Hoppa till huvudinnehåll

Nyländsk förmiddag

 • Lotta Söderlund ombord på stenlundaren Viktorina

  Lotta Söderlund ger Ekenäsbåten Viktorina ett nytt liv

  22.05.20174Västnyland
  Viktorina är en av de knappt trettio Stenlundare som ännu finns kvar. Också hon kunde ha gått ett sorgligt öde till mötes om inte Lotta Söderlund hade bestämt sig: Viktorina ska fixas i skick och sjösättas igen!
 • Maggi Ahlfors med en massa kläder i flera rader hängande bakom sig.

  Teatergarderobens grand lady ser till att stjärnorna lyser

  21.05.20171Västnyland
  I en källare i Karis finns över 5 000 klädesplagg. Ett av de snyggare plaggen är en skir, gråblå klänning som Lady Marian bar när hon mötte Robin Hood i Sherwood eller egentligen Raseborgsskogen.
 • tanksen är igång med mycket avgasrök

  Pansargeneralen vid Bolidsvägen

  17.05.20177Västnyland
  Gunnar Baarman i Ingå äger en krigstida sovjetisk tank. I sommar skall pansarvagnen medverka i pjäsen "Okänd soldat i Harparskog" på Hangö udd. Då är det Gunnar som kör omkring i skogen och skjuter.
 • Husse och matte Jacob Granqvist och Daniela Andersson med 70-åriga sköldpaddan Sköldis

  Hangökändisen sköldpaddan Sköldis flyttade till Ingå på äldre dar

  14.05.20172Västnyland
  Sjökapten Johansson-Juup i Hangö hade med sig en exotisk gåva när han kom hem till Kapellhamnen från en av sina långfärder ute i stora världen. Sköldpaddan Sköldis och hennes två syskon. Sköldis visade sig vara av gott virke. Hon fyller snart 70 år och har flyttat till Ingå.
 • tre kor, två brun-vita, en svart, äter hö. De är i ett lösdriftsstall.

  Kosläpp och mera turism i Rilax

  13.05.2017Västnyland
  Det har blivit populärt att ordna kosläpp som ett publikevenemang. Nu bjuder också Rilax gård i Bromarv alla intresserade att vara med när korna och kalvarna släpps ut på vårens första grönbete.
 • Sture Nylund har inrett sitt höghusgarage till ett eget rum

  En man och hans garage

  26.04.20173Västnyland
  Vad är det med karlar och deras garage? För många män verkar garaget, alternativt vedlidret, källaren eller utehallen vara viktigare än själva hemmet.
 • Fårfarmare Beatrice Johansson med ett dygn gamla lammet Elias

  Än får Bea rå om lilla Elias

  16.04.20171Västnyland
  Bässlammet Elias hör till påsklammen som fötts på fårgården Hemdal i Tenala. Men Beatrice Johansson får rå om Elias och alla andra lammen ännu länge. Den finska lantrasen växer långsamt och får leva ända till hösten 2018. De lever ett lyckligt liv med matte Bea som älskar dem allihop.
 • Latoya Donnert uppträder med kor på Cirkus Finlandia (2017)

  Milka, Nutella, Linda, Doris, Diana och Lila är cirkuskossor till yrket

  07.04.20175Västnyland
  Ett av dragplåstren i årets upplaga av Sirkus Finlandias show är sex kor. Dressören Latoya Donnert har jobbat med cirkushästar, men den här gången är det kossorna som gör som hon vill.
 • Tullstrandens nya café Tulluddens oas (våren 2017)

  Tullstranden i Hangö får sitt eget café

  29.03.20174Västnyland
  Det är den här byggnaden som väckt de senaste åsikterna i Hangö. Tullstrandens nya café, som byggs inne i plåtbaracker placerade i rad och ovanpå varandra. Kan det här bli snyggt? Visst kan det, menar de flesta.
 • Snappertunas åldringshem Tunahemmet fyller 30 år 2017

  Från fattigstuga till modern 30-åring

  11.03.2017Västnyland
  Åldringshemmet Tunahemmet i Snappertuna fyller 30 år i år. Men historien går mycket längre bak i tiden. På lägenheten Finnäs mitt i byn uppfördes ett trähus för fattigt folk. Här öppnades byns första åldringshem år 1892. I år fyller nya Tunahemmet 30 år, men är fortfarande ett modernt boende med 21 platser.
 • Beväringarna har det hett på sommaren.

  Pampuscher och gomipittar pratar samma språk

  15.02.201731Västnyland
  Pampuscherna har lång väg till Drakan och många är glada när de far schaan. Gomina har närmare hem när de åker på permis. Endel gomin är riktiga gomidaijon, eller i värsta fall gomipittar, enligt pamina. Militärslangen lever stark vid Nylands Brigad.
 • Thomas Grönberg skolar stödhunden Max till epilepsihund

  Max är Thomas trygghet

  01.02.20171Västnyland
  Om husse lägger sina händer över bröstet reagerar Max omedelbart. Då springer han till köket och trycker med tassen på alarmet. Signalen går till Thomas Grönbergs fru och far, som kommer till undsättning då Thomas får sina epileptiska anfall.
 • Nils Jansson och Leif Mildh leder ÖSK Bingo i Ekenäs

  Bingo i snart 50 år

  18.01.2017Västnyland
  Österby Sportklubbs tombola snurrar i Ekenäs varje söndag kväll. Det har den gjort i 48 års tid. Bingoboomen från 70-talet är visserligen över, men trots flödet av spel och underhållning håller den gamla goda bingon fortfarande måttet. Bingo är mycket mer än bara ett penningspel.
 • Ägare, arkitekten och museichefen planerar nya Stormhälla i Hangö

  Stormhälla ska locka till lyxdagar i Mannerheims anda

  26.12.20162Västnyland
  Mannerheims Stormhälla i Hangö finns inte längre, men en ny villa för inkvartering, fester och möten kommer att stå klar så småningom. Här ska inga stora turisthorder samlas utan mindre grupper för några lyxiga dagar vid havet.
 • Veterinär Kerstin Siggberg och djurskötare Mikaela Lindqvist putsar tandsten på hund

  Nu lämnar Kerstin Siggberg de sjuka djuren

  14.12.20164Västnyland
  Kerstin Siggberg har 32 arbetsdryga år bakom sig som veterinär i Ekenäs. Vid årsskiftet går hon i pension men lämnar över mottagningen åt Milla Lehtinen som fortsätter i samma utrymmen. Lehtinen tar också över både röntgenbilder, patientkartoteket och assistenten Mikaela Lindqvist. Allt för de sjuka sällskapsdjurens bästa.
 • Duon Sam Zimon med Sam Sonntag och Simon Sid.

  Sam Zimon följer sina drömmar

  01.12.2016Kultur och nöje
  Musikerduon Sam Zimon har släppt sin första EP-skiva med sex egna låtar i popgenren. Killarna jobbar på att följa sin dröm om en proffskarriär inom musiken och hjälper gärna andra att göra det samma. Bakom Sam Zimon hittar vi Ingågrabbarna Sam Sonntag och Simon Sid.
 • Thomas Lundin ger ut ny skiva Betraktelsens tid 2016

  Thomas Lundin i betraktelsens tid

  17.11.2016Kultur och nöje
  Visartisten Thomas Lundin är skivaktuell med sitt tredje soloalbum i en svit som kommer att innehålla fyra skivor. Betraktelsens tid är hans höstalbum, med både egna alster och nya versioner av andras sånger. Den tredje skivan är som det tredje barnet. Enligt Lundin har den uppfostrat sig själv och blivit mycket lyckad.
 • Henry Forssell utanför Rönnäs skärgårdsmuseum med en miniatyrmodell av ubåten UC57 i famnen

  Spännande krigstida ubåtshistorier lyfts upp i Pernå

  15.09.20162Östnyland
  Den tyska ubåten UC57 utförde i november 1917 hemliga uppdrag i den östnyländska skärgården. Under andra världskriget utförde finländska ubåtar liknande hemliga projekt i den nyländska skärgården.
 • Thomas Rosenberg och Jan-Erik Slätis

  Pensionerade lärare: Den nya läroplanen är inte problemfri

  09.09.20163Östnyland
  Elva erfarna pedagoger som har dimitterats från Nykarleby seminarium på 1960-talet har klassträff i Lovisa under veckoslutet. Samtidigt passar de på att debattera aktuella skolfrågor.
 • Författaren Tom Paxal

  "Askad" avslutar Tom Paxals trilogi om undre världen

  02.09.2016Östnyland
  Borgåförfattaren Tom Paxal ger i dagarna ut Askad, den sista delen av hans kriminalromantrilogi.