Hoppa till huvudinnehåll

Kvanthopp

Titta & lyssna på Arenan

 • Operhuset i Sydney sett från havet om kvällen.

  Operahuset i Sydney: En opera ur verkliga livet

  21.05.2017Kulturhistoria
  Storyn om hur Sydney, och världen, kom att få ett av sina allra mest kännspaka landmärken, är som direkt ur en opera. Maktspel, svek, sårad stolthet och smällande dörrar. Och utan en viss Eero Saarinen skulle det kanske aldrig ha byggts.
 • Konstnärens uppfattning av bubblir med parallella universum.

  Parallella världar - vetenskap eller sci-fi?

  17.05.201722Vetenskap
  Ta det inte så hårt om din dag inte har gått som på Strömsö. Det kan helt på riktigt existera parallella världar där du vann Eurojackpotten, dejtar en filmstjärna och fick tio rätt i Yle Vegas musikfrågesport. Fråga till exempel Stephen Hawking.
 • Planeten Jupiters sydpol.

  En bildhälsning från solsystemet

  11.05.2017Vetenskap
  Solsystemets "mästerfotografer", rymdsonderna Cassini-Huygens och Juno har varit flitiga den gångna vårsäsongen. Här är ett urval från deras bildkonst under de gångna månaderna.
 • Plasma i en fusionsreaktor.

  Snart är fusionsenergin här – eller?

  10.05.201716Vetenskap
  Fusionsenergin skulle i princip lösa alla våra energiproblem: ren, immun mot Tjernobyl-typens olyckor och med bränsle som aldrig tar slut. Häromdagen togs ännu ett steg mot det målet i England. Men ännu är det långt kvar att gå innan vi är där.
 • Spädbarn

  Konstgjord livmoder ska hjälpa för tidigt födda

  27.04.20171Vetenskap
  Som ett led i strävan att ge flera för tidigt födda, så kallade prematurer, en rimlig chans har forskare vid barnsjukhuset i Philadelphia i USA har tagit fram en slags konstgjord livmoder.
 • Atlas V-raket på startplattan i Cape Canaveral.

  Följ med när Finlands första satellit avfyras

  18.04.2017Vetenskap
  Efter många förseningar och uppskjutningar av uppskjutningen avfyrades Finlands första satellit. Atlas V-raketen med Aalto-2 ombord steg mot rymden från Cape Canaveral klockan 18.12 finsk tid på tisdag kväll.
 • Snö på grankvist.

  Vart tog våren vägen? Skyll på jetströmmen

  13.04.201717Vetenskap
  När Arktis blir varmare får vi paradoxalt nog vänja oss vid sena köldknäppar som den vi har nu. Det finns nämligen en koppling mellan den smältande polarisen och plötsliga utbrott av kyla här på våra breddgrader. Skyll på den allt mer oberäkneliga jetströmmen, elva kilometer ovanför våra huvuden.
 • Detektorn CMS i Large Hadron Collider.

  Förnyad partikelkrossare varvar upp för nya upptäckter

  12.04.20177Vetenskap
  Världens största maskin, partikelkollideraren LHC med 27 kilometer i omkrets, håller på att startas upp efter att ha uppgraderats och reparerats under vinterpausen. Och forskarna hoppas förstås nu på lika häftiga nya upptäckter som 2012 års skräll, Higgsbosonen.
 • Vintergatan över Barösund.

  Så fotograferar man ett rymdmonster

  05.04.20173Vetenskap
  De svarta hålen är rymdens zombier. De är levande döda kannibaler, jättestjärnor som har kollapsat in i sig själva och vill dra allting omkring sig med i förgängelsen. I mitten av Vintergatan, vår hemgalax, finns ett supermassivt svart hål, och nu ska vi för första gången få se hur det ser ut på bild.
 • Dvärgplaneten Plutå med månen Charon.

  Jakten på Planet 9 är igång - du kan hjälpa till med att leta!

  04.04.20173Vetenskap
  Drygt tio år efter att Pluto blev av med titeln som planet pågår nu letandet efter en himlakropp som kunde inta dess plats som den nionde planeten. Och för att leta genom teleskopbilderna av solsystemets mörka utkanter med sina otaliga ouptäckta världar, har astronomerna vänt sig till allmänheten för hjälp.
 • Galaxgruppen Abell 1689

  Välkommen till Kraftens mörka sida

  03.04.201714Vetenskap
  Är du någon gång på en fest där de övriga gästerna är fysiker, förstör inte stämningen genom att fråga vad mörk energi är för någonting. De har nämligen ingen aning, trots att den sägs utgöra sjuttio procent av hela universum. Nu har ännu ett försök gjorts att förklara bort den här elefanten i vetenskapens vardagsrum.
 • Marcus Rosenlund med logo

  Marcus Rosenlund: Våra barn är teknikens bakåtsträvare!

  29.03.201713Kultur och nöje
  I årtionden har Hollywood jobbat på filmer och datorspel med allt mer uppskruvat tempo och allt häftigare specialeffekter. Men åtminstone mina barn tycks trivas bäst i 1980-talets simpla virtuella landskap.
 • Professor Jaan Praks, Aalto-universitetet, med en Cubesat-satellit i handen.

  Satellitprofessorn deppar inte när Finlands rymddebut dröjer

  28.03.2017Vetenskap
  Ett helt nytt finländskt rymdprogram har i all tysthet vuxit upp i Otnäs i Esbo, kring de två satelliterna Aalto-1 och 2 som studenterna där har byggt under ledning av professor Jaan Praks. Nu skulle det bara gälla att få ut satelliterna i rymden också. Och snart ska det ske. Kanske.
 • Nigerianska satelliter i laboratoriet.

  Rymdlandskampen: Finland 0, Nigeria 5

  27.03.20173Vetenskap
  Nu i höst har det gått exakt sextio år sedan Sputnik-1, världens första satellit, sköts ut i rymden. Finland väntar däremot fortfarande på att träda in i rymdåldern. Estland har en egen satellit, Sverige har elva. Afrika, som vi ofta ser ned på och tycker synd om, överglänser också oss. Speciellt Nigeria.
 • Konstnärens uppfattning av Aalto-2-satelliten i rymden.

  Finlands första egna satellit blir försenad

  23.03.20171Vetenskap
  Aalto-2 skulle ursprungligen skickas upp i rymden från Cape Canaveral i USA inkommande lördag, men datumet ändrades nyligen till måndag eller tisdag. Men nu ser det ut som att uppskjutningen blir uppskjuten ytterligare. Förseningar är vardagsmat i den här branschen.
 • Professor Alistair Rieu-Clarke.

  "Ingen kan äga vattnet"

  22.03.20171Vetenskap
  I dag firar vi världsvattendagen, men har vi någonting att fira? Två tredjedelar av världens befolkning har brist på rent dricksvatten. Jo, säger en internationell expert som vi har talat med: saker och ting har trots allt gått mot det bättre. Men ännu återstår mycket att göra.
 • Solflare.

  Vårdagjämningen och den fläckfria solen

  20.03.20175Vetenskap
  Vårdagjämningen inträffade i dag klockan 10:28 på förmiddagen, den långa mörka vintern ligger alltså officiellt bakom oss. Men vad är på gång med solen just nu? Vi har två år kvar till solfläcksminimum men solen är redan nu uppseendeväckande fläckfri - solskivan har varit blank i två hela veckor.
 • Marcus Rosenlund med logo

  Marcus Rosenlund: Marsfeber!

  16.03.20171Vetenskap
  Tanken på en bemannad expedition till Mars är ingalunda ny, men så här nära har den aldrig varit att bli verklighet, med tanke på Trumps rymdstrategi och de kommande stora bärraketerna. Det är en stigande Marsfeber i luften, menar Marcus Rosenlund.
 • En Falcon Heavy-raket som lyfter.

  Månen tur och retur med Elon Musk

  28.02.2017Vetenskap
  Säg vad ni vill om SpaceX och Teslas grundare, ambitioner saknar han inte. Elon Musk lovar skicka två betalande passagerare till månen innan slutet av nästa år. Problemet är bara att raketen och kapseln avsedda för resan aldrig ännu har flugit. Får Musk dem klara i tid?
 • Nasa-sonden Solar Probe Plus.

  Solen nästa för Nasa

  27.02.20172Vetenskap
  Solen är den enda regionen i solsystemet som hittills är outforskad av rymdsonder från jorden. Men nästa år ska det bli en ändring på den saken då Nasas rymdsond Solar Probe Plus styr kosan mot vår kära stjärna.

Redaktörer

Relaterade ämnen

Lyssna också på Kvanthopps enskilda inslag på Arenan
Kvanthopp som poddsändning

Radio Vega torsdagar kl. 11.03 och söndagar kl. 18.03. Du kan nå oss på kvanthopp@yle.fi