Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Strömsö

Tovningstips

Är du nyfiken på tovning? Här finns teknik- och produkttips.

Man kan tova med vatten och såpa för hand eller låta en tvättmaskin göra jobbet. Vill man inte tova vått så kan man tova torrt med en nåltovingsnål. Här finns länkar samlade till olika tovningsprojekt och tovningstekniker, bara att välja det som intresserar mest.

Titta & lyssna på Arenan

 • Tovningstips

  20.01.2017Hobby och hantverk
  Man kan tova med vatten och såpa för hand eller låta en tvättmaskin göra jobbet. Vill man inte tova vått så kan man tova torrt med en nåltovingsnål. Här finns länkar samlade till olika tovningsprojekt och tovningstekniker, bara att välja det som intresserar mest.
 • Slöjdfestival på böljan den blå

  05.01.20171Mat och fritid
  Lördagen den 28 januari 2017 blir det kryssning med fokus på hantverk, skaparglädje och design. Då lägger slöjdbåten ut från Vasa hamn.
 • Välgörenhet kan ha guldkant

  21.12.2016Mat och fritid
  Malax är en sällsynt välvillig ort när det gäller talkoarbete och välgörenhet. Paret Helena Hemming och Bertel Flemming hjälper gärna när de kan. Och det blir ofta och mycket.
 • En annorlunda födelsedagsfest med plats för en till

  20.12.20161Mat och fritid
  Pensionerade lektorn i Vasa, Ruth Lawast, har ett stort hjärta med plats för en till. Födelsedagar firar hon gärna med mänskor som inte nödvändigtvis känner varandra.
 • Marthorna har plats för en till

  16.12.2016Mat och fritid
  Marthaföringarna runt om i Finland är kända för att vara inkluderande och för att ha plats för en till. Malax Mittemellan Marthaförening är inget undantag. Tvärtom. Sedan flera veckor tillbaka ordnas det café för de irakiska asylsökanden som bor i Malax.
 • Julgran av en lastpall

  13.12.2016Mat och fritid
  Lastpallen är en het återanvändningspryl - nu kan den också bli en modern och stilren julgran för den trångbodda eller den som inte vill sätta många slantar på julprydnader.
 • Strömsös jultest: Vilken jultyp är du?

  10.12.20162Mat och fritid
  Gör vårt test för att kolla hurudan jultyp du är!
 • Julgranshängen av kartong och garn

  09.12.2016Mat och fritid
  Ibland vill man skapa i stunden! Då är det perfekt att använda material man har nära till hands: papplådor och garn!
 • En annorlunda jul hos Ljungströms

  01.12.2016Mat och fritid
  I fjol höstas lade Berith Ljungström från Åkersberga i Sverige ut en annons på Blocket. Hon skrev att hon hade några lediga platser kring sitt julbord på julafton. Hon fick massvis med svar från människor i alla åldrar, från små och stora familjer.
 • Krans med garnnystan

  30.11.2016Mat och fritid
  Gör själv en mjuk och härlig krans av garnnystan i passanade färg för årstiden. Med eller utan bär i form av träkulor. Den här är grön till jul men lika fin är den med garner i pastellnyanser till våren.
 • Har du plats för en till?

  25.11.2016Mat och fritid
  Vi gillar att vara tillsammans, oberoende årstid men alldeles speciellt kring juletid. Den här julen vill vi utmana dig och sprida idén om att bjuda in någon för att förbereda eller fira jul tillsammans med dig!
 • Strömsös vintersoppa för många

  24.11.2016Recept
  Vill du bjuda in många på mat är vår vintersoppa precis det du behöver. Basen är en mustig buljong med tydlig smak av skog. Till det serveras en buffé med valfria goda ingredienser. Plocka det du vill äta och fyll på med het buljong, värmande och smakrik i vinterkylan.
 • #platsförentill

  21.11.20161Mat och fritid
  Nu startar Svenska Yles kampanj #platsförentill. Kampanjen vill sprida idén om att öppna upp julen. Att fira jul på ett sätt som är lite mer i takt med den tid och värld vi lever i.
 • Sy en korg av mattväft

  18.11.20161Hobby och hantverk
  Idén är enkel. Genom att skulptera med symaskinen kan du forma korgar, strandväska, grytunderlägg eller vad du vill.
 • Vedkorg med axelrem

  17.11.2016Mat och fritid
  En vedkorg med axelrem, lätt att rada ved i och lätt att bära.
 • Skedkrona

  17.11.2016Mat och fritid
  Sedan liten har jag beundrat de stora ljuskronorna som hänger i våra kyrkor. Våra vanliga matskedar har den perfekta formen för att på ett enkelt sätt skapa en egen ljuskrona, modell mindre!
 • Söt saffransfocaccia

  16.11.2016Recept
  Mjuk och saftig inuti med frasig och knaprig yta av penslingen. Det är fettet som gör den här saffransfocaccian saftig så välj gärna en så fet kvarg som möjligt. Punsch och saffran matchar bra så låt russinen dra så länge som möjligt, gärna ett dygn.
 • Lekfulla fönsterdekorationer

  14.11.2016Mat och fritid
  Det är mörkt ute. Fönstren gapar som svarta hål. Dags att plocka fram fönstertuschen och skapa fantasifulla mönster som piggar upp!
 • Återvinn ett halvfärdigt handarbete

  11.11.2016Mat och fritid
  Förr eller senare kommer de emot en - påsarna med halvfärdiga projekt. Kanske hittar man dem i sina egna skåp när man röjer i röran eller så hittar man dem i en kär släktings dödsbo. Saker som av en eller annan orsak aldrig blivit färdiga. Vissa saker vill man kanske inte slänga, som en nästan färdig tröja som någon jobbat med i tiotals timmar.
 • Soffbord av stockar

  10.11.2016Mat och fritid
  Det är inte alltid så lätt att bestämma trädslag utifrån en sågad och hyvlad träbit. Ofta skulle man behöva få se löv och bark för att vara riktigt säker. Jim fick tag i några trästubbar, listade ut trädslaget och gjorde soffbord av dem.

Redaktörer

Strömsö - söndagar kl. 17.25 i Yle Fem, med repris kl. 21.30 på tisdag kvällar
stromso@yle.fi

Strömsö är ett tv-program som vill inspirera till en kreativ fritid. Vi gör god mat i köket, snickrar och bygger i verkstan, pysslar och sysslar i hobbyrummet och vill du kan du göra samma sak hemma hos dej. Annars kan du betrakta Strömsö endast och enbart som tidsfördriv. Trädgården, skärgården och sommarstugan är bra platser för både fritid och tidsfördriv - därför har de en given plats i Strömsö. Så fördriv gärna din fritid med oss.

Läs mer om Strömsö och se en karta var vi finns

Ta gärna också den virtuella rundvandringen kring Strömsö med närområden