Hoppa till huvudinnehåll

Pixel

 • Stefan Brunow, Pia-Maria Lehtola och Katja Weiland-Särmälä

  Stilfull final för Pixel

  13.12.2013Kultur och nöje
  Vilket mentala arv lämnar vi efter oss? Den frågan infinner sig lämpligt nog i det allra sista avsnittet av kulturmagasinet Pixel.
 • Marjorita Huldén

  Att vara vem som helst

  29.11.2013Kultur och nöje
  - Jag är en ensamvarg, i det här yrket behöver man mycket ensamhet efter att ha varit en annan människa.
 • Stefan Brunow, Pia-Maria Lehtola och Ylva Larsdotter

  Strindbergs okända dotter

  22.11.2013Kultur och nöje
  August Strindbergs äldsta dotter, finlandssvenska Karin Smirnoff, var den som liknade honom mest och den som gick vidare i hans fotspår som fotograf och författare. - Brev och hela hennes arkiv hittades i Kungliga Biblioteket i Stockholm. Det är en skattkammare, säger bibliotekarien Ylva Larsdotter, en av författarna till den nya boken om Karin Smirnoff.
 • Zagros Manuchar

  Zagros kärleksbudskap

  15.11.2013Kultur och nöje
  Salpa är en finsk indiefilm om 14-åriga Henri som kämpar med både sin stamning och matematiken i skolan. 23-åriga Zagros Manuchar som skrivit och regisserat filmen flydde från irakiska Kurdistan till Finland när han var fyra år.
 • Pia Maria Montonen

  Galen i gamla hus

  08.11.2013Kultur och nöje
  Konsthistorikern och journalisten Pia Maria Montonen har skrivit en fotobok om gamla, själfulla hus. Hus som väljer sina rätta ägare och som präglar människorna som bor i det.
 • Stefan Brunow, Pia-Maria Lehtola och Christoffer Strandberg

  Skamlös imitation av Pixel

  01.11.2013Kultur och nöje
  Skådespelaren och dragartisten Christoffer Strandberg gästar Pixel och imiterar programledarna Stefan Brunow och Pia-Maria Lehtola som uppvärmning inför sin turnépjäs Skamlöst.
 • Malin Kivelä

  Malin Kivelä om obehaget att vara kvinna

  25.10.2013Kultur och nöje
  Svenska Yles litteraturpris delades ut idag och i kvällens Pixel intervjuas pristagaren Malin Kivelä. Hennes roman Annanstans belönades för sin "sinnliga energi". - Själv upplever jag att jag är rädd för att skriva erotiskt, jag tycker jag var feg som stannade vid det sensuella. Jag ville ju skriva om kvinnor eftersom jag har ett problematiskt förhållande till att vara kvinna, säger Kivelä.
 • Ebba Witt-Brattström

  "Knausgård en 1800-talsman"

  25.10.2013Kultur och nöje
  Hajpen kring författaren Karl Ove Knausgård fortsätter. I höst har han blivit en universitetskurs vid Helsingfors universitet, men Ebba Witt-Brattström frågar sig hur män kan vara så nostalgiskt bundna till sin barndom.
 • Anna Rikkinen

  Anna Rikkinen helar med sina smycken

  18.10.2013Kultur och nöje
  Hennes smycken ser ut som schackpjäser, avhuggna stolsben och skulpturer av trä. De hänger på väggen i Designmuseets utställning From the Coolest Corner – Nordiska smycken.
 • Jan Förster

  Sover Konsthallen?

  18.10.2013Kultur och nöje
  Helsingfors Konsthall har fått en ny chef, Jan Förster, som vill väcka den 85-åriga bildkonsthallen i Tölö ur dess törnrosasömn. - Vi har förlorat en del av vår publik. Vi vill bli en plattform där nya grupper kan mötas och kollidera. Arkitektur och design hör också hemma i Konsthallen, tycker Förster.
 • Karen Erickson

  "UKK var svag och osäker"

  14.10.2013Kultur och nöje
  Kekkonen rörde sig ljudlöst som en katt på Ekudden, han var osäker och full av inre konflikter. Ett arkivfynd ger ny bild av Finlands maktelit år 1960.
 • Karen Erickson om Kallios sista resa

  13.10.2013Kultur och nöje
  Agrarpolitikern Kerttu Saalasti (1907-95), president Kyösti Kallios dotter, grundare av Uleåborgs universitet, minister och riksdagsledamot var en av Karen Ericksons intervjuobjekt 1960.
 • Sami Sykkö

  Tidsresor i Pixel

  11.10.2013Kultur och nöje
  Modekolumnisten och bloggaren Sami Sykkö tar temperaturen på den trendkänsliga modevärlden. Har världen förändrats efter modeveckorna i Paris och Milano? - Vi går tillbaka i tiden, gammalt beprövat är inne, lyxen är ute, sammanfattar stilgurun i Pixels studio. Hans idealgarderob vore professor Matti Klinges, en klassiskt välklädd gentleman med ett osvikligt öga för färger, tycker Sykkö.
 • Sanna Tahvanainen

  Kronor, kött och blod

  04.10.2013Kultur och nöje
  Sanna Tahvanainen har skrivit en intim, poetisk och fascinerande roman inifrån drottning Victorias kropp. - Historiska fakta gav mig skelettet, själv har jag fyllt på med kött och blod, förklarar Tahvanainen i Pixels studio.
 • Fredrik Hertzberg

  Sanningen om Björling

  27.09.2013Kultur och nöje
  Den svenska poesins radikalaste förnyare bodde i en bastukammare i Helsingfors. Som homosexuell var hans kärleksliv kriminaliserat, och hans lyrik präglas av strykningar och självcensur.
 • Robert Nordström

  Humanistisk inredning och smärtsamma maktrelationer

  20.09.2013Kultur och nöje
  Robert Nordström är den lyhörda fotografen, som hållit i kameran i den Oscarsnominerade filmen Lärjungen. Filmen handlar om makt och har lite fysiskt våld, men känns ändå smärtsam.
 • Stefan Brunow, Pia-Maria Lehtola och Lauri Maijala

  Bland lingon och idoler

  13.09.2013Kultur och nöje
  Gäst i kvällens Pixel är regissören Lauri Maijala som kom på den galna idén att göra en pjäs av det svenska proggbandet Blå Tågets låt På väg till koppargruvan. - Där vi en gång flått heter pjäsen på Viirus, men den har inget att göra med Kjell Westös roman.
 • Maria Antas

  Städning och erotik

  06.09.2013Kultur och nöje
  Pixel ventilerar i kväll skuld och hygien, smuts och välbonade samveten. Studiogästen Maria Antas nyutkomna bok om städning tar upp ämnen som det sällan pratas om. - Städning är laddat med tabun. Här finns hela känsloregistret, från stressad ilska till glädje över ett fullbordat verk.
 • Gunilla Hemming

  Nazifruar och Monica Z

  30.08.2013Kultur och nöje
  - Jag har ingen medkänsla med nazifruarna. Det är representanter för en obehaglig människotyp i ett kaotiskt samhälle.
 • Merete Mazzarella

  Pixel är tillbaka igen

  23.08.2013Kultur och nöje
  - Jag var den snälla flickan som tyckte om sina föräldrar. Nu är jag en besvärlig tant. Så sammanfattar Merete Mazzarella sitt självbiografiska skrivande i kvällens Pixel.