Hoppa till huvudinnehåll

Lyssna! Berättelser

 • viol i kruka

  Sista utvägen

  22.07.2015Familj
  Vi föräldrar är de sista som får tappa hoppet och tron på barnet. Vi ska orka tro även då barnet självt har tappat tron på sin förmåga att bemästra livet. Det är kanske då vi behövs allra mest.
 • två män skruvar ihop en hylla

  Snickarpappan

  15.07.2015Vega
  Det syns inte på mig och inte märks det att jag har en utvecklingsstörning. Jag jobbar som snickare. Jag gör urnor och kistor och så reparerar jag stadens möbler. Jag är en viktig person här och man frågar av mig saker hela tiden.
 • händer på en gitarr

  Lyssna! Berättelser: En visa för Edvin

  08.07.2015Kultur och nöje
  Rösten blir mjuk och glad. Blicken varm. Det är klart lille Edvin ska få en egen visa.
 • Isberg i sydvästra Grönland, Skovfjord

  Lögn, förbannad lögn och statistik

  01.07.2015Kultur och nöje
  Det finns ett populärt uttryck som säger att det finns lögn, förbannad lögn och så statistik. Men kan statistiken också vara ärlig?
 • leende man i fotölj

  Roller som begränsar, roller som befriar

  24.06.20153Vega
  Högstadietiden är ett intensivt försök att passa in. Aldrig förr och aldrig senare har normerna varit så hänsynslöst obändiga. Men Jani Backman klädde sig i klackskor och peruk, och dansade på scen, inför hela skolan.
 • Axel Nurmi gjorde en kortdokumentär om en vän som överlevt svårigheter med hjälp av sin familj.

  Viktigt att vara behövd

  10.06.2015Vega
  Mats fick åtminstone under en tid vara den absolut viktigaste personen i sin yngre brors liv. Det är en av orsakerna till att han lyckades kämpa sig ur drogmissbruket.
 • Camilla Berghäll profilbild

  Kortdokumentären fångar ögonblick

  04.06.2015Kultur och nöje
  Under Radio Vegas kortdokumentärfestival sändes fyra pinfärska dokumentärer av kortdokumentärmakarna Camilla Berghäll, Jessica Brander, Axel Nurmi och Sandra Anttila.
 • Det här är en av de få bilderna som klarade sig oskadda ur branden. De hade varit så tätt packade i en ask att de på något vis inte hade fattat eld. På bilden är Erik Berghäll, som berättar om branden.

  Branden blev en familjetragedi

  03.06.2015Kultur och nöje
  En alldeles vanlig oktoberkväll 1961 cyklade min då snart 16-åriga pappa hem från tågstationen i Kilo. Just den här dagen fanns inget hus kvar när han kom hem. Det hade brunnit ner.
 • Jag vill så gärna kunna njuta av de små sakerna i livet igen.

  Ätstörningen och jag

  21.05.2015Kultur och nöje
  ”Du behöver inte det där. Det är för mycket. Du klarar av att gå, tala, andas. Och det räcker. Du behöver inget mera.”
 • En hallucination.

  Hur känns det att hallucinera?

  13.05.2015Kultur och nöje
  Året var 1997 då 15-åriga James låg på sin säng och med spänning väntade på att för första gången få uppleva hallucinationer. På tv-skärmen spelade Walt Disneys Alice i underlandet, och snart var James själv på väg ner i kaninhålet. Men det fanns något viktigt han hade glömt ...
 • Hur är det att som kvinna gå på bal i byxor? Nanó Wallenius-Verthongen berättar om sitt bildprojekt

  Balklänningar och militärkängor

  31.12.2014Kultur och nöje
  Ett vitt rum med rätt högt i tak och ett eko – hit in leder fotografen Nanó Wallenius oss. På ena sidan av rummet ser vi ett antal porträtt av unga manliga beväringar. På motsatt vägg har vi lika många bilder av kvinnor i balkläder.
 • Hebron-bon Laila Hasan var förväntansfull inför sönernas återkomst.

  I väntan på lyckan

  16.12.2014Kultur och nöje
  Imorgon är dagen som Laila Hasan har väntat på i över ett år. Dagen då familjen är samlad igen. Dagen då hennes äldsta son äntligen släpps ut ur fängelset. Lyssna! Nanette-Marie Forsströms kortdokumentär beskriver en mors oro och längtan på ockuperad palestinsk mark.
 • Jyrki har tre bastuturer i veckan.

  I bastun talar man om sport och kvinnor

  10.12.2014Kultur och nöje
  Många drömmer nu om mera gemenskap med sina grannar. Hobbyutrymmen och gemensamma bastuturer är en ny trend i husbolagen. I sin kortdokumentär berättar Jyrki Häyrinen om bastuns betydelse för honom och hans grannar. Och avslöjar vad man talar om i bastun så där karlar emellan ...
 • Min pappa i sin mammas famn.

  De överlevde kriget med en hårsmån

  01.12.2014Kultur och nöje
  Farmor kastade sig på golvet och i samma sekund genomborrade granatsplittret länstolens ena sida. Både farfar och farmor sårades svårt och i farmors gravida mage låg min pappa. I Annika Sylvin-Reuters kortdokumentär spelar ett hål i en stol huvudrollen.
 • Förra sommaren reste Joar, då 8 år genom Polen med sin pappa. De besökte också koncentrationslägret Auschwitz.

  Auschwitz tur och retur

  25.11.2014Kultur och nöje
  ”Det var en hemsk och kall stämning. Tyst och faslig”. 10-årige Joar berättar om hur han reste med sin pappa i Polen och besökte koncentrationslägret Auschwitz. I Gungerd Wikholms kortdokumentär den här veckan.
 • Plast är ödesdiger för alla levande organismer. På Jurmo ordnas plastinsamlingstalko.

  Dödlig plast längs med stränderna

  15.10.20141Vega
  På Jurmos stränder ligger plasten och skräpar. I plasten finns giftiga tillsatsämnen, ftalater, som påverkar fiskars, fåglars och också mänskors fortplantningsförmåga. Fåglarna fastnar i skräpet eller kvävs av det.
 • Mamma, pappa, barn, 30-tal

  Inte riktigt ensam

  07.10.2014Kultur och nöje
  På gravstenen fanns redan den döda maken Harrys och dottern Birgittas namn. Den dagen då Greta Carpelan kunde läsa även sitt eget namn på gravstenen, blev hon själaglad. Hon kände sig mindre ensam.
 • Annika Löfgren tittar på datorskärmen

  Facebookskryt

  30.09.2014Titta och lyssna
  En bild från svampskogen får hundrafemtio gilla på det sociala nätverket. På våren fylls de sociala medierna av hurtiga uppdateringar om hur vinterpälsen äntligen är kastad. Ju kallare det är i vattnet - desto fler som gillar. Lyssna! Ger Annika Löfgrens humoristiska kortdokumentär dig ståpäls av lycka eller frustration?
 • Agneta Bruun

  Vuxna människor är inte kloka

  24.09.2014Kultur och nöje
  Agneta Bruun är en pensionerad historielärare som inte låter sig imponeras så lätt, varken nu eller tidigare i livet. Allas lika värde, oberoende av hur man ser ut eller vilken samhällsklass man tillhör, var redan i barndomen en självklar ryggmärgsreflex för Agneta.
 • Inga och jag

  Kakor och kotletter hos Inga

  15.09.2014Kultur och nöje
  Inga har alltid en historia på lager. Hon berättar om hur hon gav den polisomringade Hella Wuolijoki en spruta och hur svårt det var att hitta rätt i allt hull. Och så berättar hon om hur det var att vara sjuksköterska under kriget