Hoppa till huvudinnehåll

Samtal om livet

 • Ann-Sophie under ett rött paraply i regnet

  Ann-Sophie Sandström ny programvärd för Kaffekvarnen: ”En bra motivering och berättelse ger ofta en bra orsak att spela en viss låt”

  15.09.20195Kultur och nöje
  I ett gammalt trähus nära vattentornet i Nykarleby hittar vi Kaffekvarnens nya programvärd. Ann-Sophie Sandström har genom åren gjort sig känd som en radioredaktör av rang när det gäller samtalsprogram där ”vanligt folk” berättar om livsval och avgörande händelser, och musiken har ofta varit en viktig del av helheten. Nu hoppas hon kunna ge den äldre musiken ett sammanhang i Yle Vegas omtyckta långkörare.
 • Ann-Sophie Sandström och Tiina Grönroos

  En del har hittat kärleken och gift sig, andra har skilt sig - här hittar du flera hundra personliga samtal som förts i Samtal om livet

  28.04.2018Vega
  Drygt tvåhundra Samtal om livet finns som poddserie på Arenan De äldsta avsnitten är mer än tio år gamla och de nyaste gjordes år 2016.
 • Benny Uhlenius i sin gård i Fagervik, Ingå

  Föräldrarna väntade femton år på dödsbud

  22.06.2016Vega
  Rusmedelsterapeut Benny Uhlenius är idag en nykter narkoman. Det har han varit i 32 år. Bennys historia handlar däremot inte om en trasig barndom. Tvärtom hade han föräldrar som älskade honom och han tillbringade många fina somrar hos mormor i Fagervik. I dag bor Benny i mormors gamla torp och jobbpendlar till huvudstadsregionen.
 • Porträtt på Celinda Byskata

  Mobbning och dödshot knäckte Celinda

  09.06.20161Hälsa
  Det började med en extremt svår och långvarig skolmobbning. Den bröt ner den tidigare så glada och sociala Celinda Byskata. Efter skolgången har hon lidit av psykisk ohälsa som tagit sig många olika uttryck. Nu har Celinda utbildat sig till erfarenhetsexpert och genom att berätta sin historia vill hon hjälpa andra som mår dåligt.
 • Ulf Modin i sin hyreslägenhet i Ekenäs.

  Ulf Modin är Ekenäsbornas egen filosof

  25.05.20167Vega
  Ulf Modin är född och uppvuxen i Sverige, men han har väldigt lite gott att säga om sitt gamla hemland. Som marxist har han känt sig udda, ensam och inte accepterad. I stället har han valt att bo i Finland och i DDR, så länge landet fanns.
 • Vilma Määttänen och Per-Viktor Hjalmarsson i hyreslägenheten i Helsingfors. I Vilmas famn minstingen Laili, 8 månader

  De vill inte bli uppätna av bekvämlighetsmonstret

  11.05.20162Vega
  När naturbarnet Vilma från Finland mötte konservativa Per-Viktor från Sverige slog livet en kullerbytta, i synnerhet för Per-Viktor. Han som hade varit inställd på att leva ett så kallat svenssonliv utanför Göteborg, började plötsligt bygga ett hus på hjul, flytta runt och bo i kollektiv.
 • Cia Lönnström i sitt utekök i Sanur, Bali. Hittekatten Valentina i famnen

  Rastlös vagabond har hittat sitt hem i Bali

  28.04.20164Vega
  En ständig rastlöshet har gjort att före detta Helsingforsbon Cia Lönnström har bott utomlands i flera repriser. Sedan fem år tillbaka bor Cia på ön Bali i Indonesien och har inga planer på att återvända till Finland trots att hon är allvarligt sjuk.
 • Holger Grönroos i sitt hem i Hangö

  Hemlängtan förde Sydneybon till Hangö

  14.04.2016Kultur och nöje
  Helsingfors, Stockholm, Sydney. Holger Grönroos har bott i flera storstäder, men hans hjärta klappar för Hangö. Det är i Hangö han föddes i november 1928 och det är till Hangö han återvände när hemlängtan blev för stark. Fast ibland ångrar sig Holger att han lämnade Australien och Sydney. Livet på andra sidan jordklotet var nämligen väldigt bra.
 • Djurskyddsrådgivare Markku Harju

  De vilda djurens beskyddare

  08.04.20163Vega
  Markku Harju är den före detta bankmannen som tröttnade på livet i storstaden och flyttade till Replot i Korsholms skärgård för att rädda skadade vilda djur. Han är också "pappa" till Mervi, Finlands kändaste älg.
 • Anna Granström framför en affisch/tavla som marknadsför Hangös simstränder.

  Av kärlek till farfar och träbåtar

  31.03.2016Samhälle
  Anna Granström är femte generationens båtfixare. Annas stora förebild är hennes farfar, den legendariska båtbyggaren Ulf Granström. När farfar plötsligt dog, stod båtvarvet i Hangö utan en drivande kraft. 25-åriga Kärleken till farfar, hans livsverk och de fina träbåtarna gjorde att Anna och hennes lillebror tog över ruljangsen.
 • Johan Holmberg med katten Viljo

  "Det tråkigaste är om ett friskt djur måste avlivas"

  15.03.2016Kultur och nöje
  “Djur på vägen, men inget är överlopps” står det på det hemgjorda trafikmärket strax innan man kommer fram till hittedjurshemmet Skeppsdal Family i Ingå. Här bor paret Päivi Räty och Johan Holmberg med sina barn och andras djur. Och så några egna också.
 • Bild på Tommy Lundström, Ingå

  "Folk tror att jag är dum i huvet bara för att jag sitter i rullstol"

  02.03.20167Samhälle
  När Tommy Lundström var 24 år blev han rullstolsburen. Det här skedde inte med en gång. Tommy har levt med kronisk smärta sedan tonåren och han gick länge med hålfotsinlägg, korsetter och kryckor. Det har inte satt stopp på Tommy. Hans stora passion är sång och musik. Han är också en god lyssnare som vill hjälpa vännerna med deras bekymmer.
 • Brita Lindberg i sitt hem i Helsingfors

  Gamla, vackra saker skänker Brita glädje och tröst

  17.02.20162Kultur och nöje
  Hemmet i Helsingfors har välkomnat musikaliska världsstjärnor och vänner som Jussi Björling, Birgit Nilsson och Isaac Stern. I maj fyller Brita 98 år och hon är fortfarande aktiv vad gäller sällskapsliv, konserter, konst och antikviteter.
 • profilbild på Hans Wisktröm, utomhus, vinter och snö

  Hasse har bokfört graviditeter och räddat liv i Libanon

  02.02.2016Samhälle
  Med hjälp av diplomati och humor har Hasse Wikström klarat sig ur många kniviga situationer, bland annat som fredsbevarare i Libanon på 1980-talet. Samtal om livet handlar också om blommor, kärlek och när Hans Wikström mötte Hans majestät.
 • malin båtmästar

  Det svåra med framgång

  29.01.2016Svenska.yle.fi
  Vasabon Malin Båtmästar är endast 27 år men har lyckats profilera sig som en matkreatör att räkna med. Men trots den uppenbara framgången har Malin svårt att tro att hon lyckats.
 • Eamonn Devlin inomhus, porträttbild

  ”Jag trodde det var normalt att barn kastade molotovcocktails”

  19.01.2016Samhälle
  När Eamonn Devlin var tolv år gammal gick han ständigt omkring med en tomflaska i fickan för att ha ett vapen att försvara sig med. Han har sett dödade och lemlästade på gatorna i sin hemstad Omagh i Nordirland, en stad full av poliser, brittisk militär och IRA.
 • Mai Soreau

  Med förkärlek för det finlandssvenska

  15.01.20169Vega
  Franska Maï Soreau flyttade till Finland av en slump och förälskade sig snabbt i den finlandssvenska kulturen.
 • bild på Charlie Jespergaard.

  Charlie bygger inga plasthus

  06.01.20163Samhälle
  Charlie Jespergaard bygger och renoverar hus enligt naturenliga metoder. Modell har han tagit från hemlandet Danmark och Finland. Själv bor han i ett kollektiv mitt i skogen i Ingå. Där bygger han ut en ekoby och får utlopp för sin kreativitet genom att bland annat göra träsniderier på gamla stockar.
 • fotografier på unga Anneli och seppo Sarekoski i Karibien och en bild på deras segelbåt

  Båten och Trinidad var deras hem i många år

  16.12.20154Samhälle
  Ekenäsborna Anneli och Seppo Sarekoski har gjort det många drömmer om, men få vågar ens försöka sig på. De lämnade vardagen i Esbo och reste iväg med segelbåt utan någon tids- eller resplan. Riktningen var mot solen. Deras resa kom att vara i 16 år. De åren tillbringade Anneli och Seppo i den karibiska övärlden.
 • Marita och Gösta Karf.

  När sonen dog hade de bara varandra

  11.12.20151Vega
  För snart trettio år sedan förlorade Gösta och Marita Karf sin fyraåriga son Markus i en tragisk olycka. Tillsammans mötte de en ofattbar sorg som skulle prägla deras liv för alltid.