åkestam

  Reklamforskaren Nina Åkestam: Hälsa är inte ett utseende

  11.08.20143Hälsa
  – Nuförtiden är det inte riktigt politiskt korrekt att säga att man ska banta för att bli snygg och smal, däremot kan man alltid säga att man kan bli mer hälsosam. Hälsoargumentet har blivit ett sätt att sälja ett smalhetsideal med nya ord.
 • Flickgymnaster på 1920 (?)-talet

  Husmorsgymnaster klådde amerikanska poliser

  11.08.2014Strömsö
  Folk tränar som aldrig förr - men inte alla. - Vissa tränar väldigt mycket, men många tränar inte alls. Gapet mellan aktiv och inte aktiv har säkert aldrig varit större, säger historikern Hans Bolling vid Stockholms universitet.
 • För få flickor tar HPV-vaccin - pojkarna nästa?

  04.08.2014Hälsa
  Det börjar närma sig ett år sedan vaccinet mot humant papillomvirus, HPV, inkluderades i det nationella vaccinprogrammet här i Finland. För närvarande är det ändå för få flickor som tar vaccinet för att det ska få önskad effekt. Vaccinationsgraden är för liten. - Det är bara mellan 50 och 70 procent av flickorna i de olika kommunerna som har tagit vaccinet, säger professor Matti Lehtinen vid Tammerfors universitet. Lehtinen säger att man borde komma upp till omkring 90 procent för att ett vaccin ska vara verksamt.
 • Alexander Rozental, psykolog och författare till boken Dansa på Deadline - uppskjutandets psykologi

  Uppskjutande ökar stressen

  28.07.20143Hälsa
  Att medvetet skjuta upp viktiga åtaganden kan påverka hälsan och i förlängningen leda till mer stress i vardagen. Psykologens råd är att dela upp jobbiga åtaganden i konkreta minimål.
 • åsa enervik, rfsu stockholm

  Krokodilbajs mot spermier

  28.07.2014Kultur och nöje
  Vad har passionsfruktsskal, krokodilavföring och honung gemensamt? De har alla använts som preventivmedel under historiens gång. - Folk har i alla tider försökt skydda sig på olika sätt. Man har använt djurtarmar och olika blåsor som kondomer, och man har stoppat in en hel del i kvinnans slida - passionsfruktsskal, honung och krokodilavföring, berättar barnmorskan Åsa Enervik på Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, i Sverige.
 • Löpare på Stockholm maraton 2014

  I skick efter maraton - löparnas bästa tips

  28.07.2014Kultur och nöje
  Löpare på Stockholm maraton ger sina bästa tips för att återhämta sig efter ett maraton. Sa någon öl?
 • Läkaren Juhani Lähdevirta utanför avdelning 4 på Aurora sjukhus, där han tog emot Finlands första aidspatienter 1983.

  De första aidspatienterna satte läkaretiken på prov

  21.07.2014Hälsa
  När de första aidspatienterna diagnosticerades i Finland på 1980-talet sattes läkarnas yrkesetik på prov. I början visste man inte hur den skrämmande sjukdomen smittade och många sjukhus ville inte ha något med patienterna att göra. Den pensionerade läkaren Juhani Lähdevirta ser tillbaka på det han kallar ett krig med fega desertörer.
 • Löptränaren Tuomo Salonen gör teknikövningar

  Löptränaren: Ta inte för långa steg

  21.07.20141Hälsa
  – Det kanske vanligaste teknikfelet människor gör när de springer är att stegen blir för långa. Korta steg kräver inte lika mycket ansträngning, säger löptränaren Tuomo Salonen. Som silvermedaljör i FM på sträckorna 800 och 1500 meter vet löptränaren Tuomo Salonen från Runner’s High hur man springer effektivt.
 • Balettdansösen Sofia Gustafsson

  Baletten står och faller på friska fötter

  21.07.2014Hälsa
  Nationalbalettens dansare har långa dagar och sex dagars arbetsveckor med föreställningar på kvällen. En stor del av den tiden är deras fötter dessutom inklämda i tåspetsskor. För att det här ska vara möjligt måste man ta hand om både kroppen och fötterna. - Det är jätteviktigt att fötterna är i skick och man måste sköta om dem så att de är tillräckligt starka, säger balettdansösen Sofia Gustafsson vid Finlands Nationalbalett.
 • Café Silvoplee som ofta har glutenfria alternativ passar bra för celiakiker

  Frivillig glutenfri diet kan vara björntjänst mot celiakiker

  14.07.20143Hälsa
  När allt fler frivilligt avstår från gluten finns risken att medventenheten om vad verklig glutenintolerans är urvattnas, vilket drabbar celiakiker. Det anser Gia Forsman-Härkönen, som har levt utan gluten i 14 år på grund av sin celiaki.
 • "Superfood betyder ingenting"

  14.07.2014Hälsa
  Det finns nästan ingen gräns för vad man kan åstadkomma med hjälp av så kallat superfood, eller supermat, om man får tro produktbeskrivningarna eller entusiasterna.
 • Liten flicka dricker mjölk ur ett glas.

  Vårt uråldriga mjökdrickande en myt

  14.07.20142Hälsa
  Skickliga reklammakare är duktiga på att rida på myten om den hälsosamma mjölken som vi har druckit sedan urminnes tider. Det är inte sant - vi har de facto inte druckit mjölk här i Norden mer än i ett århundrade ungefär, säger etnologen Håkan Jönsson vid Lunds universitet som har doktorerat på mjölkens kulturella betydelse. - Att vi dricker mjölk är ett rätt sent påfund. Det är något som uppstår under andra hälften av 1800-talet, berättar Jönsson.
 • Bild: Yle/Arja Lento

  Sjukdomar förändras – vad Berlinmurens fall lärde oss om allergier

  07.07.20143Hälsa
  På några tiotals år har medicinens uppfattning om allergier förändrats radikalt. En nyckel till den nya kunskapen var studier som gjordes mellan forna Väst- och Östberlin och finska och ryska Karelen. Idag antar man att många allergier och autoimmuna sjukdomar beror på vår västerländska livsstil där vi utarmar naturen och utsetts för en allt fattigare mikrobflora.
 • Fysioterapeut Stina Vesterlund

  3-minuters pausgympa för ryggen

  07.07.2014Hälsa
  Allt fler arbeten innebär att sitta stilla framför en dator eller i olika mötesrum. Då är det lätt hänt att nacke, rygg och axlar stelnar till. Fysioterapeuten Stina Vesterlund visar enkla övningar man kan göra under arbetsdagen för att få en bättre hållning och minska spänningar i nacken, axlarna och ryggen.
 • Opiumvallmo

  Asiater fick sämre smärtlindring på grund av historisk rädsla för morfin

  01.07.20142Hälsa
  Tillgången på smärtlindring via opioider som morfin är ojämlikt fördelad i världen. På grund av en historisk rädsla som kan spåras tillbaka till det utbredda opiummissbruk som rådde i Kina efter opiumkrigen på 1800-talet är många asiatiska myndigheter negativt inställda till opioider.
 • Två flickor sitter och samtalar

  "Kvinnosjukdomar tas inte på allvar"

  30.06.201414Hälsa
  - Det känns som att någon skulle trasa sönder mina äggstockar med spikskor, beskriver Matilda, som lidit av endometrios i 15 år. Trots att sjukdomen är rätt vanlig upplever Matilda att bristande förståelse för vad det innebär att leva med den - särskilt bland läkare.
 • Robotsälen Lumi håller de äldre sällskap i Vanda

  Robotsäl i äldrevården

  19.06.20142Hälsa
  Vilken nytta har man av en robotsäl i äldrevården? Följ med till åldringscentralen i Björkby i Vanda, där robotsälen Lumi håller de äldre sällskap.
 • Kraft - ett radioprogram om hälsa och välmående

  Kraft - hälsosam sommar på Radio Vega

  19.06.2014Hälsa
  Radio Vega gör i sommar en satsning på hälsa och välmående i och med serien Kraft. I åtta avsnitt bjuds lyssnarna på olika hälsorelaterade teman presenterade av programvärdarna Nanette-Marie Forsström och Kira Schroeder.
 • Rehabiliteringshunden Amos är en en aktiv, rörlig labrador som gillar att apportera

  Fyrbent vän stöder rehabilitering

  19.06.2014Hälsa
  Hundar kan göra stor nytta inom rehabilitering och vård om de skolas rätt och får jobba under rätt förutsättningar.

Del av serien