Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Strömsö

Portion med varmrökt laxhuvud

Varmrökt laxhuvud

En saftig delikatess att värna om!

Laxhuvuden innehåller mycket kött; kinder, nacke, tunga och inte minst köttet kring halsfenorna är fett och smakrikt. Fiskhuvuden har man traditionellt ätit i fiskesamhällen runtom i Finland - en saftig delikatess som vi absolut ska värna om. Mums!

Grästrädgården - det nya stenpartiet

En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

Titta & lyssna på Arenan

 • Grästrädgård på Strömsö

  Grästrädgården - det nya stenpartiet

  23.03.2017Mat och fritid
  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.
 • Grästrädgård med färggrannt målad dörr som portal i mitten

  En dörr är en perfekt målarduk

  23.03.2017Mat och fritid
  En port, en grind, en dörr. Som en passage till en annan värld. Varför inte göra dörren så dekorativ som möjligt och ta inspiration av exotiska nordafrikanska mönster.
 • Portion med varmrökt laxhuvud

  Varmrökt laxhuvud

  22.03.2017Recept
  Laxhuvuden innehåller mycket kött; kinder, nacke, tunga och inte minst köttet kring halsfenorna är fett och smakrikt. Fiskhuvuden har man traditionellt ätit i fiskesamhällen runtom i Finland, och det här är en saftig delikatess som vi absolut ska värna om. Mums!
 • en port och dörr i trädgården

  Port och dörr till trädgård

  19.03.2017Mat och fritid
  Det ser skojigt ut att ha en gammal dörr och en port mitt i trädgården. Dörren leder från en del av trädgård till den andra.
 • Ett metallarmband skapat av fyra bottnar från dryckesburkar.

  Smycken av tomburkar och burköppnare

  17.03.2017Mat och fritid
  En helt vanlig aluminiumburk kan bli fräsiga armband. Förutom burken kan du behöva tyger, trådar och kanske lite ståltråd. Enkelt och snabbt är ett måste för alla som gillar att återanvända.
 • Små kopparbitar i olika former som emaljerats med olika färger på en brun bordsskiva.

  Emaljera smycken med smältpulver

  17.03.2017Mat och fritid
  Att emaljera med smältpulver är enkelt och snabbt och kräver inga dyra maskiner. Av en bit kopparplåt kan man forma nästan vilken figur som helst och det finns en uppsjö av färger att välja mellan.
 • En ljus träskiva som dekorerats med ett runt ornament i träsnitt.

  Dekorera träföremål med karvsnitt

  17.03.2017Mat och fritid
  Karvsnitt är en av dom äldsta dekorationsteknikerna inom trähantverk. Karvsnitt baseras mestadels på geometriska mönster som skärs in i trä med hjälp av en för ändamålet speciell kniv eller en mycket vass och tunn täljkniv. Tekniken i sig används oftast för att dekorera t.ex. smyckesskrin, ramar, svepaskar.
 • Ett virkat översrag till cykelsadeln, vitt med en broderad blomsterranka.

  Garnbomba din cykel

  17.03.2017Mat och fritid
  Med cykel tar man sig fram smidigt både i stan och på landsbygden, dessutom är det bra för hälsan, miljön och plånboken. Till vintern låser många in sina cyklar i förråden, men vi vill uppmuntra till att cykla året om. Med denna cykelsitsvärmare håller du dig varm och din cykel blir snyggast i stan.
 • Trädgårdsrabatt med sumpmarksväxter och en fristående dörr i mitten

  Sumpmarksträdgård

  17.03.20171Mat och fritid
  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.
 • Glasassietter limmade på fönster.

  Glas på glas

  17.03.2017Mat och fritid
  Om du har några udda assietter i skåpet kan de komma till användning på ett helt nytt sätt. Har du dessutom ett gammalt fönster kan du skapa ett alldeles unikt insynskydd.
 • Ett fotocollage med ett tygarmband med pärlor, en hembygd radiostyrd lyftkran, etn träskiva med karvsnitt och ett virkat cykelsitsöverdrag.

  Från smocking till radiostyrning - här är en glimt av framtidens slöjd

  16.03.2017Mat och fritid
  Vad skulle framtidens slöjd kunna handla om? Allt från traditionella tekniker som karvsnitt och tovning till nymodigheter som RC-stydning och metallåtervinning, blir svaret man frågar blivande slöjdlärare. I samband med Slöjdkryssningen 2017 gjorde Strömsö ett samarbete med en grupp slöjdlärarstuderande vid Åbo Akademi. Här hittar du deras instruktioner.
 • En enkel liten radiostyrd miniatyrlyftkran med grip som byggts av faner och styrs med fjärrkontroll.

  Bygg en radiostyrd kran

  16.03.2017Mat och fritid
  Har man lite förkunskaper om elektronik och mekanik kan man bygga en egen radiostyrd kran.
 • En tovad tavla med tovningsgraffiti.

  Tova en tavla

  16.03.2017Mat och fritid
  Vi ville nåltova en tavla som många kunde jobba kring på samma gång. Själva bottenplattan är både nåltovad och våttovad men motivet har nåltovats på tavlan av många frivilliga. Vill du också tova en tavla så hittar du instruktioner här.
 • Ett armband av rynkat grått filttyg med pärlbroderi som är knutet runt en handled.

  Smycke med pärlsmocking

  16.03.2017Mat och fritid
  Skapa ett effektfullt armband av filttyg och pärlor med hjälp av smockingteknik. Tekniken är enkel men ger en imponerande effekt. Smocking handlar om att skapa 3D-effekt med tyg. Tyget rynkas på olika sätt med hjälp av stygn som sys antingen för hand eller på maskin. Det finns olika sömnadstekniker som används inom smocking, just den här modellen passar för nybörjare. För den som är mer van vid att sy är det bara fantasin som sätter gränser för produkter som man kan dekorera med hjälp av den här tekniken.
 • Finlads flagga vajar i aktern på en stor båt.

  Slöjdkryssning - en alldeles speciell dag till havs

  10.03.2017Mat och fritid
  En lördag i januari åkte Strömsö på slöjdkryssning till Umeå.
 • Väggbonad gjord av garnbollar föreställandes en blåmes

  Pixelrya av garnbollar

  10.03.2017Hobby och hantverk
  Så här kan du skapa ett unikt konstverk tillsammans med hela familjen. Utgå från ett korsstygnsmönster och byt ut broderikryssen till garnbollar istället och gör ett jättebroderi som påminner om en rya men där varje färgpunkt ändå förblir synlig. Rotting som botten blir en vacker bakgrund som bra kan lämnas synlig.
 • Mosaikstenar i olika färger limmade på en stubbe.

  Mosaik på trästubbe

  09.03.2017Mat och fritid
  Att skapa mönster med glasbitar, skärvor eller små stenar är inget nytt, men väldigt roligt.
 • Portion med buljongkokt svedjerova och stuvad råg.

  Krämig rågstuvning

  08.03.2017Recept
  Vi borde använda mera av våra inhemska sädesslag som ersättning för till exempel ris. Rågstuvningen går att använda som tillägg till det mesta och är mättande.
 • Portion med buljongkokt svedjerova och stuvad råg.

  Buljongkokt svedjerova

  08.03.2017Recept
  Det är säkert få som hört om svedjerovan. Innan potatisen gjorde sitt intåg var den basföda i Norden och odlades som namnet säger på områden där man nyligen röjt och bränt mark. Kan också ersättas med majrova som är lättare att få tag på.
 • Strömsös programledare och experter i gruppbild.

  Vad vill du se i Strömsö hösten 2017?

  02.03.201721Mat och fritid
  Nu kan du rösta på det du helst vill lära dig mer om inom våra ämnesområden mat, hantverk&handarbete, snickeri&bygg samt konst&måleri.

Redaktörer

Strömsö - söndagar kl. 17.25 i Yle Fem, med repris kl. 21.30 på tisdag kvällar
stromso@yle.fi

Strömsö är ett tv-program som vill inspirera till en kreativ fritid. Vi gör god mat i köket, snickrar och bygger i verkstan, pysslar och sysslar i hobbyrummet och vill du kan du göra samma sak hemma hos dej. Annars kan du betrakta Strömsö endast och enbart som tidsfördriv. Trädgården, skärgården och sommarstugan är bra platser för både fritid och tidsfördriv - därför har de en given plats i Strömsö. Så fördriv gärna din fritid med oss.

Läs mer om Strömsö och se en karta var vi finns

Ta gärna också den virtuella rundvandringen kring Strömsö med närområden