Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö - 2013-12-01

Titta & lyssna på Arenan

Avsnittet är inte tillgängligt. Du kan däremot titta på senaste avsnitt från samma serie.
 • Adventstaken ytbehandlas i hög värme.

  Adventsljusstake i smidesjärn

  28.11.2013Hobby och hantverk
  På 1700-talet fanns det en smed i varje by. Nu hittar vi två smeder i samma ateljé, nämligen Sami Hyvärinen och Mikko Nousiainen, i konstkvarteren i Joensuu. Strömsös Jonathan Granbacka besökte dem för att få hjälp med att smida en adventsljusstake.
 • Ta väl vara på fönstren i gamla hus.

  Gamla fönster och hus

  28.11.2013Bygga och bo
  Ett gammalt fönster är oftast hopsatt med olika typ av slitsar och trätappar vilket gör det möjligt att byta ut delar som gått sönder. Gamla fönster är ofta gjorda i furu och är av god kvalité.
 • Julstjärna av tyg.

  Julstjärna av tyg

  28.11.2013Hobby och hantverk
  En julstjärna som tygblomma att ha som brosch eller paketdekoration svänger du snabbt ihop. En blomma som aldrig vissnar.
 • Bläckfiskar av tyg.

  Bläckfisk av tyg

  28.11.2013Hobby och hantverk
  Ett litet tygpyssel man kan göra med barnen eller som barnen kan göra själva utan att behöva sy ett stygn. Bläckfiskarna kan göras i olika storlekar och bli en rolig present till en kompis eller familjemedlem. Återanvänd gärna gamla kläder med hål eller fläckar som material.
 • Jullyktor av glasburkar.

  Jullykta av glasburk

  28.11.2013Hobby och hantverk
  Även de små barnen gillar att göra egna julklappar. Här är ett förslag där de kan göra ljuslyktor av en glasburk och dekorera med saker ni hittar hemma. Ljuslyktan blir en fin gåva till dagvårdaren, läraren eller mor och farföräldrar.
 • God Jul dekoration med ljus.

  Julförberedelser och -dekorationer

  28.11.2013Hobby och hantverk
  Från 1:a advent börjar juldekorationerna dyka upp. Adventsljusstaken förstås och julkalendrarna men också de där första stämningshöjarna!
 • Paul ceviche till jul.

  Julens ceviche

  27.11.2013Recept
  En fräsch variant på gravad lax: en syrlig ceviche som ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt, i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.
 • Gravad lax "cheese cake" på serveringsfat.

  Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

  27.11.2013Recept
  Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

Del av serien