Hoppa till huvudinnehåll

Kvanthopp

Titta & lyssna på Arenan

 • Däggdjur från eocen-eran enlig en konstnärs uppfattning.

  Växthuseffekten som löpte amok: När krokodiler simmade vid nordpolen och däggdjuren erövrade världen

  15.10.201721Klimat
  Vi behöver inte undra vad som händer när den globala uppvärmningen skenar iväg och medeltemperaturen stiger med åtta grader. För det har hänt tidigare i vår planets historia. Läs om vad som hände när jorden förvandlades till en ångbastu.
 • Hoivarobotti Zora

  Är du redo för ätbara robotar?

  14.10.20171Vetenskap
  Ett schweiziskt forskarlag har skapat en prototyp för gelatinbaserade ställdon, som ska kunna bana väg för en typ av ätbara robotar.
 • Illustration av kolliderande svarta hål.

  Nobelpriset i fysik 2017: Gravitationsvågorna tog hem potten!

  03.10.20174Vetenskap
  Sällan har Nobelpriset i fysik haft en så stark förhandsfavorit som i år. Albert Einstein förutsade gravitationsvågorna för 100 år sedan, LIGO-experimentet bekräftade dem 2015. Grattis till amerikanerna Rainer Weiss och Kip S. Thorne samt Barry C. Barish för 2017 års Nobelpris i fysik.
 • Vulkanutbrott i Chile

  Eldringen, jordskalvens och vulkanernas rike

  20.09.2017Vetenskap
  Mexico City är bara en av flera stora metropoler som ligger invid den så kallade Eldringen, en 40 000 kilometer lång hästskoformad ring där jordbävningar och vulkanutbrott är särskilt vanliga. Men Mexico City är av diverse orsaker särskilt sårbart för jordskalv.
 • Marcus Rosenlund med logo

  Marcus Rosenlund: Snacket efter orkanerna Irma och Harvey

  11.09.201716Vetenskap
  "Tror du på den globala uppvärmningen?" Kan vi äntligen sluta ställa den korkade frågan, tycker Marcus Rosenlund. En mycket relevantare fråga är "förstår du den globala uppvärmningen". Senast nu, i kölvattnet av orkanerna Harvey och Irma.
 • Orkanen Irma.

  Orkanen Irma: Behöver vi en kategori sex?

  06.09.201720Vetenskap
  Orkanen Irma som drar upp över Karibien med Florida i siktet är nu den starkaste orkan som någonsin observerats över Atlanten. Många meteorologer anser att vi behöver införa en kategori sex på Saffir-Simpson-skalan. Irma skulle klassas som en sådan.
 • Den yttersta domen, illustration ur ett manuskript från Augsburg.

  Snart är domedagen här (igen) – den 23 september!

  29.08.201736Vetenskap
  Domedagsprofetior kommer och går. Den senaste gäller datumet 23.9 nu i år. Och precis som 2012 är det planeten Nibiru som sägs vara på väg hitåt för att sprida död och förstörelse. Borde vi vara oroliga? (Spoiler: nej, det borde vi inte.)
 • Fingrar på tangentbord.

  Kvantdatorn hotar våra hemligheter

  11.08.20175Vetenskap
  Framtidens kvantdator, med sin förmåga att processa enorma mängder tal samtidigt, kan i princip ta sig genom alla våra nuvarande toppsäkra krypteringsmetoder som en het kniv genom smör. Och det här kan leda till globalt kaos, varnar en expert på området.
 • Operhuset i Sydney sett från havet om kvällen.

  Operahuset i Sydney: En opera ur verkliga livet

  21.05.2017Kulturhistoria
  Storyn om hur Sydney, och världen, kom att få ett av sina allra mest kännspaka landmärken, är som direkt ur en opera. Maktspel, svek, sårad stolthet och smällande dörrar. Och utan en viss Eero Saarinen skulle det kanske aldrig ha byggts.
 • Konstnärens uppfattning av bubblir med parallella universum.

  Parallella världar - vetenskap eller sci-fi?

  17.05.201723Vetenskap
  Ta det inte så hårt om din dag inte har gått som på Strömsö. Det kan helt på riktigt existera parallella världar där du vann Eurojackpotten, dejtar en filmstjärna och fick tio rätt i Yle Vegas musikfrågesport. Fråga till exempel Stephen Hawking.
 • Planeten Jupiters sydpol.

  En bildhälsning från solsystemet

  11.05.2017Vetenskap
  Solsystemets "mästerfotografer", rymdsonderna Cassini-Huygens och Juno har varit flitiga den gångna vårsäsongen. Här är ett urval från deras bildkonst under de gångna månaderna.
 • Plasma i en fusionsreaktor.

  Snart är fusionsenergin här – eller?

  10.05.201716Vetenskap
  Fusionsenergin skulle i princip lösa alla våra energiproblem: ren, immun mot Tjernobyl-typens olyckor och med bränsle som aldrig tar slut. Häromdagen togs ännu ett steg mot det målet i England. Men ännu är det långt kvar att gå innan vi är där.
 • Spädbarn

  Konstgjord livmoder ska hjälpa för tidigt födda

  27.04.20171Vetenskap
  Som ett led i strävan att ge flera för tidigt födda, så kallade prematurer, en rimlig chans har forskare vid barnsjukhuset i Philadelphia i USA har tagit fram en slags konstgjord livmoder.
 • Atlas V-raket på startplattan i Cape Canaveral.

  Följ med när Finlands första satellit avfyras

  18.04.2017Vetenskap
  Efter många förseningar och uppskjutningar av uppskjutningen avfyrades Finlands första satellit. Atlas V-raketen med Aalto-2 ombord steg mot rymden från Cape Canaveral klockan 18.12 finsk tid på tisdag kväll.
 • Snö på grankvist.

  Vart tog våren vägen? Skyll på jetströmmen

  13.04.201717Vetenskap
  När Arktis blir varmare får vi paradoxalt nog vänja oss vid sena köldknäppar som den vi har nu. Det finns nämligen en koppling mellan den smältande polarisen och plötsliga utbrott av kyla här på våra breddgrader. Skyll på den allt mer oberäkneliga jetströmmen, elva kilometer ovanför våra huvuden.
 • Detektorn CMS i Large Hadron Collider.

  Förnyad partikelkrossare varvar upp för nya upptäckter

  12.04.20177Vetenskap
  Världens största maskin, partikelkollideraren LHC med 27 kilometer i omkrets, håller på att startas upp efter att ha uppgraderats och reparerats under vinterpausen. Och forskarna hoppas förstås nu på lika häftiga nya upptäckter som 2012 års skräll, Higgsbosonen.
 • Vintergatan över Barösund.

  Så fotograferar man ett rymdmonster

  05.04.20173Vetenskap
  De svarta hålen är rymdens zombier. De är levande döda kannibaler, jättestjärnor som har kollapsat in i sig själva och vill dra allting omkring sig med i förgängelsen. I mitten av Vintergatan, vår hemgalax, finns ett supermassivt svart hål, och nu ska vi för första gången få se hur det ser ut på bild.
 • Dvärgplaneten Plutå med månen Charon.

  Jakten på Planet 9 är igång - du kan hjälpa till med att leta!

  04.04.20173Vetenskap
  Drygt tio år efter att Pluto blev av med titeln som planet pågår nu letandet efter en himlakropp som kunde inta dess plats som den nionde planeten. Och för att leta genom teleskopbilderna av solsystemets mörka utkanter med sina otaliga ouptäckta världar, har astronomerna vänt sig till allmänheten för hjälp.
 • Galaxgruppen Abell 1689

  Välkommen till Kraftens mörka sida

  03.04.201714Vetenskap
  Är du någon gång på en fest där de övriga gästerna är fysiker, förstör inte stämningen genom att fråga vad mörk energi är för någonting. De har nämligen ingen aning, trots att den sägs utgöra sjuttio procent av hela universum. Nu har ännu ett försök gjorts att förklara bort den här elefanten i vetenskapens vardagsrum.
 • Marcus Rosenlund med logo

  Marcus Rosenlund: Våra barn är teknikens bakåtsträvare!

  29.03.201713Kultur och nöje
  I årtionden har Hollywood jobbat på filmer och datorspel med allt mer uppskruvat tempo och allt häftigare specialeffekter. Men åtminstone mina barn tycks trivas bäst i 1980-talets simpla virtuella landskap.

Redaktörer

Relaterade ämnen

Lyssna också på Kvanthopps enskilda inslag på Arenan
Kvanthopp som poddsändning

Radio Vega torsdagar kl. 11.03 och söndagar kl. 18.03. Du kan nå oss på kvanthopp@yle.fi