Hoppa till huvudinnehåll

Spotlight

APP Spotlight

Era tips: De här tipsen jobbar med just nu. Tryck på ett tips för att läsa mera om det. Du kan också sortera tipsen enligt senaste uppdateringar.

Har du skickat in ett tips? Skriv in tipsets id-nummer här för att se vad som har hänt med tipset. Det går bara att följa upp offentliga tips.

Tipsa Spotlight

Känner du till något som borde granskas av Svenska Yles journalister?

Dina tips tas emot av Malin Ekholm, Patrik Skön eller någon annan från Spotlight-redaktionen. Ju konkretare du kan vara desto bättre; skriv gärna ut detaljer, namn och annan information som hjälper oss att verifiera och följa upp tipset.
Vi kan publicera ditt tips om du går med på det. Vi avslöjar aldrig din identitet utan ditt medgivande.

 • Får tipset publiceras:* • Ditt tips skickas över en säker förbindelse och sparas på webbtjänsten Wufoo. Det är endast Spotlight-redaktionen som kommer åt tipsen.

  Om du hellre skickar brev är adressen Patrik Skön, PB 45, 00024 Rundradion.

#PanamaPapers

Spotlight är med och gräver i Panamahärvan. Artiklarna hittar du här: #PanamaPapers.

Titta & lyssna på Arenan

 • Experter varnar för kryptovalutan Onecoin

  22.10.2016Samhälle
  Kryptovalutan Onecoins budskap har spridits över Finland. Grandiosa möjligheter målades upp på rekryteringsmöten. I dag är det tystare. Det som hörs är varningar för att gå med.
 • Många äldre känner sig lurade av telefonförsäljare

  15.10.201629Samhälle
  Flera personer som hört av sig till Svenska Yle vittnar om hur telefonförsäljare försöker pracka på äldre personer saker de inte behöver. Problemen minskar inte, säger man på Konsumentförbundet.Tipsa du också
 • ”Privata hälsovårdscentraler blir kutym”

  11.10.201621Samhälle
  Inom bara ett decennium kommer praktiskt taget alla våra hälsovårdscentraler att drivas i privat regi. Det förutspår direktören för Vasa sjukvårdsdistrikt Göran Honga.
 • Vårdrevolutionen: ”Inte fel med vinst”

  09.10.201637Samhälle
  Det pågår en revolution inom vården på flera olika plan just nu. En del kommuner i norra svenska Österbotten vill omedelbart privatisera social- och hälsovården. Pedersöres kommundirektör Stefan Svenfors frågar retoriskt: varför ska bolag inte få göra vinst i vården?
 • Vad sa Berner egentligen om klimathotet?

  03.10.20166Samhälle
  Spotlight intervjuade kommunikationsminister Anne Berner (C) om klimatförändringen och elbilspolitiken. Igår skrev Berner på Facebook att hon inte alls hade blivit intervjuad av svenska Yle i den kontexten. Senare kritiserade hon bara rubriken.
 • Berner: När Arktis smälter kan Finland tjäna pengar

  02.10.201633Samhälle
  Den globala uppvärmningen gynnar mest Fennoskandien, norra Ryssland och Kanada. Spotlight har gjort en lägesrapport om klimathotet.
 • Ungdomsbrottslighet: Jakobstad värst i Svenskfinland

  27.09.201631Samhälle
  Jakobstad är värst i Svenskfinland när det gäller ungdomsbrottslighet. Det här visar Spotlights granskning där antalet brott som begås av minderåriga har jämförts med hur många minderåriga som bor i kommunen.
 • Ungdomsbrottsling: Vi bröt oss in för att det var roligt

  25.09.2016Samhälle
  Ett ungdomsgäng gjorde 35 inbrott i Jakobstadsregionen. Det här är ett av de mer omfattande fallen av ungdomsbrottslighet i Jakobstad, som Spotlight nu har tittat närmare på.
 • Kylvatten från kärnkraftverk ingen het fråga

  21.09.20166Samhälle
  Vilka konsekvenser blir det då kylvatten från Fennovoimas kärnkraftverk i Pyhäjoki börjar pumpas ut? Det frågar en tipsare som varit i kontakt med Yle Spotlight.Tipsa du också
 • Slutkörda vårdare inom hemvården

  19.09.201614Inrikes
  Vårdare inom hemvården är slutkörda i många kommuner. Sjukfrånvaron är hög och vårdare hinner endast göra det nödvändigaste vid hembesöken. Det visar Spotlights kommunenkät och den respons som kommit in.
 • Hemvården gäller inte för alla

  18.09.20165Yle Fem
  Kvaliteten på hemvården varierar mellan kommuner och kommunerna har olika kriterier för när en åldring kan få hemvård eller plats på ett serviceboende. Med vårdreformen kommer kriterierna att skärpas i flera kommuner.
 • Förhuden alltför öm punkt för lagstiftarna

  11.09.201629Samhälle
  Högsta domstolen har kommit fram till att omskärelse av pojkar är en form av misshandel som kan motiveras med religiösa och kulturella skäl. Spotlights granskning visar att HD:s argumentation är vacklande. Läkarförbundet tycker att omskärelse av pojkar och och flickor är jämförbara.
 • Spara eller slösa på Vasa centralsjukhus

  25.08.20165Samhälle
  Vården är för dyr och Vasa sjukvårdsdistrikt måste dra åt svångremmen rejält. Samtidigt som det sparas på vården åker ledande tjänstemän på internationella konferenser. Är det här rätt och riktigt? Det frågar en person som kontaktat Spotlights tipsredaktion.
 • Vad ligger bakom ungdomsbrottsligheten i Jakobstad?

  02.08.20169Samhälle
  Spotlight vill ha hjälp med att granska ungdomsbrottsligheten i Jakobstad.
 • Tiotusentals smågrisar säljs till Polen – resan ofta olagligt lång

  24.05.2016Inrikes
  Under hösten 2015 började lastbilar allt oftare köra med smågrisar längs riksväg 25 mot Hangö hamn. I maj 2015 rörde det sig om några hundra grisar i månaden. I dag har den här exporten exploderat och nu säljer enbart HK Scan ungefär 6 000 smågrisar i månaden till Polen.Tipsa du också
 • Folkpensionsanstalten väcker oro och ilska

  22.05.201635Samhälle
  Ett byråkratiskt socialskyddssystem väcker oro och ilska bland publiken. Det ser mer till regelverket och paragrafen än människans livssituation. I synnerhet Folkpensionsanstalten (FPA) föranleder många tips från missnöjda människor.Tipsa du också
 • Missade du Dement och drogad?

  20.05.2016Yle Fem
  Ny chans att se den omtalade dokumentären på dagtid. Dement och drogad sänds på tisdag 24.5 kl. 15.57 på Yle Fem.
 • Sådan är Finska Motståndsrörelsen - verkligheten bakom fasaden

  15.05.2016Samhälle
  Spotlight kan i dag erbjuda en unik inblick i hur vårt lands hårdföraste nazistorganisation fungerar och hur den utvecklats sedan starten 2008. Esa Holappa var med om att starta Finska Motståndsrörelsen, blev dess ansikte utåt och satt i åratal med i organisationens innersta kärna. När han nu bryter tystnaden så gör han det väl medveten om att han blir motståndsrörelsens dödsfiende i hela Norden.
 • Männen som leder naziströrelsen

  15.05.2016Samhälle
  Finska Motståndsrörelsen har ända sedan starten gett sken av att vara en toppstyrd organisation med en stark ledare. Men de här "ledarna" har mest varit galjonsfigurer. De verkliga beslutsfattarna har hållit låg profil utåt.
 • Så fungerar nazisternas nätverk

  15.05.2016Samhälle
  Högerextremister världen över har välfungerande nätverk. De sprider information, musik och propaganda. De samarbetar och hjälper varandra. Samtidigt blir det allt vanligare med öppet högerextrema internationella storsamlingar, och nynazisterna i väst tycks ha hittat samarbetspartners i Ryssland.

Relaterade ämnen