Hoppa till huvudinnehåll

Radioteatern

Titta & lyssna på Arenan

Redaktörer

Relaterade ämnen

radioteatern@yle.fi

Lyssna på äldre pjäser på Yle Arkivet

Lyssna på äldre pjäser i RadioteaterarkivetRadioteaterarkivet samlar och erbjuder besökarna möjligheten att höra utvalda hörspel och uppläsningar i sin helhet. Radioteaterarkivet är än så länge ett frö - utbudet i det skall kontinuerligt växa. Välkommen att lyssna!

Upplev Europa 1914

Lyssna på hörspel om Europa 1914Sammanlagt 23 radioteatrar från alla Europas hörn har deltagit i projektet, som är ett av flera EBU-samarbeten kring minnet av första världskriget. Från Finland deltar både Radioteatern och Radioteatteri med var sin kortpjäs.
Läs mer och lyssna på hörspelen


Följande premiär i Radioteatern


Onsdag 24.2 kl. 21.05 och repris söndag 28.2 kl. 15.03 i Radio Vega

Svärmorstungor

”När min man och jag handlar
med min svärmor i den fräckt röda duffeln
får vi inte bara se hela stan
vi får också se nästan hela förra seklet.
I våra händer har vi
en 1,50 cm hög kavat
gratiskupong till 1900-talet”

I sitt nya hörspel Svärmorstungor ger Susanne Ringell ett kärleksfullt porträtt av sin småländska svärmor Älva Larsson (1920-2014). Samtidigt är det en lovsång till vardagen och till en generation och en livshållning som nu är på utdöende.

När Svärmor och Svärdotter möts är det två vitt skilda världar som går i dialog. Men i det här långa vänskapsförhållandet är det samtidigt den ömsesidiga respekten som gäller.

Svärmor är den som sköter livets praktikaliteter med schwung och bravur. Sparsamhet, strävsamhet och förnöjsamhet är honnörsorden framom andra och matlagningen går som en röd tråd genom berättelsen. Inte minst därför blir den dag då Svärdottern plötsligt ska stå för fläskpannkakan ett slags vändpunkt.

Anders Larsson har regisserat Svärmorstungor, som alltså handlar om hans egen mor. Vi hör honom själv i rollen som Sonen, och Svärdottern spelas av Susanne Ringell. I rollen som Svärmor gästspelar den svenska skådespelerskan Lena Söderblom, känd från både film, tv och en lång karriär främst på Stockholms Stadsteater.