Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Strömsö

Yakiniku - grillat kött på japanskt vis

En grillad kötträtt, lika god varm som kall.

Grillat kött, Yakiniku på japanska, är en snabb kötträtt som fantastiskt nog är lika god varm som kall. Ingen risk att det lämnar nåt av resterna alltså! Vi serverar marinerad bok choi till, men andra grönsaker och ris passar lika bra.

Titta & lyssna på Arenan

 • Väggbonad i annorlunda material

  21.09.2016Mat och fritid
  Använd dina snyggaste foton som bakgrund till favoritcitaten!
 • Marinerad bok choi

  21.09.2016Recept
  Bok choi är en kål som mer ska behandlas som sallad än kål, hastig tillagning bibehåller fräschören i denna smakrika grönsak. Den går utmärkt att woka i stekpanna eller wokpanna.
 • Yakiniku - grillat kött på japanskt vis

  21.09.2016Recept
  Grillat kött, Yakiniku på japanska, är en snabb kötträtt som, fantastiskt nog, är lika god varm som kall. Ingen risk att det lämnar nåt av resterna alltså! Vi serverar marinerad bok choi till, men andra grönsaker och ris passar lika bra.
 • Virka ett runt sittunderlag

  21.09.2016Mat och fritid
  Så här virkar du runt och så här kan du avsluta ett virkat arbete med en kantning som kallas kräftgång.
 • Virka golvskydd till stolsbenen

  21.09.2016Mat och fritid
  Så här kan du skydda golvet från repor av stolsben. Virkade tossor för benen blir även en kul inredningsdetalj.
 • Väggbonad, snodd och tofs - tre inredningsdetaljer i garn

  21.09.2016Mat och fritid
  Så här gör du en garntofs, en garnsnodd och en garnväggbonad.
 • Hälsa från bikupan

  16.09.2016Mat och fritid
  Bin förser oss med så mycket mer än honung. Bikupan är ett veritabelt apotek där vi kan hämta råvaror till hälsa, hudvård och kosttillskott.
 • Ett traditionellt skafferi

  15.09.20162Mat och fritid
  Att ha ett skafferi är en dröm. Ett skafferi för vinterns förnödenheter.
 • Bin i människans tjänst

  15.09.2016Mat och fritid
  Bin förser oss inte bara med honung, bivax och andra nyttiga produkter. Honungsbina är också våra viktigaste pollinerare. Utan dem skulle en mängd grönsaker, frukter och bär bli både svåra och dyra att odla.
 • Bibondens supersalva

  15.09.20161Mat och fritid
  Den här salvan har fått kultstatus bland make up-artister och skådespelare eftersom den är så återfuktande.
 • Hemgjord yoghurt

  14.09.2016Recept
  Otroligt lätt i konsistensen är den hemgjorda yoghurten. Det tar två dygn för yoghurten att bli färdig men din arbetsinsats är bara 3 minuter. Ganska bra utdelning på kort tid alltså.
 • Honungsgranola

  14.09.2016Recept
  Granola är till skillnad från mysli tillagad, ofta bakad eller rostad. Vi gör vår granola glutenfri och extra nyttig med bipollen. Genom att rosta honungen med fröna får den en karamellaktig ton som inte känns lika söt. Granolan håller sej fräsch i tätslutande burk åtminstone 2 veckor.
 • Grön tomat - en härlig höstfrukt

  08.09.2016Mat och fritid
  Hösten kommer alltid för fort, åtminstone om man är tomat. Septemberljuset räcker inte till för att frukten på tomatplantan ska mogna. Men det finns mycket gott man kan göra med gröna tomater. Här har vi samlat några läckra recept på gröna tomater.
 • Färga garn med växter

  08.09.2016Mat och fritid
  Växtfärgning är en spännande hobby och med naturens hjälp kan man få en mängd olika nyanser på garnen. Så här kan du t ex göra för att få gula och gröna färger.
 • Batikmönstrade vindsockor

  08.09.2016Mat och fritid
  Batikvågen har slagit över oss det senaste året och nu är det dags att skapa i mjöl och vatten.
 • Stekta gröna tomater

  07.09.2016Recept
  Satsa på lokalt odlade tomater med kort transportsträcka för att få ut det bästa i smakväg av dina tomater. Här har vi använt oxhjärta tomater med grovt räfflad utsida, men det finns en mängd utsökta sorter. Så se till att fråga efter olika tomater hos din grönsakshandlare.
 • Tomatsallad med kryddpeppargrädde

  07.09.2016Recept
  Till den här salladen kan du med fördel använda en rolig blandning småtomater med olika form, färg och smak. Grädde smaksatt med kryddpeppar ger en oväntad smakbrytning till de friska tomaterna.
 • Vinägrett med gröna och röda tomater

  07.09.2016Recept
  En blandning av omogna och mogna tomater blir en syrlig och fräsch vinägrett som passar utmärkt till nygrillat, vare sej det är grönsaker eller kött. Vi använde gröna, gula och röda tomater.
 • Inlagda gröna tomater

  07.09.2016Recept
  Omogna tomater blir en god inläggning med lite krusbärston när den får stå och dra några dygn i en god och smakrik lag. Förkoka gärna senapsfröna för att dra ur smak och göra dem aningen mjukare i konsistens. Smaken på tomaterna mjuknar ju längre inläggningen får stå.
 • Michael Björklund lär småbarn laga mat i ny tv-serie

  04.06.20162Barn
  Michael Björklund och Isa Gris lär barn i BUU-klubbsåldern att laga mat i ny serie på Yle. Samtidigt vill de sprida matglädje både i BUU-klubben och på Strömsö.

Redaktörer

Strömsö - söndagar kl. 17.25 i Yle Fem, med repris kl. 21.30 på tisdag kvällar
stromso@yle.fi

Strömsö är ett tv-program som vill inspirera till en kreativ fritid. Vi gör god mat i köket, snickrar och bygger i verkstan, pysslar och sysslar i hobbyrummet och vill du kan du göra samma sak hemma hos dej. Annars kan du betrakta Strömsö endast och enbart som tidsfördriv. Trädgården, skärgården och sommarstugan är bra platser för både fritid och tidsfördriv - därför har de en given plats i Strömsö. Så fördriv gärna din fritid med oss.

Läs mer om Strömsö och se en karta var vi finns

Ta gärna också den virtuella rundvandringen kring Strömsö med närområden