Hoppa till huvudinnehåll

Öde hus

Titta & lyssna på Arenan

 • Skallar i gårdsbyggnad vid ödehus som stått öde ungefär sedan 50-talet

  Det sneda orörda barndomshemmet

  21.03.20159Samhälle
  Ett övergivet hus fullt av skatter är varje urban explorers dröm. På en åker i Egentliga Finland gömmer sig Finlands vackraste ödehus, fullt av kvarlämnade föremål från förra och förrförra århundradet.
 • Ugnsmordshuset i Kokemäki

  Seppos mamma murades in i ugnen

  14.03.201518Kultur och nöje
  Ett av de hemskaste brotten som skett i finsk kriminalhistoria uppdagades 1972 i den lilla byn Krootila i Kumo. Fallet förknippas med en kuslig julhelg, ett ödehus i skogen och en ugn. Det är dags att återvända till mordhuset.
 • Öde fattiggården i Malax

  Mitt ödehusår

  11.03.2015Kulturhistoria
  Året 2014 kommer jag att minnas som ett ganska speciellt år. Jag har alltid fascinerats av övergivna byggnader och ställen men under detta år upptäckte jag att det finns en populär hobby som kallas "urban exploration". Från att passivt ha njutit av att titta på vackra och fantasieggande foton från övergivna spökstäder, sjunkna skepp, fabriker och kusliga igenvuxna nöjesparker, tog jag själv steget in i ödehusens värld.
 • öehus i Vassor

  Huset som flyttade på sig

  12.01.20155Inrikes
  Att Österbotten vimlar av öde hus står klart när man kör omkring med bil och tittar omkring sig. Och går man in står det också klart att ett ödehus i Österbotten är helt olikt ett i södra Finland. Vi tittar in i ett hus i Vassor som flyttade på sig 1910 och som stått öde sedan 70-talet.
 • Öde hus på Jussarö

  Tillbaka till spökstaden i havet

  08.12.20141Samhälle
  Kulhål, övergivna fyrar och taggtråd... Den övergivna ön Jussarö kunde vara inspelningsplatsen för en Mad Max-film.
 • Gammal toalett

  De menlösas, håglösas och sinnessvagas ödegård

  05.11.2014Kultur och nöje
  Mitt i allt märker jag att vi varit i huset i fyra eller fem timmar. Det känns som en halv timme för den övergivna fattiggården i Malax är som alla mina barndomslekars drömställe.
 • Den vite shejkens kort

  Övergivna bastuns svarta kabinett

  04.11.20141Inrikes
  Svartkonst, trolleri, humbug och bortglömda skatter. Den övergivna fattiggården ruvade på en överraskande hemlighet.
 • Ett kors över den drunknade Isak Lilleberg på Pörtö i Borgå skärgård

  Slutna öns hemligheter

  06.10.2014Kultur och nöje
  Det slutna militärområdet på Pörtö ute i Borgå skärgård är numera öppet för allmänheten. Här kan man hitta övergivna minnen från militärtiden men också från betydligt äldre tider.
 • Tor-Erik Antfolk ärvde ett ödehus i Rangsby i Närpes. Lasse Grönroos fotar.

  Tor-Erik ärvde ett ödehus

  16.09.2014Kultur och nöje
  Säg nu sedan vad man själv skulle göra om man plötsligt blev ägare till ett ödehus. Med ett sunkigt omodernt och illa konstruerat 80-talshus är svaret kanske givet. Men inte kan man ju låta traktorn köra ner en vacker gammal röd trästuga med vita knutar där man som barn bakat bröd och läst Allers. Eller kan man?
 • Lahnajärvi öde rastplats 2014

  Sista stoppet vid Lahnajärvi

  19.08.2014Kultur och nöje
  Den populära rastplatsen vid gamla Åboleden har stått tyst sedan 2008. Lahnajärvi rastplats grundades 1952 när utländska journalister skulle köra mellan Åbo och Helsingfors då de olympiska spelen hölls i Helsingfors.
 • Ozzi Tapio vid Vuoritalos ruiner

  Punktornet i Kottby

  28.07.2014Samhälle
  Det var ett ganska ruskigt ställe. Vuoritalo, bergshuset, kallades det. Om jag minns rätt var jag två eller tre gånger där. Sista gången var 20. 11 2005 när GG Allins gamla band Murder Junkies spelade i Finland.
 • Öde sjukhus

  Öde sjukhusets förbannelse

  27.05.2014Samhälle
  Ett enormt jugendpalats i en öde tallskog är inte det lättaste objektet att sälja. Stig in i det gamla sanatoriet/mentalsjukhuset för vilket tiden gick förbi.
 • öde motell

  Hormotellets uppgång och förfall

  19.05.20145Samhälle
  Det här är det första artikeln i en serie om öde hus och ställen där vi besöker allehanda platser som Gud och samhället glömde bort. Ju rostigare desto bättre. Vi börjar med ett gammalt hormotell längs med den gamla Åboleden.
 • Övergiven villa i Kronbergsstranden, Helsingfors

  Övergivna hus

  18.11.2013Titta och lyssna
  Övergivna hus och igenvuxna platser har alltid fascinerat människor. Vi samlar in tips på övergivna ställen i Finland med en intressant historia så hjälp oss på traven att finna alla ruskiga rostiga platser som är mysterier för omvärlden. Vi har en kamera och nu behövs det bara ficklampor.

Redaktörer

Relaterade ämnen