Hoppa till huvudinnehåll

Spotlight

APP Spotlight

Era tips: De här tipsen jobbar med just nu. Tryck på ett tips för att läsa mera om det. Du kan också sortera tipsen enligt senaste uppdateringar.

Har du skickat in ett tips? Skriv in tipsets id-nummer här för att se vad som har hänt med tipset. Det går bara att följa upp offentliga tips.

Tipsa Spotlight

Känner du till något som borde granskas av Svenska Yles journalister?
Dina tips tas emot av Malin Ekholm, Patrik Skön eller någon annan från Spotlight-redaktionen. Ju konkretare du kan vara desto bättre; skriv gärna ut detaljer, namn och annan information som hjälper oss att verifiera och följa upp tipset.
Vi kan publicera ditt tips om du går med på det. Vi avslöjar aldrig din identitet utan ditt medgivande.
 • Får tipset publiceras:* • Ditt tips skickas över en säker förbindelse och sparas på webbtjänsten Wufoo. Det är endast Spotlight-redaktionen som kommer åt tipsen.

  Om du hellre skickar brev är adressen Patrik Skön, PB 45, 00024 Rundradion.

#PanamaPapers

Spotlight är med och gräver i Panamahärvan. Artiklarna hittar du här: #PanamaPapers.

Titta & lyssna på Arenan

 • Vad ligger bakom ungdomsbrottsligheten i Jakobstad?

  02.08.20168Samhälle
  Spotlight vill ha hjälp med att granska ungdomsbrottsligheten i Jakobstad.
 • Tiotusentals smågrisar säljs till Polen – resan ofta olagligt lång

  24.05.2016Inrikes
  Under hösten 2015 började lastbilar allt oftare köra med smågrisar längs riksväg 25 mot Hangö hamn. I maj 2015 rörde det sig om några hundra grisar i månaden. I dag har den här exporten exploderat och nu säljer enbart HK Scan ungefär 6 000 smågrisar i månaden till Polen.Tipsa du också
 • Folkpensionsanstalten väcker oro och ilska

  22.05.201634Samhälle
  Ett byråkratiskt socialskyddssystem väcker oro och ilska bland publiken. Det ser mer till regelverket och paragrafen än människans livssituation. I synnerhet Folkpensionsanstalten (FPA) föranleder många tips från missnöjda människor.Tipsa du också
 • Missade du Dement och drogad?

  20.05.2016Yle Fem
  Ny chans att se den omtalade dokumentären på dagtid. Dement och drogad sänds på tisdag 24.5 kl. 15.57 på Yle Fem.
 • Sådan är Finska Motståndsrörelsen - verkligheten bakom fasaden

  15.05.2016Samhälle
  Spotlight kan i dag erbjuda en unik inblick i hur vårt lands hårdföraste nazistorganisation fungerar och hur den utvecklats sedan starten 2008. Esa Holappa var med om att starta Finska Motståndsrörelsen, blev dess ansikte utåt och satt i åratal med i organisationens innersta kärna. När han nu bryter tystnaden så gör han det väl medveten om att han blir motståndsrörelsens dödsfiende i hela Norden.
 • Nazistledaren som slutade tro

  15.05.2016Samhälle
  Esa Henrik Holappa har vigt nästan halva sitt liv åt nationalsocialismen. I dag har han lämnat nazismen och ångrar åren när han predikade hat och våld. Nu vill Esa Holappa tala ut och göra offentlig avbön, trots de faror det kommer att medföra.
 • Männen som leder naziströrelsen

  15.05.2016Samhälle
  Finska Motståndsrörelsen har ända sedan starten gett sken av att vara en toppstyrd organisation med en stark ledare. Men de här "ledarna" har mest varit galjonsfigurer. De verkliga beslutsfattarna har hållit låg profil utåt.
 • Så fungerar nazisternas nätverk

  15.05.2016Samhälle
  Högerextremister världen över har välfungerande nätverk. De sprider information, musik och propaganda. De samarbetar och hjälper varandra. Samtidigt blir det allt vanligare med öppet högerextrema internationella storsamlingar, och nynazisterna i väst tycks ha hittat samarbetspartners i Ryssland.
 • Dement och drogad

  14.05.201612Samhälle
  Erja Ekholm ville vårda sin alzheimersjuka man Karl-Arne Jansson hemma så länge som möjligt. Trots det togs han mot hennes vilja in på den numera ökända avdelningen G1 på Åbo stadssjukhus och medicinerades tills han blev orörlig.
 • Veckan då världen höll andan

  01.05.20168Samhälle
  Kuppen i Moskva 1991 tog Finland på sängen. Utrikesministeriets hemligstämplade dokument avslöjar hur Finlands ledning var splittrad och rädd för en massiv flyktingström över östgränsen. Spotlight har tagit del av de nu offentliggjorda dokumenten.
 • Finska advokater och affärsmän mellanhänder i skatteparadisekonomin

  29.04.20169Samhälle
  I Panamadokumenten finns drygt ett dussin finska advokater eller affärsmän som har grundat och förvaltat ett otal skatteparadisbolag via Mossack Fonseca. Det här har pågått sedan 1990-talet och fortsatt fram till idag.
 • Ryskt energiberoende är en stor risk

  24.04.201633Samhälle
  EU vill minska Europas beroende av rysk energi men Finland har valt en annan väg. Finlands ryska energiberoende är stort och ökar med det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki. Om förhållandet med Ryssland försämras är energiberoendet en stor risk.
 • Varför vill Finland vara beroende av rysk energi?

  24.04.2016Inrikes
  Spotlight visar hur konsekvent Finland blundar för riskerna med att göra sig ännu mer beroende av rysk energi. EU rekommenderar andra energikällor än rysk el och gas. De baltiska länderna har med framgång gjort sig oberoende av rysk energi.
 • När Johannes Salminen stack sitt svärd i presidenten

  20.04.2016Kultur och nöje
  Finska diplomater matade statschefen också med essäer. Essäisten och författaren Johannes Salminens upprop för friheten skrevs under augustikuppen i Moskva 1991 och skickades med ilpost till presidenten personligen.
 • Nationalegendomen till salu?

  17.04.201615Samhälle
  Riksdagens beslut om bolagisering och omorganisering av Forststyrelsen väcker oro. Hela omorganiseringen visade sig vara en komplicerad process där konflikter kring maktfördelningen inom Forststyrelsen styrde hela beslutsfattandet.
 • Finsk affärsman i skatteparadis

  12.04.20169Samhälle
  En av advokatbyrån Mossack Fonsecas trogna kunder under hela 2000-talet är affärsmannen Hannes Kulvik och hans familj. Han blev rikskändis under casinoekonomins dagar i samband med de så kallade Kouriaffärerna; en maktkamp mellan de stora bankerna.
 • Forskare: Skatteparadis tär på demokratin

  12.04.201617Samhälle
  Skatteparadisen. Det handlar inte enbart om att undvika skatter. I slutändan handlar det om att undvika lagen. - Den som har tillräckligt mycket pengar behöver inte följa lagen, säger forskaren Brooke Harrington.
 • Finska idrottare i skatteparadis

  06.04.20166Samhälle
  Spotlight och MOT har tills vidare hittat några finländska ishockeyspelare och Formel 1-förare i materialet.
 • Inga finska politiker i Panamadokumenten

  05.04.201616Samhälle
  Yles MOT- och Spotlightredaktioner har tills vidare hittat cirka 300 personer med finskt medborgarskap eller adress i Finland bland Panamapappren.
 • Skatteparadisens inkastare

  04.04.20167Samhälle
  I centrum av skatteparadisläckan står juristbolaget Mossack Fonseca från Panama. Mossack Fonseca är en av världens största bolagsfabriker.

Relaterade ämnen