Hoppa till huvudinnehåll

Kvanthopp

Titta & lyssna på Arenan

 • Marcus Rosenlund med logo

  Marcus Rosenlund: Våra barn är teknikens bakåtsträvare!

  29.03.201713Kultur och nöje
  I årtionden har Hollywood jobbat på filmer och datorspel med allt mer uppskruvat tempo och allt häftigare specialeffekter. Men åtminstone mina barn tycks trivas bäst i 1980-talets simpla virtuella landskap.
 • Professor Jaan Praks, Aalto-universitetet, med en Cubesat-satellit i handen.

  Satellitprofessorn deppar inte när Finlands rymddebut dröjer

  28.03.2017Vetenskap
  Ett helt nytt finländskt rymdprogram har i all tysthet vuxit upp i Otnäs i Esbo, kring de två satelliterna Aalto-1 och 2 som studenterna där har byggt under ledning av professor Jaan Praks. Nu skulle det bara gälla att få ut satelliterna i rymden också. Och snart ska det ske. Kanske.
 • Nigerianska satelliter i laboratoriet.

  Rymdlandskampen: Finland 0, Nigeria 5

  27.03.20173Vetenskap
  Nu i höst har det gått exakt sextio år sedan Sputnik-1, världens första satellit, sköts ut i rymden. Finland väntar däremot fortfarande på att träda in i rymdåldern. Estland har en egen satellit, Sverige har elva. Afrika, som vi ofta ser ned på och tycker synd om, överglänser också oss. Speciellt Nigeria.
 • Konstnärens uppfattning av Aalto-2-satelliten i rymden.

  Finlands första egna satellit blir försenad

  23.03.20171Vetenskap
  Aalto-2 skulle ursprungligen skickas upp i rymden från Cape Canaveral i USA inkommande lördag, men datumet ändrades nyligen till måndag eller tisdag. Men nu ser det ut som att uppskjutningen blir uppskjuten ytterligare. Förseningar är vardagsmat i den här branschen.
 • Professor Alistair Rieu-Clarke.

  "Ingen kan äga vattnet"

  22.03.20171Vetenskap
  I dag firar vi världsvattendagen, men har vi någonting att fira? Två tredjedelar av världens befolkning har brist på rent dricksvatten. Jo, säger en internationell expert som vi har talat med: saker och ting har trots allt gått mot det bättre. Men ännu återstår mycket att göra.
 • Solflare.

  Vårdagjämningen och den fläckfria solen

  20.03.20175Vetenskap
  Vårdagjämningen inträffade i dag klockan 10:28 på förmiddagen, den långa mörka vintern ligger alltså officiellt bakom oss. Men vad är på gång med solen just nu? Vi har två år kvar till solfläcksminimum men solen är redan nu uppseendeväckande fläckfri - solskivan har varit blank i två hela veckor.
 • Marcus Rosenlund med logo

  Marcus Rosenlund: Marsfeber!

  16.03.20171Vetenskap
  Tanken på en bemannad expedition till Mars är ingalunda ny, men så här nära har den aldrig varit att bli verklighet, med tanke på Trumps rymdstrategi och de kommande stora bärraketerna. Det är en stigande Marsfeber i luften, menar Marcus Rosenlund.
 • En Falcon Heavy-raket som lyfter.

  Månen tur och retur med Elon Musk

  28.02.2017Vetenskap
  Säg vad ni vill om SpaceX och Teslas grundare, ambitioner saknar han inte. Elon Musk lovar skicka två betalande passagerare till månen innan slutet av nästa år. Problemet är bara att raketen och kapseln avsedda för resan aldrig ännu har flugit. Får Musk dem klara i tid?
 • Nasa-sonden Solar Probe Plus.

  Solen nästa för Nasa

  27.02.20171Vetenskap
  Solen är den enda regionen i solsystemet som hittills är outforskad av rymdsonder från jorden. Men nästa år ska det bli en ändring på den saken då Nasas rymdsond Solar Probe Plus styr kosan mot vår kära stjärna.
 • Marcus Rosenlund med logo

  Marcus Rosenlund: Nej, Nasa har inte hittat liv i rymden

  22.02.20171Vetenskap
  I fjol kom nyheten om att det kretsar en jordliknande planet kring solens närmaste granne, Proxima Centauri. Is i magen, uppmanar Marcus Rosenlund.
 • En blazar.

  Blazaren, brutalast i universum

  16.02.2017Vetenskap
  De är så våldsamma att om universum hade en dörrvakt så skulle de bli utslängda på fläcken. Om dörrvakten skulle våga närma sig dem, det vill säga. Blazarerna är ingenting man närmar sig och överlever.
 • Ett hypotetiskt maskhål.

  Genom maskhålet till andra världar

  09.02.20175Vetenskap
  Tunnlar är pop just nu. Vissa vill gräva sig från H:fors till Talllinn, andra väntar förgäves på Västmetron. Andra tror på Elon Musks föreslagna Hyperloop. Men vad sägs om maskhål i själva rumtiden som ett alternativ?
 • Citronsyrakristaller.

  Tidskristaller utlovar datorrevolution

  07.02.20171Vetenskap
  Tidskristaller, med sin struktur som upprepar sig inte bara i rummet utan i tiden, kanske låter som drogflummeri, men kan komma att öppna dörren för framtidens supersnabba kvantdatorer.
 • Aristarkos-kratern på månen.

  Finaldags i den nya månkapplöpningen

  25.01.2017Vetenskap
  Skicka en radiostyrd bil till månen och rulla omkring med den där borta i minst en halv kilometer så vinner du 20 miljoner dollar. Hur svårt kan det vara? Inte länge kvar nu innan vi vet, när det har blivit finaldags i Google Lunar X Prize.
 • Patrick "Pata" Degerman på en bergstopp i Antarktis.

  Äventyr kräver rejäla doningar

  24.01.2017Vetenskap
  Ska du åka till Antarktis, Grönland eller Tonga så behöver du prylar. Massvis med prylar. Och det ska vara rejäla doningar! Följ med på en exklusiv visit i upptäcktsresanden Patrick "Pata" Degermans förråd i Helsingfors.
 • Två barn som har haft smittkopporna.

  Kriget mot farsoterna - och mot vaccinerna

  19.01.20177Vetenskap
  Det har snart gått trehundra år sedan den första lyckade vaccinationskampanjen i större skala. Cotton Mather hette den amerikanske predikanten som inledde kriget mot smittkopporna. Men precis som numera var "skeptikerna" inte sena med att höra av sig.
 • Konstnärens vision av kometer runt en stjärna.

  Varför blinkar du, lilla stjärna där?

  11.01.20175Vetenskap
  Tabbys stjärna är inte som någon annan stjärna vi känner till. Med oregelbundna mellanrum dämpas dess ljus och det hela pågår i några timmar, och sedan lyser den som vanligt igen. Vad - eller rentav vem - är det som åstadkommer det här? Nu finns det igen en ny hypotes om saken.
 • Isberg vid den grönländska kusten.

  Global uppvärmning = nordisk nedkylning

  10.01.201717Vetenskap
  Ett ögonblick nu, var det inte meningen att klimatet skulle bli varmare? Jo, men hur galet det än låter så kan den globala uppvärmningen faktiskt leda till att det blir kallare här hos oss i Norden. Rejält mycket kallare. Och risken för det är större än vi har trott, visar en ny studie.
 • Konstnärlig uppskattning av ett svart hål i mitten av en galax.

  De mystiska radioblixtarna från rymden

  05.01.2017Vetenskap
  Astronomer har länge förbryllats av mystiska radiosignaler - korta, skarpa blixtar som ser ut att komma från rymden bortom vår egen galax - vad är de, vad är det som sänder, och varifrån kommer de? Beträffande "varifrån" är vi nu lite klokare.
 • Supervulkanen Campi Flegrei i Neapel.

  Oroväckande muller från monstret i Europas hjärta

  03.01.201710Vetenskap
  Supervulkaner är, näst efter asteroidnedslag, de mest brutala naturkatastrofer som kan drabba oss. Och vi har en sådan mitt i Europas hjärta, i Neapel. Campi Flegrei heter den, och den visar oroväckande tecken på att vakna upp.

Redaktörer

Relaterade ämnen

Lyssna också på Kvanthopps enskilda inslag på Arenan
Kvanthopp som poddsändning

Radio Vega torsdagar kl. 11.03 och söndagar kl. 18.03. Du kan nå oss på kvanthopp@yle.fi