Hoppa till huvudinnehåll

Kulturtimmen

 • En scen ur Richard iii på Dramaten 2014

  "Jonas Karlsson briljant som Richard III"

  15.10.2014Kultur och nöje
  Kulturredaktör Mi Wegelius är mer begeistrad över Jonas Karlssons rollprestation i Dramatens Richard III än hans gestaltning av Mikko Virtanen i filmen Hallonbåtsflyktingen.
 • Richard Flanagan vann Man Bookerpriset 2014.

  Bookerpriset till Richard Flanagan

  15.10.2014Kultur och nöje
  Årets Man Booker Prize for fiction tillfaller författaren Richard Flanagan från Australien för romanen "The Narrow Road to the Deep North".
 • Marianna Flinckenberg-Gluschkoff

  Vid tundrans och tajgans eldar

  14.10.2014Kultur och nöje
  Sibirien är temat för två aktuella utställningar i huvudstadsregionen: på Nationalmuseet kan man se fotografier från Kai Donners forskningsresor, och på Helinä Rautavaaramuseet i Esbo ställer man ut föremål som Marianna Flinckenberg-Gluschkoff och hennes familj samlat på sig under ett flertal resor i nordvästra Sibirien.
 • Foto från Supernaiivi

  Livsfilosofi med bultbräda

  12.10.2014Kultur och nöje
  Minns ni den krisande tjugofemåringen med de många listorna i Erlend Loes genombrottsroman Naiv.Super.? På Ryhmäteatteri i Helsingfors gör han nu comeback i en scenversion med Ylermi Rajamaa i huvudrollen. .
 • Foto från Vallankumous

  Den glömda revolutionen

  10.10.2014Kultur och nöje
  I Juha Siltanens nya pjäs på KOM-teatern lyfts ett av de märkligaste förspelen till inbördeskriget upp ur historiens glömska
 • Anya von Bremzens bok "Det goda sovjetiska köket"

  Det goda sovjetiska köket

  07.10.2014Kultur och nöje
  I Det goda sovjetiska köket – minnen, mat och längtan varvar Anya von Bremzen kollektiva myter och personliga antimyter, politik, historia, samhällslära och en rejäl dos vardagsrealism när hon vandrar genom hela 1900-talet – från tsardömets sista dagar till dagens Putin-land.
 • Foto från Esplanaden

  Med Esplanaden som utkikspunkt

  06.10.2014Kultur och nöje
  Hundra år är en kort tid. I Joakim Groths collagepjäs Esplanaden, baserad på texter av Helsingforsförfattare verksamma under det förra seklets första årtionden, träder en fullt igenkännbar tidsbild fram under texternas patina.
 • Lena Linderborgs roman "Ensam tant i Ryssland"

  Ensam tant i Ryssland

  06.10.2014Kultur och nöje
  I Lena Linderborgs nya roman "Ensam tant i Ryssland" får Lissu Lundberg i uppdrag av tankesmedjan Enigma att åka till S.t Petersburg för att ringa in det ryska och att sätta det i relation till det finlandssvenska.
 • Amatörfotoklubben i Helsingfors, AFK

  AFK fyller 125 år

  02.10.2014Kultur och nöje
  Amatörfotografklubben i Helsingfors rf (AFK) grundades år 1889 och är sålunda Nordens äldsta aktiva fotoklubb. I höst firar man 125-årsjubileum med seminarium och fotoutställning.
 • Fabrizio Gatti

  Semesterhavet som blev Dödens hav

  30.09.2014Kultur och nöje
  Flyktingströmmar och nationalism i Europa hörde till det som diskuterades livligt på bokmässan i Göteborg under veckoslutet. Medelhavet är inte längre det stora Semesterhavet, det har också blivit Dödens hav, där flyktingar drunknar i människosmugglarnas överlastade båtar.
 • författaren Lars Sund står invid ett berg

  Bestyrsam berättare krockar med mustig epik

  30.09.2014Kultur och nöje
  I Lars Sunds nya roman Tre systrar och en berättare befinner vi oss i slutet av 1940-talet i en liten cellulosaluktande hamnstad vid Bottenvikens kust. Här skall det lokala amatörteatersällskapet sätta upp Anton Tjechovs pjäs Tre systrar, men kaos uppstår.
 • Carl Alm och Malin Olkkola i Hamlet sade det vackrare på Wasa Teater.

  Verklig saga utan lyckligt slut

  29.09.2014Kultur och nöje
  I ett cirkustält på Wasa Teater får vi träffa tre ungdomar med varsin trasig historia. Det blir en mörk saga som kommer direkt från verkligheten. Tyvärr.
 • Foto från Mamma Mia!

  Sockerfylla utan promillegräns

  29.09.2014Kultur och nöje
  ”Är inte Sibbobisin lite tånttåger?” I Mamma Mia på Svenska Teatern balanseras orgien i glitter och sockervadd upp av godmodig tönthumor med lokalfärg och biroller som tar ut svängarna rejält.
 • Roskilde festival

  Kultur för smala och tjocka

  29.09.2014Kultur och nöje
  Kultur hör till våra grundbehov. Jojo, riktigt sant. Snäppet efter bröd och kärlek. Så när kulturprogrammen i Radio Vega flyttade från kväll till eftermiddag var det många kulturhedonister som grät högljutt. ”Ingen har tid att lyssna koncentrerat klockan två på eftermiddagen”. Nu gör Kulturen comeback på kulturella tider med tre nya program i Vega.
 • Foto från Vanja-eno på Nationalteatern

  Vad önskas - komedi eller tragedi?

  26.09.2014Kultur och nöje
  Nationalteatern och Helsingfors stadsteater sätter upp var sin version av Tjechovs Onkel Vanja men någon kamp om åskådarna lär det knappast bli. Bägge uppsättningarna speglar den egna stampublikens förväntningar, på gott och ont.
 • Ellar Coltrane som pojken i filmen Boyhood.

  Kärlek & Anarki avslutar med årets mest sympatiska film

  26.09.2014Kultur och nöje
  Filmfestivalen Kärlek och Anarki avslutas på söndagen med Richard Linklaters Boyhood. Tomas Jansson träffade filmens ensemble under Berlins filmfestival i februari, och har dessutom sett en bunt nya rock/pop-festivalfilmer.
 • Henrik Huldéns biografi över Claës Cedercreutz

  Kirurgen som kunde trolla

  26.09.2014Kultur och nöje
  I boken "Kirurgen som kunde trolla" porträtterar Henrik Huldén kirurgen Claës Cedercreutz som bl.a. beskrivs som en burdus läkare, hypnoterapeut, cirkusdirektör, visförfattare, rimmare och regelbrytare.
 • Léa Seydoux skådespelare i filmen Skönheten och odjuret.

  Kärlek & Anarki och den kvinnliga filmskådisfällan

  25.09.2014Kultur och nöje
  Franska Léa Seydoux är filmfestivalens mesta internationella skådis; centrala roller i två festivalfilmer. Efter att ha sett filmerna uppstår frågan om hon redan som 29-åring fastnat i en kvinnlig skådisfälla.
 • Calle Hårds spänningsroman "Horan som log"

  ”Horan som log” förenar Kerala och Kvarken

  25.09.2014Kultur och nöje
  Journalisten och författaren Calle Hård besöker Bokkalaset i Ekenäs för att berätta om sin senaste spänningsroman, ”Horan som log” – en berättelse som knyter ihop indiska Kerala med skärgården utanför Umeå i Norra Kvarken, två centrala platser i Calle Hårds eget liv.
 • Nordiska rådets litteraturpris 2014

  Nordiska rådets litteraturpriskandidater 2014

  24.09.2014Kultur och nöje
  Sammanlagt 13 böcker är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris, som delas ut i oktober. I många av verken finns ett starkt samhällsengagemang och en vilja att syna stämningar i dagens nordiska länder via historiska tillbakablickar. Marit Lindqvist presenterar de nominerade böckerna.