Hoppa till huvudinnehåll

Natur så in i Norden

  • Förslag på utrustning för friluftskocken

    Idéer för friluftsköket

    23.11.2015Strömsö
    Om du har tänkt laga mat ute i naturen finns det vissa saker som är mer eller mindre nödvändiga.
  • Smörstekta pilgrimsmusslor med konjak och sparris

    Flamberade pilgrimsmusslor

    23.11.2015Recept
    Om du befinner dig vid Sessøyfjorden uppe på berget Brosmetind så kan vi rekommendera en middag med pilgrimsmusslor med sparris och konjaksås till förrätt och som huvudrätt stekt hälleflundra med blomkålsstamp. Maten fungerar utmärkt på andra ställen också.
  • Stekt helleflundra med blomkålsstamp och stekt sidfläsk

    Stekt hälleflundra

    23.11.2015Recept
    Om du befinner dig vid Sessøyfjorden uppe på berget Brosmetind så kan vi rekommendera en middag med pilgrimsmusslor med sparris och konjaksås till förrätt och som huvudrätt stekt hälleflundra med blomkålsstamp. Maten fungerar utmärkt på andra ställen också.
  • Utsikt från Brosmetinds topp

    Det här är toppen!

    23.11.2015Strömsö
    De flesta är bekanta med Lofoten som stället man skall besöka i norra delarna av Norge.
  • Bra att ha om du tänker snorkla

    Naturutfärd under ytan

    16.11.2015Strömsö
    De flesta som går ut och njuter av naturen håller sig på torra land. Vissa åker ut med båt, kajak, kanot eller en liten jolle. Men det finns ju en hel del att se under ytan också!
  • Fyrarna på Nordkoster

    Koster, svenska västkustens pärla

    16.11.20153Strömsö
    På den svenska västkusten, mitt emellan Göteborg och Oslo, finns Kosterhavets nationalpark. En unik nationalpark så till vida att den tar fasta på det marina livet.
  • Moules marinières

    Moules marinières

    16.11.2015Recept
    Den svenska västkusten och Koster är rätt plats om man vill njuta av havets läckerheter. En middag för två med klassiska Moules Marinières som förrätt och till huvudrätt stekt makrill med gräddslungad spenat, tillredd i vackert kvällsljus på Nordkosterns högsta punkt.
  • Stekt makrill med gräddslungad spenat

    Stekt makrill med gräddslungad spenat

    16.11.2015Recept
    Den svenska västkusten och Koster är rätt plats om man vill njuta av havets läckerheter. En middag för två med klassiska Moules Marinières som förrätt och till huvudrätt stekt makrill med gräddslungad spenat, tillredd i vackert kvällsljus på Nordkosterns högsta punkt.
  • Eget knäckebröd med lokala ostar

    Eget knäckebröd med lokala ostar

    09.11.2015Recept
    Dressinens gnisslande och dunkande längs inlandsbanan byts snabbt ut till fågelsång och en lugn stund vid lägerelden då du steker ditt egna knäckebröd och serverar med lokala ostar. Huvudrätten, vinkokt höna, tillreder du enklast i tryckkokare, som faktiskt för tankarna till ånglokomotivens dagar då ventilen pyser och visslar. Tag plats!
  • Vinkokt höna

    Vinkokt höna

    09.11.2015Recept
    Dressinens gnisslande och dunkande längs inlandsbanan byts snabbt ut till fågelsång och en lugn stund vid lägerelden då du steker ditt egna knäckebröd och serverar med lokala ostar. Huvudrätten, vinkokt höna, tillreder du enklast i tryckkokare, som faktiskt för tankarna till ånglokomotivens dagar då ventilen pyser och visslar. Tag plats!
  • Smultron vid tågräls längs inlandsbanan

    Här kan du inte gå vilse

    09.11.2015Strömsö
    I naturen finns det spår överallt. Mellan Mora och Vansbro i Dalarna är det ett spår som dominerar, nämligen järnvägsspåret som bildar en del av Inlandsbanan.
  • Bra att ha mot insekter

    Bland myggor, knott och fästingar

    09.11.2015Strömsö
    Generellt sett är det skönt att vara ute i naturen. Insektsbett kunde man ju dock klara sig utan.
  • Lammgryta med couscous

    Lammgryta med couscous

    02.11.2015Recept
    Österbottnisk skärgård och nordafrikanska smaker kombineras i en lammtagine med couscous. Maträtten kan även tillagas i en vanlig gryta, men med en tagine får man vissa saker på köpet. Dels åker smakerna omkring i det trattformade locket och ger det lilla extra för helhetsupplevelsen. Samtidigt får man diskutera hur det kommer sig att man tagit med en tagine på vandringen.
  • Böckling i tunnbröd

    Böckling i tunnbröd

    02.11.2015Recept
    I Kvarkens yttre skärgård passar det förträffligt med en relativt enkel rätt bestående av eget tunnbröd med böckling och västerbottenost. Godsaker från bägge sidorna av Kvarken. Sedan är det bara att njuta av smakerna medan havsörnarna nyfiket cirklar ovanför dig.
  • Olika typer av fälkök

    Fältkök-mer än bara aluminiumkastruller

    02.11.2015Strömsö
    Äta bör man annars dör man, eller så går man i alla fall hungrig, och få saker uppskattar man så mycket som varm mat och dryck efter en dag i naturen.
  • Kvarkens yttre skärgård

    Världsarvet i Kvarken

    02.11.20158Strömsö
    Kvarkens yttre skärgård bjuder på fantastisk natur!
  • Flotte på Ume älv

    En flott färd längs Ume älv

    26.10.2015Strömsö
    Glid genom tillvaron, surra ihop din egen flotte och fascineras av naturen. Ume älv bjuder på mycket att se på, många syn- och doftintryck som du kan njuta av länge.
  • Texas Chili

    Texas Chili

    26.10.2015Recept
    Man känner sig nästan som en nybyggare i vildmarken då man glider längs Ume älv i en flotte man surrat ihop själv. Förstärk den känslan genom att duka upp en Texas Chili-gryta till huvudrätt. Avrunda med det bästa sommaren har att erbjuda; färska jordgubbar och lättvispad grädde.
  • hygienartiklar och flyttbara toaletter

    Hjälp då naturen kallar

    26.10.2015Strömsö
    Nöden har ingen lag, men nog många prylar att ta till. Vi tipsar om vad man kan ta med sig för grejer.
  • Kalajokis sanddyner

    Sanddynerna i Kalajoki

    19.10.20151Strömsö
    Kalajoki är mest känd för sina vidsträckta sanddyner. Visst är de spektakulära!