Hoppa till huvudinnehåll

Mitt paradis

 • Titte Törnroth-Sarkkinens paradis i Lemland, Åland

  11.04.2009Trädgård
  Titte Törnroth-Sarkkinens trädgård finns på åländska Lemland. Under det senaste året har hon trätt fram som en av de stora trädgårdsexperterna på Åland, inte minst tack vare sina kolumner i tidningen Nya Åland.
 • Patrick Blanc - den vertikala trädgården

  11.04.2009Trädgård
  Patrick Blanc är biolog till utbildningen men lever på att planera växande väggar runt om i världen. Den vertikala trädgården betyder precis det som orden säger: en trädgård som är planterad rakt upp längs en vägg! Blanc har studerat bergsväxter i Asien och använder sin kunskap för att förverkliga sin gröna arkitektur.
 • De fem sinnenas trädgård

  04.04.2009Trädgård
  Skynda långsamt! är mottot för den här trädgården i Yvoire på Genèvesjöns södra strand. Jardin des Cinq Sens är en medeltida slottsträdgård som har renoverats till nytta och nöje.
 • Thomas Brunells paradis i Vallgård, Helsingfors

  04.04.2009Trädgård
  Thomas Brunell är född i Nykarleby och utbildad specialsjukskötare. Numera är det ändå författarskapet som har tagit över – Thomas har 6 diktsamlingar bakom sig.
 • Markus von Weissenbergs paradis

  28.03.2009Trädgård
  Naturmänniska kallar sig Markus von Weissenberg, med intresse för viltvård och jakt. Men han har en gedigen trädgårdsutbildning i bakgrunden: ren som barn hjälpte han till i trädgården på den gård på Kimito där hans far var förvaltare.
 • La Bambouseraie - bambuseraljen

  28.03.2009Trädgård
  Den unika bambuseraljen i södra Frankrike är resultatet av en excentrisk människas djärva projekt för 150 år sen. Här står 700 000 bambustammar av över 100 olika bambuslag och bildar en vidunderligt vacker grön djungel.
 • Kerstins rosenchampagne

  21.03.2009Recept
  Trädgårdsenusiast Kerstin Karlsson bjuder på denna somriga dryck rakt från hennes trädgårdsparadis i Saltvik, Åland.
 • De hemliga trädgårdarna

  21.03.2009Trädgård
  Som tagen ur Tusen och en natt är Jardins Secrets i franska Vaulx. Det började som ett högst privat projekt av en familj som ville ha en vacker gård kring sin bondgård.
 • Fjärilsholk

  21.03.20094Bygga och bo
  Vill du locka fjärilar till trädgården? Bygg då denna fjärilsholk med inspiration från Kerstin Karlssons trädgård på Åland, och med hjälp av Jim Björnis ritning. Ritning: Se Jim Björnis detaljerade ritning för material och mått på fjärilsholken.
 • Kerstin Karlssons paradis i Saltvik, Åland

  21.03.2009Trädgård
  Vem har Ålands finaste trädgård? Den frågan lämnar jag obesvarad, men en som säkert finns med i finalen är Kerstin Karlsson i Saltvik på Åland. Hennes trädgård växte fram från två pelargoner på en trappa till en lustgård med läckra och smakfulla växter i en stämningsfull helhet.
 • Bonde-Jensens rabarberpaj

  14.03.2009Recept
  Eeva Bonde-Jensen bjuder på hembakt paj, lagad enligt ett gammalt beprövat recept. Ingredienserna brukar hon inte mäta upp exakt utan klarar sig med sin fingertoppskänsla för att få den rätta konsistensen.
 • Hans Bonde-Jensens paradis i Kurkimäki, Kuopio

  14.03.2009Trädgård
  Hans Bonde-Jensen är en dansk trädgårdsmästare som odlar perenner som ingen har sett maken till i Kuopio. Det var som trädgårdspraktikant Hans kom till Finland i början av femtiotalet och stannade kvar, bildade familj och startade en odling av perenner till försäljning.
 • La Rambertia alpträdgård

  14.03.2009Trädgård
  La Rambertia är en unik alpträdgård i västra Schweiz. Den finns på 2000 meters höjd i Rochers-de-Naye strax öster om staden Montreux i de schweiziska alperna.
 • Jukka Rintalas paradis i Högfors

  07.03.2009Trädgård
  Jukka Rintala är känd som modedesigner och inredare. Få vet att han är en amatörträdgårdsmästare av stora mått.
 • Botaniska trädgården i Genève

  07.03.2009Trädgård
  I den botaniska trädgården i Genève har säkert månget internationellt avtal fått sin början. Trädgården ligger granne med det stora FN-palatset och bjuder på en härlig miljö för lugna filosofiska promenader eller diskreta diplomatiska överläggningar.
 • Rödbeta

  Rostade och ugnsbakade rödbetor

  28.02.2009Recept
  Carina Wikman från Aspegrens trädgårdsförening bjuder på två av sina bästa rödbetsrecept: rostade rödbetor med vitlök och örter och ugnsbakade rödbetor med fetaost och honung.
 • Rödbetskaka

  28.02.2009Recept
  Den här läckra rödbetskakan med färskostglasyr hör till Carina Wikmans bästa rödbetsrecept.
 • Aspegrens trädgård

  28.02.2009Trädgård
  Aspegrens Trädgård i Jakobstad är en av de äldsta prästgårdsträdgårdarna i Finland. Den grundades av länsprosten Gabriel Aspegren på 1700-talet.
 • Den nyfiknas köksträdgård

  28.02.2009Trädgård
  Le Potager d'une curieuse heter den här trädgården på franska, och att den som har skapat den har varit nyfiken råder det ingen tvekan om. Ägarinnan har samlat ett tusental ätliga växter i sin trädgård, grönsaker, bär, frukter, vilda.
 • Aina Kvarnströms vinbärsrecept anno 1897

  21.02.2009Recept
  Så här konserverade Maarit Feldt-Rantas farfarsmor Aina Kvarnström vinbär år 1897. Dessutom bjöd hon på ett tips på hur man förvarar krusbär.