Hoppa till huvudinnehåll

Solens mat

  • Fyllda zucchiniblommor

    11.02.2011Recept
    Bo Hagström till Madonna degli Angeli, byn där maten inte reser. På byns grönsakstorg lyser de gula zucchiniblommorna i stånden. De kommer i början av maj och är då en efterlängtad primör. Kocken Laura fyller dem med en smet på ricottaost, ägg och sardeller och steker dem försiktigt tillsammans med körsbärstomater. Den läckra anrättningen toppas med hyvlad tryffel och parmesan.
  • Piadina

    30.01.2011Recept
    En god lufttorkad skinka i florstunna skivor serveras till flatbrödet på värdshuset La Pace i byn Rocca San Casciano. Bo Hagström tar oss med till bergstrakterna mellan Toscana och det gamla Romagna, där tiden nästan stått stilla. Ost, vin och skinkor... Värdshusets hemligheter göms i djupa källarvalv
  • Anguilla alla brace

    23.01.2011Recept
    Bo Hagström reser till Trasimenosjön i Umbrien i Italiens gröna hjärta. Här lever fiskare och bönder sida vid sida, medvetna om sitt ansvar för att bevara både vatten och jord. Grillad ål tillreds tillsammans med en lokal fiskare.
  • Polpettine di carciofi

    16.01.2011Recept
    Resan går till byn Ramacca där bönderna odlar kronärtskockor på sluttningarna till vulkanen Etna. Här firas primörerna med en rejäl fest som varar i tre dagar. Kocken Giacomo lär oss laga läckra kronärtskocksplättar.
  • Bucatini all'Amatriciana

    09.01.2011Recept
    Pasta med pancetta och chili. I säsongspremiären av Solens mat reser Bo Hagström till Cori i Lepinibergen. Det är bara fem mil söder om Rom men området hör till Italiens mest vilda och genuina. I avsnittet lagas traktens mest kända rätt, "bucatini all'Amatriciana".
  • Fritelle di ricotta

    09.01.2011Recept
    Friterade ricotta-munkar. I första avsnittet ur åttonde säsongen av Solens mat reser Bo Hagström till Cori i Italien för att bekanta sig med mattraditionerna där.
  • Örtgnocchi med pecorinokräm

    08.01.2009Recept
    En härlig äktitaliensk vegetarisk pastarätt som får sin distinkta arom av vilda örter och av pecorinokrämen. Pecorino är en italiensk lagrad fårost som bl.a. används som en av huvudingredienserna i pesto.
  • Pasta Rosa

    01.01.2009Recept
    Mera traditionellt italiensk än så här blir inte en pastarätt! Pancetta, sparris, jungfruolja och parmesan hör till de självklara ingredienserna.
  • Pumpasoppa

    25.12.2008Recept
    En fräsch och enkel vegetarisk soppa från Castel di Sasso, en liten bergsby nordväst om Neapel.
  • Liparisk kaprissalsa

    18.12.2008Recept
    Bo Hagström besöker den lilla ön Salina, vars måleriska landskap är bekanta från många filmer. Öns viktigaste inkomstkälla är vilt växande kapris.
  • Sashimi på Capraiavis

    11.12.2008Recept
    Sashimi är ursprungligen en japansk rätt som oftast äts med sojasås och wasabi. Den här lilla rätten har fått ett italiensk stuk från den lilla ön Capraia som ligger i den toskanska arkipelagen. Enkelt och gott!
  • Beppes bruschetta mot sjösjuka

    27.11.2008Recept
    Ett härligt tilltugg med smaka från Medelhavet - och tydligen också bot mot dess gungning!
  • Kanin med tomater och örter

    20.11.2008Recept
    På många håll runt medelhavet är kanin såväl vardgasmat som delikatess. Och inte minst i Italien därifrån detta recept härstammar.
  • Maffiabakelse

    13.11.2008Recept
    Här en traditionell bakelse från Sicilien som vilken gudfader som helst skulle vara stolt över.
  • Siciliansk caponata

    06.11.2008Recept
    En härlig vegetarisk rätt från det autentiska Sicilien.
  • Grillad ål alla Puccini

    13.07.2007Recept
    Puccini, som tillbringade somrarna vid sjön Massaciuccoli vid Torre del Lago, tillagade gärna både sjöfågel och ål. Till ålen åt han gärna en risotto, även den smaksatt med lagerblad.
  • Förlovningskringlor (Fortaes)

    06.07.2007Recept
    Desserterna i Ladinerna är ett arv från Österrike. Friterade munkar och strudel finns i massor av varianter. Ett härligt exempel är fortaeis, en dessert som traditionellt lagades till förlovningsfesten.
  • Risotto Parmigiano

    29.06.2007Recept
    På ett litet värdshus på landet upplevs det moderna cimbriska köket. Här serverar man en krämig risotto direkt från en urgröpt parmesanost och flamberar kött i galje.
  • Ingefärslackerad fläsklägg

    29.06.2007Recept
    En riktig folkfest blir det när invånarna i byn Zugliano ska avgöra vem som gör den godaste spädgrisen i stan. Landshövdingen och borgmästaren sitter i juryn, och tittarna får vara med om en tillställning som kunde ha regisserats av Fellini. Här ett riktigt vinnande recept!
  • Bagna Cauda -dipsås med sardeller

    22.06.2007Recept
    Det var ambulerande försäljare som drog från dal till dal med sina kärror och sålde sardeller. På det viset uppstod dipsåsen Bagna Cauda som består av sardeller och vitlök som långsamt får smälta i sjudande olivolja. Blandningen doppas sedan med grönsaker och råbiff i den salta såsen. Baksmällans frälsare, säger occitanerna.