Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Strömsö julkalender 2016

Lucka 5

Del 5/24. Från oss alla till er alla - tips och idéer i kalenderform!

Lucka 4

Del 4/24. Från oss alla till er alla - tips och idéer i kalenderform!

Lucka 3

Milda juldofter till oss alla!

Lucka 2

Vi önskar dig en vit jul!

Strömsö

Titta & lyssna på Arenan

 • En annorlunda jul hos Ljungströms

  01.12.2016Mat och fritid
  I fjol höstas lade Berith Ljungström från Åkersberga i Sverige ut en annons på Blocket. Hon skrev att hon hade några lediga platser kring sitt julbord på julafton. Hon fick massvis med svar från människor i alla åldrar, från små och stora familjer.
 • Krans med garnnystan

  30.11.2016Mat och fritid
  Gör själv en mjuk och härlig krans av garnnystan i passanade färg för årstiden. Med eller utan bär i form av träkulor. Den här är grön till jul men lika fin är den med garner i pastellnyanser till våren.
 • Har du plats för en till?

  25.11.2016Mat och fritid
  Vi gillar att vara tillsammans, oberoende årstid men alldeles speciellt kring juletid. Den här julen vill vi utmana dig och sprida idén om att bjuda in någon för att förbereda eller fira jul tillsammans med dig!
 • Strömsös vintersoppa för många

  24.11.2016Recept
  Vill du bjuda in många på mat är vår vintersoppa precis det du behöver. Basen är en mustig buljong med tydlig smak av skog. Till det serveras en buffé med valfria goda ingredienser. Plocka det du vill äta och fyll på med het buljong, värmande och smakrik i vinterkylan.
 • #platsförentill

  21.11.20161Mat och fritid
  Nu startar Svenska Yles kampanj #platsförentill. Kampanjen vill sprida idén om att öppna upp julen. Att fira jul på ett sätt som är lite mer i takt med den tid och värld vi lever i.
 • Sy en korg av mattväft

  18.11.20161Hobby och hantverk
  Idén är enkel. Genom att skulptera med symaskinen kan du forma korgar, strandväska, grytunderlägg eller vad du vill.
 • Vedkorg med axelrem

  17.11.2016Mat och fritid
  En vedkorg med axelrem, lätt att rada ved i och lätt att bära.
 • Skedkrona

  17.11.2016Mat och fritid
  Sedan liten har jag beundrat de stora ljuskronorna som hänger i våra kyrkor. Våra vanliga matskedar har den perfekta formen för att på ett enkelt sätt skapa en egen ljuskrona, modell mindre!
 • Söt saffransfocaccia

  16.11.2016Recept
  Mjuk och saftig inuti med frasig och knaprig yta av penslingen. Det är fettet som gör den här saffransfocaccian saftig så välj gärna en så fet kvarg som möjligt. Punsch och saffran matchar bra så låt russinen dra så länge som möjligt, gärna ett dygn.
 • Lekfulla fönsterdekorationer

  14.11.2016Mat och fritid
  Det är mörkt ute. Fönstren gapar som svarta hål. Dags att plocka fram fönstertuschen och skapa fantasifulla mönster som piggar upp!
 • Återvinn ett halvfärdigt handarbete

  11.11.2016Mat och fritid
  Förr eller senare kommer de emot en - påsarna med halvfärdiga projekt. Kanske hittar man dem i sina egna skåp när man röjer i röran eller så hittar man dem i en kär släktings dödsbo. Saker som av en eller annan orsak aldrig blivit färdiga. Vissa saker vill man kanske inte slänga, som en nästan färdig tröja som någon jobbat med i tiotals timmar.
 • Soffbord av stockar

  10.11.2016Mat och fritid
  Det är inte alltid så lätt att bestämma trädslag utifrån en sågad och hyvlad träbit. Ofta skulle man behöva få se löv och bark för att vara riktigt säker. Jim fick tag i några trästubbar, listade ut trädslaget och gjorde soffbord av dem.
 • Korsnäströjan lever än

  10.11.2016Mat och fritid
  Någon gång på 1800-talet kom en händig person från Korsnästrakten på att kombinera virkat och stickat i samma plagg och skapade den allra första Korsnäströjan. Tröjan har fått sitt namn efter orten eftersom den blev en populär fästmansgåva i slutet av 1800-talet runt Korsnäs i Österbotten.
 • Friterad brysselkål

  09.11.2016Recept
  Brysselkål istället för pommes frites - kan det vara nåt? Jodå, så frasig och gyllene blir den här lilla kålen, en delikatess som är verkligt snabbtillagad. Och så god att man inte kan sluta äta den.
 • Kryddstekt griskotlett

  09.11.2016Recept
  En enkel griskotlett blir så mycket godare om man gör en egen kryddblanding som man vänder kotletten i innan stekning. Här är en god version. Ta det du har i kryddskåpet.
 • Brysselkålsdipp

  09.11.2016Recept
  Man kan aldrig ha för många alternativ till dippar. Den här illgröna varianten smakar precis så fräscht som den ser ut.
 • Handtag till byrå

  04.11.20161Mat och fritid
  Pigga upp din gamla byrå med ny färg och skojiga handtag.
 • Målarskola i naiv stil

  04.11.2016Mat och fritid
  Låt dig inspireras av Henri Rousseau och hitta din inre konstnär!
 • Kålrotspasta

  02.11.2016Recept
  Kålrot är en smaklig, näringsrik och billig rotsak som vi gärna kunde använda mer. Vi kamouflerar den till spaghetti och blandar ut den med vanlig pasta vilket gör kålroten väldigt mild i smaken. Med vår goda kantarell- och baconsås till är den rent fantastisk.
 • Återvinn dina gamla böcker

  02.11.2016Mat och fritid
  Trasiga böcker och böcker ingen längre läser kan återanvändas på många olika sätt. Boksidorna med text och bilder använder jag oftast skilt från pärmarna. Här kommer några tips med fokus på återanvändning av pärmarna. Det kan t ex. bli en klocka, fotoramar eller nya pärmar till egna anteckningsblock eller fotoalbum. En klocka

Redaktörer

Strömsö - söndagar kl. 17.25 i Yle Fem, med repris kl. 21.30 på tisdag kvällar
stromso@yle.fi

Strömsö är ett tv-program som vill inspirera till en kreativ fritid. Vi gör god mat i köket, snickrar och bygger i verkstan, pysslar och sysslar i hobbyrummet och vill du kan du göra samma sak hemma hos dej. Annars kan du betrakta Strömsö endast och enbart som tidsfördriv. Trädgården, skärgården och sommarstugan är bra platser för både fritid och tidsfördriv - därför har de en given plats i Strömsö. Så fördriv gärna din fritid med oss.

Läs mer om Strömsö och se en karta var vi finns

Ta gärna också den virtuella rundvandringen kring Strömsö med närområden