Hoppa till huvudinnehåll

Seportaget

 • äldre romsk kvinna tigger mitt i trafiken med pappmugg

  Hur bemöter vi tiggaren?

  10.08.2015Kultur och nöje
  Jag såg Mikael Enckell gående längs Mannerheimvägen utanför Sokos, förbi en tiggare. Ja, han gick förbi, men så stannade han upp och gick tillbaka och gav en slant.
 • Seportaget: Bland änglar och demoner

  Ödets ironi

  02.02.2014Kultur och nöje
  Han hade varit dålig en månad innan vi fick höra om situationen. Min mammas syster ringde frivilligt upp henne och meddelade om situationen en vecka innan han sedan dog. Vi uppskattar att hon ringde. Yle Fem bjuder söndag kväll på två dokumentärer som skildrar livet inom och utanför Jehovas vittnen. Dessa två önskerepriser sänds efter varandra klockan 20-21.
 • Jehovas vittnen - mor och dotter ses aldrig mer?

  02.02.201414Samhälle
  - Är det där verkligen Daniela? Jag känner inte igen henne, utbrister Annette Lindbom i Pargas då hon ser sin äldsta dotter första gången på sex år - i tv.
 • Seportaget: Den flygande holländern

  Fyrverkerier som passion

  09.12.2013Titta och lyssna
  Redan som barn var Johan Holländer fyrverkerifantast. Han hade som vana att samla på sig raketpinnar och spendera sin veckopeng på smällare. Nu ska hans lag för andra gången tävla i Pyronale, världsmästerskapen i Musikfyrverkeri i Berlin.
 • Seportaget: Vinan eller försvinna

  Comeback på travbanan

  03.12.2013Titta och lyssna
  Travtränaren Keijo A. Svart hade allt och skulle göra succé på travbanorna i Sverige. Det började strålande. Hästarna sprang in en halv miljon kronor på bara några månader. Keijo var ett namn att räkna med, men sedan gick allt snett. Nu är det dags för comeback.
 • Seportaget: Tre Prima Donnor

  Tre Prima Donnor

  19.11.2013Titta och lyssna
  Namnet på gruppen Tre Prima Donnor är en fullträff för dessa donnor är faktiskt prima i ordets rätta bemärkelse. Både musikaliskt och socialt är de väldigt samspelta och lyhörda för varandra.
 • Måns Enqvist

  Blåögd ung polis första möte med prostitution som människohandel

  13.11.20132Titta och lyssna
  I min dokumentär om människohandel ”Du vill inte veta” intervjuar jag Måns Enqvist, som arbetat både som polis, FN-soldat, utredare av människohandelsrutter och gränsbevakare. I denna del av intervjun som inte kom med i dokumentären berättar han om hur han som ung fredsbevarare mötte människohandel första gången.
 • Seportaget: Du vill inte veta

  Människohandel - snabbt växande business

  12.11.2013Titta och lyssna
  Människohandel är idag internationellt sett en av de snabbast växande formerna av business. Igen vet exakt hur många offren är. Seportaget Du vill inte veta fokuserar främst på människohandel inom sexhandeln med västerländska offer.
 • Li Andersson

  Människohandel är inte bara fysiska bojor

  12.11.2013Titta och lyssna
  Den grupp på ca 50 thailändska bärplockare som blev hemskickade tidigare i höst efter att ha gjort polisanmälan om människohandel uppfyller många kännetecken på det.
 • Nya avslöjanden i bärplockarhärvan

  29.10.20131Titta och lyssna
  För ett par veckor sedan blev ett femtiotal thailändska bärplockare som gjort polisanmälan och sagt sig vara offer för människohandel hemskickade till Thailand utan att ha blivit förhörda av polisen i Kajanaland. Nu kommer deras advokat ut med ny information.
 • Seportaget: Rita på dagen, sudda på natten

  Håkan Ahlnäs och konsten

  29.10.2013Titta och lyssna
  Håkan Ahlnäs, är en pensionerad bonde och minkfarmare, men också en konstnär och kultpersonlighet i Nykarleby. Vi följer honom inför en utställning i Jakobstad i maj 2013
 • Seportaget: Nostalgisk rotbehandling

  Musiken, bastun och maten nära hjärtat

  23.10.2013Titta och lyssna
  Vilka är de tre saker som en sverigefinländare inte byter bort? I Nostalgisk rotbehandling möter vi tre sverigefinländare som berättar vad de bevarar av den finska kulturen i sitt nya hemland: musiken, bastun och maten.
 • Chakupewa Lungunya

  Vad är ett värdigt liv?

  17.10.20131Samhälle
  ”När kriget kom slogs allt i spillror. Min man flydde och sedan kom gerillan för att hämnas på mig och barnen. Jag lyckades ta mig till grannen som uppmanade mig att inte återvända till huset utan ta barnen och fly direkt.”
 • Seportaget: Kantarellerna växer i Kongo

  Makt över sitt eget liv?

  14.10.2013Titta och lyssna
  Seportaget "Kantarellerna växer i Kongo" handlar om Chakupewa Lungunya, en medelålders kongolesisk kvinna som varken kan läsa eller skriva. Men hennes livverk är färdigt. Hennes barn är i säkerhet och de har kläder och mat och går i skola.
 • Seportaget: Från koja till slott

  Från koja till slott

  07.10.20131Yle Fem
  Ekolsunds slott har en lång kunglig historia. Hur kommer det sig att en fattig finsk invandrarflicka blivit slottets ägarinna? I dokumentäten får vi följa med hur Raija Ohlin mot alla odds men med finsk "sisu" lyckas förverkliga sina drömmar och bli ägare till ett kungligt slott.
 • Seportaget: Dragspelsprofessorn

  Med folkmusiken nära hjärtat

  30.09.2013Yle Fem
  När mommo Astrid drog iväg med 9-åriga Maria från den gröna villan i Kilo i Esbo till speltimmen i Helsingfors låg dragspelet på pakethållaren och vägen kändes lång. Men belöningen skulle komma. Dokumentären Dragspelsprofessorn porträtterar Maria Kalaniemi och hennes bidrag till folkmusiken.
 • Seportaget: Ett enskilt fall

  Vem bryr sig om flyktingbarnen?

  25.09.20131Titta och lyssna
  - Vem sover dåligt på grund av flyktingbarns öden? Migrationsverket och våra domstolar verkar skärpa sin inställning till personer som söker uppehållstillstånd och asyl. Vem bär ansvaret om ett barn som utvisats från Finland råkar illa ut?
 • Seportaget: Älgmannen

  Älgmannen lever för konsten

  18.09.2013Titta och lyssna
  Konstnären Juha Pykäläinen är i första hand målare. Men när utställare för den Nordiska festivalen Nordic Cool 2013 kommer till Åland på jakt efter utställningsobjekt är det Juhas älgtorn man fastnar för. Det är startskottet på en omtumlande resa.
 • Seportaget

  Dokumenterade tillfälligheter

  11.09.2013Titta och lyssna
  Seportaget startar i höst sin femtonde säsong och har till dags dato sänt 307 stycken halvtimmeslånga dokumentärer. Om man sträcktittar på dem alla går det åt fyra arbetsveckor.
 • Utesluten ur Jehovas vittnen. Annette Lindbom från Pargas förlorade äldsta dottern och hela släkten då hon uteslöts ur Jehovas vittnen.

  "Bland änglar och demoner"

  09.09.201316Inrikes
  Seportaget höststartar torsdagen den 12 september med dokumentären Bland änglar och demoner. Huvudperson är Annette Lindbom från Pargas som uteslutits ur Jehovas vittnen.