Hoppa till huvudinnehåll

Kvanthopp - det du inte visste att du ville veta

 • Radiostationen Grimeton i Sverige.

  "Hallå, Amerika?"

  04.09.2015Vetenskap
  Följ med Kvanthopps utsände Bo Ahlgren till den historiska, unika radiostationen Grimeton i Varbergs kommun i Sverige. Stationen finns med på Unescos lista över världsarv.
 • Fotar flamingo i Atacamaöknen.

  Den ljusnande framtid är er (?): Tal för Tölö gymnasium 12.8 2015

  17.08.20154Vetenskap
  Kvanthopps Marcus Rosenlund blev ombedd att hålla ett tal inför skolårets inledning vid Tölö gymnasium. Temat blev att undvika Esbo, att köra vilse i öknen och Liftarens Guide till Galaxen. Med mera. Powerpoint hade han gjort också.
 • Marcus Rosenlund med logo

  Varför: världens bästa fråga

  27.05.20157Familj
  Hur jobbigt det än känns och hur trötta vi än är framåt eftermiddagen så är det en sak som vi borde kunna bjuda våra barn på: ett vettigt svar på frågan "varför", tycker Marcus Rosenlund.
 • Landaren Philae på väg mot kometen.

  Ett halvår efter kometlandningen

  19.05.2015Vetenskap
  Mer än 40 år sedan månlandningarna får vi hitta andra sätt att släcka vår törst efter rymdäventyr. I november i fjol bänkade folk sig framför skärmarna för att följa med då landaren Philae gjorde touchdown på en komet för första gången någonsin.
 • Rymdteleskopet Hubble

  Hubble - vårt öga mot kosmos

  24.04.20159Vetenskap
  "Den ultimata bergstoppen" har det kallats, rymdteleskopet Hubble. Och bättre utkiksplats mot universum har vi aldrig haft än den silverglänsande tuben som har svävat högt i skyn i ett kvarts sekel.
 • Skeptikern och magikern James Randi

  En hederlig lögnare

  16.04.2015Kultur och nöje
  Det är helt okej att ljuga för publiken, säger James Randi, åttiosex år, och ler illmarigt. Så länge publiken är medveten om det. Men vill du ha en miljon dollar av Randi så får du nog bevisa helt på riktigt att du har övernaturliga förmågor.
 • Bollfångarrobot, Lunds universitet.

  Riktigt smart AI låter vänta på sig

  09.04.2015Vetenskap
  Det har nu gått 65 år sedan Isaac Asimov skrev sin science fiction-klassiker "Jag, robot". Förväntningarna på artificiell intelligens har länge varit skyhöga, men ännu väntar vi på det stora genombrottet när det gäller intelligenta maskiner.
 • solförmörkelse

  Det var en gång en solförmörkelse

  19.03.20151Vetenskap
  Totala solförmörkelser inträffar väldigt sällan och nästa gång vi får njuta av en sådan är om mer än 100 år. Men nu på fredag får vi uppleva det näst bästa, en partiell solförmörkelse. Kvanthopps Marcus Rosenlund berättar mer om vad vi har att vänta oss.
 • Synkrotronanläggningen MAX IV i Lund.

  Lund uppdaterar till världens skarpaste synkrotron

  12.03.2015Vetenskap
  För att titta på de allra minsta sakerna i världen behöver man en ohyggligt stor maskin. Med andra ord, en synkrotron eller ett "supermikroskop". Ett sådant byggs just nu i Lund, MAX IV, och det ska ta materialforskningen till en ny nivå.
 • The Theory of Everything

  Stephen Hawking och teorin om allting

  26.02.2015Kultur och nöje
  "Teorin om allting", så heter den nu aktuella, Oscarbelönade filmen om kosmologen Stephen Hawking, mannen som har gett sjukdomen ALS ett ansikte. Filmen är bra, konstaterar Marcus Rosenlund, men kan verklighetens Hawking leva upp till all hype kring hans person?
 • Radioteleskopet ALMA i Chile.

  Chile: Kvanthopp på världens tak

  29.01.20159Vetenskap
  På 5 000 meter över havet är luften hälften så tunn som vid havsnivå. Föreställ dig att du skippar vartannat andetag. Det här kan bli jobbigt i längden, insåg Marcus Rosenlund mycket snart då han steg ur jeepen på högplatån Chajnantor i chilenska Anderna.
 • Koncentrationslägret KZ Dachau utanför München, Tyskland.

  Dachau - prototypen till helvetet

  28.01.20156Vetenskap
  Människans kapacitet till grymhet är gränslös och ska aldrig underskattas. Marcus Rosenlund minns sitt besök till koncentrationslägret KZ Dachau nära München, det första i sitt slag, som fungerade som en prototyp för bland annat Auschwitz.
 • ESO:s teleskop (VLT) i Paranal, Chile.

  Se stjärnor i Chile - ett bildreportage

  22.01.20159Vetenskap
  Marcus Rosenlunds roadtrip genom den chilenska öknen fortsätter. I dag anländer han till berget Cerro Paranal, från vars topp man kan se (bokstavligen) miljarder år tillbaka i tiden.
 • Landsväg i Chile

  Kvanthopp i Chile: Spökstaden

  15.01.20154Vetenskap
  Kör genom öknen längs med Panamerican Highway. Neil Young spelar i bilstereon. Kunde vara en modern western, men jag kör en liten hyrd Citroën. Vänta, vad är det jag ser där framme, vid horisonten?
 • John Broome, professor i moralfilosofi vid Oxford University

  Moralen och den globala uppvärmningen

  13.11.201438Vetenskap
  Klimatförändring är i allra högsta grad en moralfråga. Det handlar ju om att en grupp av människor gör något som påverkar en annan grupp negativt, nämligen släpper ut växthusgaser, säger John Broome, professor i moralfilosofi vid Oxfords universitet, och medförfattare till FN:s klimatpanel IPCC:s senaste rapport.
 • Röd solhatt förebygger förkylningar.

  Sant eller strunt: Solhatt botar förkylning

  05.11.20144Vetenskap
  "Nej men oj vad du är förkyld! Se här, ta lite solhattsextrakt, det har alltid hjälpt mig!" Låter det bekant? Vad säger vetenskapen om solhatt eller Echinacea, kurerar den din flunsa på riktigt?
 • Nobelpristagaren i ekonomi Jean Tirole

  ”Sverige borde anamma euron”

  23.10.201423Vetenskap
  Euron och EU är oförtjänta syndabockar i den nuvarande krisen, säger nationalekonomen Jean Tirole, årets mottagare av Ekonomipriset till Alfred Nobels minne. Också Sverige borde ansluta sig till den gemensamma valutan, menar han.
 • Lingvisten dr. Marc Okrand, uppfinnaren av det artificiella språket klingonskan.

  "Det finns inga onödiga språk"

  10.10.2014Vetenskap
  Vad har vi finlandssvenskar gemensamt med klingonerna, ett fiktivt krigarfolk från Star Trek-filmerna? Mer än man skulle tro. Båda talar ett verkligt språk, till exempel. Och båda är minoriteter som folk ofta tittar snett på. Kvanthopps Marcus Rosenlund har talat med dr. Marc Okrand, mannen som uppfann klingonernas språk.
 • Glass

  Bröd av glass

  25.09.2014Recept
  Att baka bröd av glass är ett roligt partytrick eller ett sätt att hastigt baka rostbröd när skafferiet är tomt.
 • Marthan Elisabeth Eriksson

  Rådgivare i vilda växter

  15.09.2014Trädgård
  Mjölkörten blir helt ljuvlig när man snabbt kokar upp den. Den blir som sparris, om inte godare, tycker Elisabeth Eriksson vid Finlands svenska Marthaförbund som är rådgivare i vilda växter.