Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö Mat med Michael och Matias

 • Vin- och gräddkokta blåmusslor med persiljesmaksatt aioli och baguette

  04.01.2008Recept
  Det allra säkraste sättet att tillreda musslor, dessa fantastiska skaldjur, är att bjuda på vin och gräddkokta musslor enligt Michaels klassiska recept. Vill man kan man också koka musslor med bara vin och ta tillvara buljongen.
 • Michaels experimentella musselnuggets med grönärtskräm

  04.01.2008Recept
  För den som vill prova på våra experimentella musselnuggets finns här ett recept som ger vissa riktlinjer...
 • Isglass Royal

  04.01.2008Recept
  Isglass i vuxen smak. Ett roligt men enkelt pyssel och en bra avslutning på en mättande middag.
 • Nooras vintips till musslor

  04.01.2008Recept
  Musslor passar härligt med fräscha vita viner gjorda på Sauvignon Blanc- eller Riesling-druvor. Ett sådant vin passar också jättebra med grönärtskrämen som är fräsch och örtig.
 • Skorpor och tunnbröd till ostbricka

  28.12.2007Recept
  Plocka fram färdiga tillbehör och voila ostbrickan är klar, enklare än så blir det inte. Gör man däremot alla tillbehören själv så talar vi inte längre om enkel mat. Brödet skall bakas, marmelader kokas och så kanske man bjuder på hemlagad färskost.
 • Marmelader till ostbricka

  28.12.2007Recept
  Två marmelader som passar perfekt till ostbrickan men som lika väl kan njutas som sådana, på bröd eller med desserten.
 • Nooras vintips till ostbricka

  28.12.2007Recept
  Vin till ostbricka – det är väl ingen konst – det är bara att ta första bästa rödvin ur hyllan eller… Frågar man vår vinexpert Noora blir svaret förstås ett helt annat. Vill man prova på alternativ är det följande som gäller.
 • Julens lax à la Mannerström och Björklund

  21.12.2007Recept
  Gästkocken Leif Mannerström är en legend i det svenska köket. Han driver bl.a. en världskänd fiskrestaurang i Göteborg, Sjömagasinet. Michael torde inte kräva någon närmare presentation. Här bjuder herrarna på några av julbordet fiskfavoriter. Och vi kan nästan ge smakgaranti på det här.
 • Sillsallad med hovmästarsås á la Leif Mannerström

  21.12.2007Recept
  Sillsallad kan förstås göras på flera sätt. Det är en rätt omvärvd av stora traditioner eftersom det är vanligast att göra sillsallad till jul. Personligen tycker jag att sillsallad är julbordets riktiga höjdare.
 • Michael, Leif och Matias lagar lutfisk

  Julens lutfisk à la Mannerström och Björklund

  21.12.2007Recept
  Lutfisken delar ofta åsikterna. Men får många är den ett måste på julbordet, däribland för Leif Mannerström. Här bjuder Leif och Michael på var sin variant, bägge med förmåga att hålla lutfisken kvar på julbordet långt in i framtiden!
 • Mustig trattkantarellsoppa med knaperstekt bacon och rosmarintoast

  Mustig trattkantarellsoppa med knaperstekt bacon och rosmarintoast

  14.12.2007Recept
  Öl och svamp är en utmärkt kombination. Om du har ätit ett otal trattkantarellsoppor i ditt liv, så kan vi nästan lova att det här blir den mustigaste av dem alla.
 • Älgstek med örtrullade potatislockar och svartvinbärsgelé

  Älgstek med örtrullade potatislockar och svartvinbärsgelé

  14.12.2007Recept
  Två rätter - stek och soppa - med ett kok och underbart rena smaker! Har du inte tillgång till vilt kan du göra den här rätten med nötstek också. Och dom friterade potatislockarna vill vi inte att du missar – ingen kan bli besviken på festliga frasiga franskisar med färska örter och smält ost.
 • Nooras vintips till älgstek

  14.12.2007Recept
  Detta är en maträtt som passar med många olika slags viner. Varken de örtrullade potatislockarna eller svartvinbärsgelén ställer några stora krav på vinet.
 • Julens kaffe enligt Lari Järnefelt

  14.12.2007Recept
  Baristamästaren Lari Järnefelt gästade Michael och Matias och bjöd på julkaffe med tillhörande dekorationer. En barista kör med specialkaffe men detta recept går naturligtvis också att tillämpa på alldeles vanligt bryggkaffe.
 • Buljongkokta abborrfiléer med äggsås

  07.12.2007Recept
  En enkel men alltid lika god vardagsrätt av abborre, direkt från Michaels mammas kök. Ett tips med abborfiléer är att steka dom eller i det här fallet sjuda dom dubbelvikta.
 • Bräserad abborre och virtuell kräftstjärts- avocadocannelloni

  07.12.2007Recept
  Det säger sig självt att mästerkocken Hans Välimäkis recept inte är något för dig med bara baskunskaper. Nej mera något för den som vill ha utmaningar. Men SÅ svårt är det heller inte trots en extremt lång lista med ingredienser.
 • Nooras vintips till abborrfiléer med äggsås

  07.12.2007Recept
  Abborre är en fisk som har delikat och lätt smak och det lönar sig att välja ett fräscht och lätt vitvin med abborre. Om abborren kokas är det speciellt viktigt att inte välja ett för kraftigt vin.
 • Grillad kassler med äpplesallad samt päron- och äpplechutney

  30.11.2007Recept
  Kassler är som gjort för grillning. När det finns rejält med fett insprängt i köttet är risken liten för att det blir för torrt och tråkigt. Relativt billigt blir det här också om man vill bjuda på mat åt många.
 • Knäckiga äppleklyftor i kruka med vaniljglass

  30.11.2007Recept
  En härlig huvudrätt ska ha en än härligare efterrätt - och här kommer den. Världens snabbaste dessert som bara tar 1 minut att slå ihop (även om det tog 20 minuter att skala äpplen först...)
 • Honungsglacerad oxbringa med rotfruktsblandning samt senapsrelish

  23.11.2007Recept
  Oxbringa hör till klassikerna i den svenska husmanskosten. Rimmad oxbringa är en köttbit som är lätt att tillreda även om långkoket tar tid. Den kännspaka smaken glömmer man inte i första taget.