Hoppa till huvudinnehåll

Spotlight webb

Titta & lyssna på Arenan

Avsnittet är inte tillgängligt. Du kan däremot titta på senaste avsnitt från samma serie.
 • Katarina Liljeqvist sitter i sitt kök

  "Det är min hälsa det handlar om"

  31.01.201610Samhälle
  Sköldkörtelsjukdomar drabbar allt fler. Det är i större utsträckning kvinnor som blir sjuka. Medicinen som rekommenderas allmänt hjälper de flesta, men inte alla.
 • Collage för artikel om offentlig upphandling

  Måste allt konkurrensutsättas?

  26.01.20164Samhälle
  Den offentliga upphandlingen har blivit vardag i Finland. Men måste alla tjänster konkurrensutsättas, frågar handikapporganisationer.
 • Miiku Lehteläs grafik

  Ska vi byta missbrukare med varandra?

  24.01.2016Samhälle
  Användningen av smutsiga sprutor kommer att öka och hälsoläget bland narkomaner kommer att försämras. Det misstänker personer som jobbar med narkomaner i Helsingfors efter att staden konkurrensutsatte social- och hälsovårdstjänster för drogmissbrukare.
 • elina lepomäki

  Partierna för öppnare bolagsredovisning – Samlingspartiet mest kritiskt

  17.11.20157Samhälle
  - Det är naivt att statsbolagen ska föregå med gott exempel. Samlingspartiets Elina Lepomäki är kritisk till att våra statsbolag öppet ska redovisa för sina skattespår. De flesta partierna förhåller sig i alla fall positivt till så kallad landsvis skatterapportering. Det visar Spotlights enkät.
 • heikki telkki

  Statsbolagens kryphål

  15.11.20159Samhälle
  Inga skatteparadis, inget fiffel. Det var tanken när våra statsbolag ålades att idka så kallad landsvis skatterapportering. Slutresultatet blev en halvmesyr full av kryphål, menar juristen Henri Telkki.
 • Bangkok

  Ananasjuicens bittra eftersmak

  08.11.20154Utrikes
  Barnarbetskraft. Fabriksdirektören som konfiskerar gästarbetarnas pass. Obetalda löner och ersättningar. När det kom fram att Pirkkas, Eldorados och Rainbows ananasjuice tillverkades i Thailand under omänskliga arbetsförhållanden blev det stor uppståndelse i Finland.
 • Mjölkkor i båsladugård i Liljendal

  Djurskyddslagen vill ge kon möjlighet att röra sig fritt – båsladugården på väg ut

  26.10.2015Samhälle
  Båsladugårdens tid börjar vara förbi. Det är budet från styrgruppen som jobbar med djurskyddslagen. Hälften av mjölkkorna i Finland finns i båsladugårdar, så förslaget är långt ifrån oproblematiskt.
 • En demonstration med högerextrema anhängare har lett till oroligheter i Jyväskylä på lördagen. Demonstranter från Finska motståndsrörelsen ska ha stormat in i ett varuhus.

  Högerextremismen har fått växa i fred

  13.08.201515Samhälle
  Sannfinländare poserar med nazister och och en riksdagsledamot publicerar ett ärkenationalistiskt manifest. De är logiska konsekvenser av en utveckling som pågått i flera år.
 • Streckgubbe släpar på stor mapp

  Företagen ska kolla fusket – men få gör det

  09.08.20152Samhälle
  Företag har ansvar för att kolla att deras underleverantörer inte sysslar med grå ekonomi, det är stadgat i lag. Men alltför få gör det eller känner till lagen om beställarens ansvar. Hundratals rättsfall kunde undvikas ifall man följde lagen till punkt och pricka, säger transportfacket.
 • Lovisa kärnkraftverk

  Fennovoima betyder taktiska fördelar för Fortum

  06.08.20155Inrikes
  Fortums medverkan i Fennovoima är ett taktiskt drag för framtiden. Enligt Veli-Pekka Tynkkynen, professor vid Helsingfors universitet och expert på rysk energipolitik, påverkar detta möjligheterna för att förnya kärnkraftverken i Lovisa.
 • hanhikivi vägskylt

  Lönsamheten för Fennovoimas kärnkraft blir allt sämre

  03.08.20157Inrikes
  Elpriset i dag är nästan hälften lägre, än det pris som oberoende beräkningar 2009 visade att ett nytt kärnkraftverk skulle kunna producera el för. Det betyder att garantin för att Fennovoima ska ge sina finländska ägare billigare el kanske inte längre är så fördelaktigt.
 • Förstoringsglas

  Koll av människor – ny marknad

  02.08.2015Samhälle
  "Det går att få fram väldigt mycket information om en människa", säger en expert på det som kallas human due diligence, eller bakgrundskontroller. Och det är inte bara den som söker en hög chefstjänst som blir kollad. Bakgrundskontroller är en växande marknad där allt fler människor på olika nivåer i företag kollas upp.
 • Provtagning av mögelskadat hus

  Mögelhusets nya invånare

  28.07.20157Hälsa
  En mamma med två barn har flyttat in i huset som ännu i februari var allvarligt mögelskadat. Hyresgästerna kände inte till husets historia, och verkade upprörda då jag berättade om för dem att stadens hälsoinspektör skrivit i sin rapport att man ska undvika att bo i huset.Läs också: Ovanligt att husägare försöker dölja mögelproblem
 • arbetare på kakaoodling

  Svårtolkad och snårig rättvisemärkning av choklad

  26.07.2015Samhälle
  Chokladindustrin vill inte kopplas ihop med barnarbete men det är svårt att kontrollera att allt går rätt till på kakaoodlingarna. Rättvisemärkt choklad försöker råda bot på detta. Men endast en knapp fjärdedel av världens kakaoproduktion är certifierad.
 • skrattnäsvägen

  Dåliga vägar: Skrattnäsvägen

  24.07.20155Samhälle
  När Yle Gräv efterlyste tips på dåliga vägar via vår Facebook-sida fick väg 17063, Skrattnäsvägen mest röster i Sydösterbotten. En del befarar att den kommer att degraderas till grusväg så småningom.
 • skärgårdsvägen

  Dåliga vägar: Skärgårdsvägen

  23.07.20157Samhälle
  Väg 180, Skärgårdsvägen är livligt trafikerad på sommaren. Stora delar av vägen är helt okay, men när Yle Gräv efterlyste tips på dåliga vägar i Svenskfinland lyftes också Skärgårdsvägen fram. Det finns utrymme för förbättringar.
 • Lotlaxvägen

  Dåliga vägar: Lotlaxvägen

  22.07.20157Samhälle
  Lotlaxvägen i Vörå – väg 7291 – hörde till de vägar som fick mest röster när Yle Gräv efterlyste dåliga vägar i Svenskfinland. Eller som en av kommentarerna löd: Välkommen till Vörå, varenda väg är åt helvete.
 • huskvarnsvägen

  Dåliga vägar: Huskvarnsvägen

  21.07.201510Samhälle
  Väg 1102 i Snappertuna i Raseborg heter Huskvarnsvägen. När Yle Gräv efterlyste dåliga vägar i Svenskfinland tog Johan Ljungqvist kontakt. Han menar att vägen är direkt farlig.
 • monäsvägen

  Dåliga vägar: Monäsvägen

  20.07.201512Samhälle
  När Yle Gräv efterlyste tips på dåliga vägar och via vår Facebook-sida hade vi en överlägsen vinnare: Monäsvägen i Nykarleby, väg 7274. Ett dussintal webbläsare som tog kontakt med oss tyckte att just den här vägen är sämst i klassen.
 • monäsvägen

  Vägnätet förfaller

  19.07.201567Samhälle
  Finlands vägnät är i kris. Vi har oreparerade vägar till ett värde av över en miljard euro. Spotlights granskning visar att bilisterna börjar få nog av gropar och sprickor.

Del av serien